понеделник, 10 февруари 2014 г.

Печена тиква



 


Обичам тиквата във всичките й разновидности на приготвяне. Но винаги съм предпочитал печената на фурна. На изток казват, «Само бидейки тър­пелив, можеш да пос­тиг­неш успехи». Други подхвърлят, че за толкова време може и слон да се изпече- нека опитат. Така,че днешното предложение се основава на източни начини на изпичане и търпение. Вкусът си заслужава.

Продукти:
На 1кг почистена тиква 1ч.ч. захар /все пак зависи от сладостта на тиквата, може да се увеличи или намали захарта/, 50 мл вода, малко канела - 1/3 ч.л. и 2-3 зърна кардамон.По 1ч.л. мед на всяко парче тиква. 

Приготовление: Почиствате тиквата от кората и семенната част. Подреждате в тава, поръсвате със захарта, канелата. Слагате зърна кардамон и водата.Печете на 160 градуса около 2часа и 30мин. Може да отнеме и по малко време, зависи пак от тиквата и дебелината на нарязаните парчета. Рецептата е за едро нарязани парчета. След 1час печене под фолио, на всеки 20-30мин. изваждате и обливате парчетата тиква с отделеният сок. Периодично се обръщат внимателно.30мин. преди края слагате на всяко парче по 1ч.л. мед. Това е!
 
Добър апетит!.
Тук ми отне за изпичането - 1.40часа.

П.П. Ориентир - печената тиква е готова, след като я боднете с вилица и тя "влиза" свободно до дъното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар