събота, 15 февруари 2014 г.

Палачинки с ябълки


Тази рецепта съм си я кръстил 2 в 1. Защото от така направеното тесто могат да се приготвят палачинки и бухти. И двата варианта са чудесна закуска.
Продукти : 2 средни ябълки, 1ч.ч./ 250 мл /, брашно – около 140 г, 1 яйце, 2.5 с.л. захар, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250-300 г кисело мляко, 1 с.л. заквасена сметана, по желание, 1 бр. ванилия, щипка канела.

Приготовление: Обелени ябълки, нарязваме на малки кубчета 5мм . Разбиваме захарта с яйцето, добавяме пресятото брашно омесено с ванилията и канелата, заквасена сметана, кисело мляко с угасената в него сода. Всичко се разбърква. Трябва сместа да бъде с консистенция на гъст крем.  Добавяме ябълковите кубчета. Отново объркваме всичко. Оставяме да почине 15-20 мин. В нагрят тиган /на умерена температура/, намазваме обилно дъното с растително масло  и изсипваме  две супени лъжици от тестото. Разстиламе ги , чрез притискане отгоре  върху намазаното с мазнина  дъно – 8-10 см диаметър. Печеме от двете страни до златисто кафяво /по 1-2 мин./.

От същото тесто могат да се направят бухти. Като по една голяма и добре напълнена супена лъжица от сместа пускаме в дълбок тиган със сгорещено олио.
Добър апетит!

4 коментара:

  1. Ех, че вкусотии приготвяш! Бухтите ми допадат повече, не че ще откажа и на палачинките! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И палачинки, и бухти са ми еднакво вкусни. Щом са приготвени по този начин. Поздрави!

      Изтриване
    2. Чудесни са,ябълката им предава много свеж вкус и са ароматни,пък и бързо станаха,обаче даже не можаха да се охладят добре,излапахме ги почти врящи........и кога ще слабеем?Благодаря за хубавата рецепта,поздрави!

      Изтриване
    3. И аз благодаря за доверието! Радвам се, че са Ви харесали! Поздрави!

      Изтриване