Продукти: Връхчета на млада
коприва, 3 по големи стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 2
с. л. с връх ориз, 1 с. л. пресен джоджен, 1 с. л. пресен магданоз, 1 с. л. червен
пипер, 70 мл. доматен сок + щипка захар, 1/3 ч. л. смлян черен пипер,
4 с. л. олио, 2 с. л. с връх брашно, сол на вкус
по желание 2 с. л. домашна лютеница
4 с. л. олио, 2 с. л. с връх брашно, сол на вкус
по желание 2 с. л. домашна лютеница
Приготвяне: Копривата се измива и се попарва за 10 минути.В
олиото се запържват ситно нарязаният лук и чесън.Добавяме се омесените червен
пипер и брашно.Бърка се енергично.
След това се сипват доматеният сок и захарта. Като кипнат се доливат 600 мл. топла вода. Прибавят се оризът и попарената и накълцана коприва и подправките. Пролетната манджа с коприва се вари на тих огън, докато се свари ориза и сгъсти ястието - 20-25 минути, след като заври водата.От време на време манджата се разбърква по малко, за да не загори.При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание орехови ядки или сирене.
След това се сипват доматеният сок и захарта. Като кипнат се доливат 600 мл. топла вода. Прибавят се оризът и попарената и накълцана коприва и подправките. Пролетната манджа с коприва се вари на тих огън, докато се свари ориза и сгъсти ястието - 20-25 минути, след като заври водата.От време на време манджата се разбърква по малко, за да не загори.При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание орехови ядки или сирене.
Добър апетит!
Зареждаш с вкусно пролетно ястие! Вече почва да ни се яде зеленко!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Пролет пукна........ Поздрави!
Изтриване