сряда, 19 февруари 2014 г.

ТУТМАНИК


Обичам топлите тестени закуски. Тутманика е сред любимите ми.
По надолу ще разгледаме как да си го направим. Топъл тутманик и айрян, мммммм............

Продукти:

3 и 1/2 ч.ч. брашно- 500 г -550 г
1/2 пакетче прясна мая /20 г/
1ч.ч прясно мляко - 200 мл
1/2ч.ч хладка вода - 100 мл
100 г краве масло
350 г сирене
3 яйца
1 с.л.кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол.

Начин на приготвяне
:Включваме фурната на най-ниска степен. Разтваряме маята в малко прясно мляко, захарта и 1 с.л. брашно да се получи кашичка. Оставяме я да се надигне във фурната. След това замесваме брашното, маята , солта , прясното мляко и водата. Слагаме във фурната да втаса около 40 минути.Разтапяме кравето масло-90 г Премесваме втасалото тесто с половината разтопено масло/ като топим ръцете в маслото и месим/ и го разделяме на 4-5 топки.Всяка една от тях разточваме на тънко и редим в намаслена /10г / и набрашнена тава /аз използвах правоъгълна 32 на 24 см/, като между всеки лист поставяме от плънката,която сме приготвили от разбитите яйца и натрошеното сирене.Като наредим последният пласт от тестото намазваме с киселото мляко и нарязваме на квадрати и заливаме с другата част от разтопеното масло. Оставяме на слаба фурна /50 градуса/ 20мин. да набъбне. Нарязваме на парчета.  Печем се на умерена фурна предварително загрята на 180 градуса  около 35мин. –40 мин, докато се зачерви приятно отгоре. Още топъл тутманика го се напръскваме с вода и се покриваме отгоре с кърпа, за да омекне коричката.






Добър апетит!

 

5 коментара:

  1. Интересно подреждане на тутманика, на пластове!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. да, наистина е много вкусен!!!
    направих го още, когато публикува рецептата във форума на бон апети, а сега ми се прииска да го направя пак и ето, че намирам рецептата тук!
    Поздрави - Преславска!

    ОтговорИзтриване