Нещо, което винаги си правя като дойде пролетта. С кисело мляко и счукан чесън. Става и мезе за бира.
Продукти: Около 400 г връхчета зелена коприва. Трябва да е млада.
Панировка: 1голямо или две малки яйца,
1ч.ч. /200мл/ брашно,1/3ч.л. сол и 1 к.ч. студена бира / газирана вода/.
Начин
на приготвяне: За предпочитане е да се използват само връхчетата на млада зелена коприва.Копривата се
попарва за няколко минути /да не пари/ и измива. Оставя да се изцеди добре.
Прави се паста
"патафри" за панировка: В зависимост от копривата 1 голямо или 2 малки яйца, 1 ч.чаша брашно, 1/3 ч.л. сол
и 60 мл студена бира. Първо се разбиват яйцата със солта, а после постепенно
се добавят брашното и бирата. Целта е да се получи смес малко по-гъста от боза
/при необходимост се добавя малко брашно или бира/. След това копривата се
потапя в сместа и се пържи в сгорещено олио. Може да се сервира със сос от
изцедено кисело мляко
майонеза, счукан чесън и копър.
майонеза, счукан чесън и копър.
С тази панировка можете да си
панирате сирене, кашкавал. Като първо ги оваляте в брашно и после потапяте в
панировката.
Добър апетит!
С нетърпение чакам да поникне, за да я направя! Поне в този вид внукът яде коприва! :)
ОтговорИзтриване