понеделник, 10 февруари 2014 г.

Торта с тиквен крем

 Ще Ви предложа една нестандартна торта. Много е вкусна и лека. Бързо се прави и бързо изчезва. Това е за любителите на тиквата.
Продукти:
Блат -4 яйца , 200 г захар, 150 г брашно, 1 бр. ванилия и 1 пакетче бакпулвер.  
Крем
1 кг изчистена тиква, 220 г захар, 1/2; чаена чаша нарязани орехи /250 мл /, 250 г заквасена сметана, 1/2чаена лъжица канела, щипка кардамон, 180 мл вода.
Декорация:  около 50 г нарязани орехи.
За сиропиране – 200 мл сварено прясно мляко.
Приготвяне :
Крем -Нарязаната и почистена тиква се вари в тенджера със захарта и водата докато омекне. Изчаква се да изстине и се пасира. Прибавят се нарязаните орехи, канелата, кардамона и сметаната. Обърква се до хомогенна смес.
Блат - яйцата и захарта се разбъркват докато сместа удвои обема си. Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса около 25мин., докато порозовее отгоре. Не отваряте фурната през това време. Готовият изпечен блат се изважда и се оставя да изстине напълно. Разрязва се на две равни половини.
Вече двата изстинали блата се заливат с по 100 мл прясно мляко.
Слага се блат в подходящ съд, сиропира се, отгоре крем, слага се втори брат, сиропира се,и отвсякъде се облепва с крем. Поръсва се с накълцани орехи и оставя в хладилник за 2-3 часа.Преди да се поднесе може да се украси със сметана.




Добър апетит!

4 коментара:

  1. Много интересна торта, сигурно е и много вкусна. Тиква, канела и орехи ми звучи познато, интересно кардамонът какъв привкус придава (макар и щипка)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както посочих по горе - Бързо се прави и бързо изчезва. За вкусът- трябва да опитате. :)

      Изтриване
  2. Здравейте! Текат "най-трудните" 2-3часа на тортата в хладилника. Предполагам, че ще е много вкусна. Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Ще Ви допадне вкусът на тортата! Очаквам отзиви!
      Поздрави и благодаря за доверието!

      Изтриване