Плънка – 500 г свинско месо, 1 голяма глава лук, 1 голям домат, 1 голям морков, ½ ч.л. червен пипер, сол, чер пипер и кимион на вкус.
Заливка – 3 с.л. кисело мляко, 1 яйце, ½ с.л. брашно, 50 г настърган кашкавал.
Мазнина за пържене – 3-4 с.л. олио.
Начин на приготвяне: Сваряваме
картофите, като изстинат ги настъргваме. Прибавяме подправките и яйцето,
омесваме. Солта омесваме с брашното, слагаме при картофите и замесваме.
Във форми за мъфини /става и хартиени, силиконови/. Намазваме с олио и поръсваме с галета. Разделяме картофената смес на 12 части /топки/. Слагаме във всяко гнездо на формата по една топка и оформяме като кошничка – в средата да има място за пълнежа.
Месото нарязваме на дребни късчета по 1-2 см, дебели 5мм . Запържваме в 3-4 с.л. олио заедно с нарязаният лук и моркови. Добавяме настърганият домат, червеният пипер и другите подправки. Оставяме на умерен огън 10 мин. да къкри. Пълним със сместа кошничките и печем в предварително загрята фурна -220 градуса, около 20 мин.
През това време разбиваме киселото мляко, яйцето и брашното. Прибавяме настърганият кашкавал. След 20 мин. заливаме всяка кошничка и печем на 250 градуса още 10мин. След като изстинат, вадим кошничките от гнездата.
Във форми за мъфини /става и хартиени, силиконови/. Намазваме с олио и поръсваме с галета. Разделяме картофената смес на 12 части /топки/. Слагаме във всяко гнездо на формата по една топка и оформяме като кошничка – в средата да има място за пълнежа.
Месото нарязваме на дребни късчета по 1-2 см, дебели 5мм . Запържваме в 3-4 с.л. олио заедно с нарязаният лук и моркови. Добавяме настърганият домат, червеният пипер и другите подправки. Оставяме на умерен огън 10 мин. да къкри. Пълним със сместа кошничките и печем в предварително загрята фурна -220 градуса, около 20 мин.
През това време разбиваме киселото мляко, яйцето и брашното. Прибавяме настърганият кашкавал. След 20 мин. заливаме всяка кошничка и печем на 250 градуса още 10мин. След като изстинат, вадим кошничките от гнездата.
Плънката може да бъде и безмесна – 500 г гъби, морков, домат, с.л. лютеница,спанак, обработени термично и накрая посипани с настърган кашкавал.
Друг вариант е плънка само със сирене, лук и домат.
Добър апетит!
Супер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеОригинална идея за кошнички! Пълнежа - на вкус! Браво!
ОтговорИзтриванеНаистина е оригинално. Бях омаял гостите си, след им го поднесох като предястие. С еден млечен сос / май и тях трябва да почна да ги пиша/. :)
ИзтриванеТия кошнички ще се правят задължително!
ОтговорИзтриванеГолям подстрекател си ,Иване! :)
Успех на хубавия блог и много читатели!
Много добро, семпло и оригинално! :)
ОтговорИзтриване