Обичам топлите тестени закуски. Тутманика е сред любимите ми.
По надолу ще разгледаме как да си го направим. Топъл тутманик и айрян,
мммммм............
Продукти:
3 и 1/2 ч.ч. брашно- 500 г -550 г
1/2 пакетче прясна мая /20 г/
1ч.ч прясно мляко - 200 мл
1/2ч.ч хладка вода - 100 мл
100 г краве масло
350 г сирене
3 яйца
1 с.л.кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:Включваме фурната на най-ниска степен. Разтваряме маята в малко прясно мляко, захарта и 1 с.л. брашно да се получи кашичка. Оставяме я да се надигне във фурната. След това замесваме брашното, маята , солта , прясното мляко и водата. Слагаме във фурната да втаса около 40 минути.Разтапяме кравето масло-90 г Премесваме втасалото тесто с половината разтопено масло/ като топим ръцете в маслото и месим/ и го разделяме на 4-5 топки.Всяка една от тях разточваме на тънко и редим в намаслена /10г / и набрашнена тава /аз използвах правоъгълна 32 на24
см /, като между всеки лист поставяме от плънката,която
сме приготвили от разбитите яйца и натрошеното сирене.Като наредим последният
пласт от тестото намазваме с киселото мляко и нарязваме на квадрати и заливаме
с другата част от разтопеното масло. Оставяме на слаба фурна /50 градуса/ 20мин.
да набъбне. Нарязваме на парчета. Печем
се на умерена фурна предварително загрята на 180 градуса около 35мин. –40 мин, докато се зачерви приятно
отгоре. Още топъл тутманика го се напръскваме с вода и се покриваме отгоре с
кърпа, за да омекне коричката.
1/2 пакетче прясна мая /20 г/
1ч.ч прясно мляко - 200 мл
1/2ч.ч хладка вода - 100 мл
100 г краве масло
350 г сирене
3 яйца
1 с.л.кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:Включваме фурната на най-ниска степен. Разтваряме маята в малко прясно мляко, захарта и 1 с.л. брашно да се получи кашичка. Оставяме я да се надигне във фурната. След това замесваме брашното, маята , солта , прясното мляко и водата. Слагаме във фурната да втаса около 40 минути.Разтапяме кравето масло-90 г Премесваме втасалото тесто с половината разтопено масло/ като топим ръцете в маслото и месим/ и го разделяме на 4-5 топки.Всяка една от тях разточваме на тънко и редим в намаслена /10г / и набрашнена тава /аз използвах правоъгълна 32 на
Добър апетит!
Чудесен е !
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани!
ИзтриванеИнтересно подреждане на тутманика, на пластове!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И много вкусен! Поздрави!
Изтриванеда, наистина е много вкусен!!!
ОтговорИзтриваненаправих го още, когато публикува рецептата във форума на бон апети, а сега ми се прииска да го направя пак и ето, че намирам рецептата тук!
Поздрави - Преславска!