вторник, 11 февруари 2014 г.

Гръцки палачинки



Един по различен начин за палачинки. Да направим кулинарно пътуване на юг от нас за 4 порции

Продукти:
2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 8 с.л. брашно
– 180 г, 12 смокини, 60 г смлени бадеми, 2 с.л. стафиди, 1/2 пакетче смлян индийски орех, 1 ванилия, сол на вкус, захар и канела.
Приготвяне: Яйцата, млякото, индийското орехче и брашното с малко сол се разбиват хубаво. Оставят се половин час да постоят. Накълцаните на дребно смокини, смлените бадеми, ванилията и стафидите се прибавят и всичко се обърква много добре.
При пържене в нормален тиган е нужно около 1 ч.ч. олио , а в тефлонов само колкото да се намаже дъното. От сместа излизат около 4 броя палачинки, които са много по дебели от нормалните. Накрая още докато са горещи се ръсят със кристална захар /може кафява/ и канела.

П.П. Когато ги приготвям в тефлонов тиган, ако не са изпържени добре се разкъсват при обръщането, затова слагам равни количества мляко и вода. Ако ги пържим по-вече леко позагарят и си губят от вкусът. Правя ги по тънки и излизат по-вече на брой около 8. Брашното е малко по-вече от 1 ч.ч./пресято/. С мед имат чудесен вкус. Бадемите може да замените с равно количество орехи. Правил съм ги и с лешници.
Ами, това е всичко.

Добър апетит!

източник - кн. Българска кухня-1992г.

 

2 коментара:

  1. Чудесни палачинки, Ванка!
    Различни и ароматни!

    ОтговорИзтриване
  2. Да прекрасни са на вкус, само трябва да внимаваме при направата им дане прегорят или се разкъсат.

    ОтговорИзтриване