сряда, 12 февруари 2014 г.

Как да си направим Горнооряховски суджук в домашни условия.


  В търговската мрежа има много видове суджуци. Но българите малко си падаме „Тома неверници”. Най-вкусен си остава домашният суджук и домашно направените колбаси, приготвени вкъщи от прясно месо по стари изпитани домашни рецепти. Сами можете да направите суджук, с който да черпите близките си и гости. Да си замезвате с удоволствие, след като е готово домашното вино. J

За настоящият суджук са ни нужни следните продукти:
10 кг говеждо месо, 250 г сол, 10 г селитра, 10 г захар,25 г смлян чер пипер,25 г смлян кимион, 10 г стрита чубрица /по желание/.

Приготовление: Месото се нарязва на късове по
8-10 см, подходящи за домашната месомелачка. Измива се и се оцежда. Накисваме сухи говежди черва, нарязани на дължина около 45 см за един час във хладка вода. Месото /не трябва да има влага/ се смила внимателно, без да се мачка, омесва се с подправките, солта и захарта и се оставя да престои едно денонощие на хладно, като се през 6 часа се меси. Червата се връзват от едната страна и се пълнят бавно със сместа, не трябва да има въздух вътре. Ако случайно има въздух, червата се дупчат с игла да излезе. Правят се "подкови”. Окачват се на проветриво място /10-12 градуса температура/ на 10 см едно от друго. През пет-шест дена се валцуват с точилка и пресоват с тежест /общо 4 пъти/. Сушенето продължава 30 дни.
След това - извадете домашното червено вино, нарежете си суджук и да Ви е сладко.


П.П. Използвах 7 кг говеждо месо и 3 кг овче /шилешко/ месо, добавих 1 ч.л. сух джоджен , а червата нарязах на около 60 см .


Добър апетит!

 

1 коментар:

  1. Zdravey Ivane(Chef Peychef)
    Az sum ot Antonovo i kato dete si spomnyam kak baba mi pokojnata slagashe po malko luk v kaymata. Ne znaya ot to va li beshe no sudjukit stavashe mnogo aromaten. V momenta jiveya v avstralia ise opitvah na njakolko pati da pravja sudjuk poreceptata na baba mi no vkusit ne beshe sashtiyat. Tozi pit shte opitam vashata recepta. Shte se obadja da comentiram rezultata.

    ОтговорИзтриване