Продукти:
За тестото – 2 бр. яйца,
150 мл прясно мляко, 1/2 ч.ч. /250 мл/ захар, 100 г разтопено краве масло, 2-3
щипки сол, 1 пакетче суха мая – 7 г, 500 г брашно, настъргана кора от портокал
или лимон.
За крема – 400 мл прясно
мляко, 2 жълтъка, 3 с.л. с връх нишесте, 1 ч.л. ванилия прах, 1/2 ч.ч. захар.
Стафиди и червени боровинки
за поръсване. По желание канела или маково семе.
Крем – разбиваме жълтъците
със захарта, прибавяме малко мляко, омесеното с ванилия нишесте. Разреждаме с
останалото хладко мляко. Варим гъст крем на СЛАБ огън.
Оставяме да изстине напълно.
Тесто - Маята разтваряме в
леко топлото мляко. Разбиваме яйцата със захарта. Постепенно добавяме
разтопеното масло и разтворената в млякото мая, настърганата кора. Омесваме
солта с брашното и прибавяме, чаша по чаша, пресято към сместа. Замесваме меко
тесто, не трябва да лепне. Може да отиде повече брашно от посоченото количество
/зависи от брашното/. Оставяме в намаслен съд да втаса на топло за 40 мин.
Изваждаме, поръсваме повърхност с брашно и разточваме голям правоъгълник.
Намазваме отгоре с ИЗСТИНАЛИЯТ крем и поръсваме със стафиди и боровинки. Можем
да сложим и щипка- две канела.
Навиваме внимателно на руло и режем на 13-16
парчета по дебелина 1 пръст – 2 см .
Нареждаме в тавичка застлана
с намаслена хартия за печене.
Оставяме на топло още 20 мин. да втасат и печем
20мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След изваждането веднага
намазваме за блясък с омесени лимонов сок и пудра захар, сладко, или разреден
мед.
Добър апетит!
ТРЯБВА ДА СТАНА ВЪВ 3Ч.,ЗА ДА НАПРАВЯ ТАКАВА ЗАКУСКА:((((((((((((((ХУБАВО ИЗГЛЕЖДА,НО Е ТРУДОЕМКА:)))))))(((((((((((((
ОтговорИзтриванеЗа приготвянето им ми отне - 2 часа :) Време, колкото да приготвите една пита. Заслужават си да се опитат.
Изтриване