вторник, 18 февруари 2014 г.

Сладки охлюви


 
Продукти:
За тестото – 2 бр. яйца, 150 мл прясно мляко, 1/2 ч.ч. /250 мл/ захар, 100 г разтопено краве масло, 2-3 щипки сол, 1 пакетче суха мая – 7 г, 500 г брашно, настъргана кора от портокал или лимон.
За крема – 400 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 3 с.л. с връх нишесте, 1 ч.л. ванилия прах, 1/2 ч.ч. захар.

Стафиди и червени боровинки за поръсване. По желание канела или маково семе.

Приготовление:
Крем – разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме малко мляко, омесеното с ванилия нишесте. Разреждаме с останалото хладко мляко. Варим гъст крем на СЛАБ огън.

Оставяме да изстине напълно.

Тесто - Маята разтваряме в леко топлото мляко. Разбиваме яйцата със захарта. Постепенно добавяме разтопеното масло и разтворената в млякото мая, настърганата кора. Омесваме солта с брашното и прибавяме, чаша по чаша, пресято към сместа. Замесваме меко тесто, не трябва да лепне. Може да отиде повече брашно от посоченото количество /зависи от брашното/. Оставяме в намаслен съд да втаса на топло за 40 мин.
 
Изваждаме, поръсваме повърхност с брашно и разточваме голям правоъгълник.
 
Намазваме отгоре с ИЗСТИНАЛИЯТ крем и поръсваме със стафиди и боровинки. Можем да сложим и щипка- две канела.
 
Навиваме внимателно на руло и режем на 13-16 парчета по дебелина 1 пръст – 2 см .
 

Нареждаме в тавичка застлана с намаслена хартия за печене.
 
Оставяме на топло още 20 мин. да втасат и печем 20мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.

 
 След изваждането веднага намазваме за блясък с омесени лимонов сок и пудра захар, сладко, или разреден мед.
Добър апетит!

2 коментара:

  1. ТРЯБВА ДА СТАНА ВЪВ 3Ч.,ЗА ДА НАПРАВЯ ТАКАВА ЗАКУСКА:((((((((((((((ХУБАВО ИЗГЛЕЖДА,НО Е ТРУДОЕМКА:)))))))(((((((((((((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За приготвянето им ми отне - 2 часа :) Време, колкото да приготвите една пита. Заслужават си да се опитат.

      Изтриване