неделя, 23 февруари 2014 г.

Пролетна манджа с коприва


Продукти: Връхчета на млада коприва, 3 по големи стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 с. л. с връх ориз, 1 с. л. пресен джоджен, 1 с. л. пресен магданоз, 1 с. л. червен пипер, 70 мл. доматен сок + щипка захар, 1/3 ч. л. смлян черен пипер,
4 с. л. олио, 2 с. л. с връх брашно, сол на вкус
по желание 2 с. л. домашна лютеница

Приготвяне: Копривата се измива и се попарва за 10 минути.В олиото се запържват ситно нарязаният лук и чесън.Добавяме се омесените червен пипер и брашно.Бърка се енергично.
След това се сипват доматеният сок и захарта. Като кипнат се доливат 600 мл. топла вода. Прибавят се оризът и попарената и накълцана коприва и подправките. Пролетната манджа с коприва се вари на тих огън, докато се свари ориза и сгъсти ястието - 20-25 минути, след като заври водата.От време на време манджата се разбърква по малко, за да не загори.При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание орехови ядки или сирене.

Добър апетит!

2 коментара: