понеделник, 24 февруари 2014 г.

Питки със сирене



След турските питки да Ви покажа още едни питки, които правя с моето универсално тесто.

Продукти: 500 г брашно, 220 мл. прясно мляко, 2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване), 1/2 пакетче прясна мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л олио.
Пълнеж: 160 г сирене.
Поръска: 1 с.л. сусамено семе.

Още 3-4 с.л. олио за намазване на питките.

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 2 с.л. мляко и захарта. Оставяме на топло да бухне. Пресятото брашно омесваме със  солта. Замесваме тесто от продуктите, без сусаменото семе. Оставяме на топло да втаса 40 мин. После разделяме тестото на равни части – при мен се получиха 8 топки. Леко разточваме, намазваме с олио и слагаме по малко натрошено сирене, омесено с малко брашно и затваряме. Намазваме с разбития жълтък и поръсваме със сусам. Оставяме да втаса още 15мин. и печем на 180 градуса предварително загрята фурна около 25 мин.









П.П. Прясната мая в рецептата може да замените с 1 пакетче суха мая – 7 гр.

Добър апетит!

1 коментар: