понеделник, 24 февруари 2014 г.

Панирана коприва.


Нещо, което винаги си правя като дойде пролетта. С кисело мляко и счукан чесън. Става и мезе за бира. 
Продукти: Около 400 г връхчета зелена коприва. Трябва да е млада.

Панировка: 1голямо или две малки яйца, 1ч.ч. /200мл/ брашно,1/3ч.л. сол и 1 к.ч. студена бира / газирана вода/. 

Начин на приготвяне:  За предпочитане е да се използват само връхчетата на млада зелена коприва.Копривата се попарва за няколко минути /да не пари/ и  измива. Оставя да се изцеди добре.
Прави се паста "патафри" за панировка: В зависимост от копривата 1 голямо  или 2 малки яйца, 1 ч.чаша брашно, 1/3 ч.л. сол и 60 мл студена бира. Първо се разбиват яйцата със солта, а после постепенно се добавят брашното и бирата. Целта е да се получи смес малко по-гъста от боза /при необходимост се добавя малко брашно или бира/. След това копривата се потапя в сместа и се пържи в сгорещено олио. Може да се сервира със сос от изцедено кисело мляко
 
майонеза, счукан чесън и копър. 

С тази панировка можете да си панирате сирене, кашкавал. Като първо ги оваляте в брашно и после потапяте в панировката.

Добър апетит! 

 

1 коментар:

  1. С нетърпение чакам да поникне, за да я направя! Поне в този вид внукът яде коприва! :)

    ОтговорИзтриване