Нали ми допадат тестените закуски. Навън вече има зелен лук. Ако искате да си разнообразите менюто, ето едно предложение. С айрян ммммммм....
Продукти: Тесто: около 550 г брашно, 250 мл мляко, 20 г прясна мая за хляб, 1с .л. олио, 1 ч.л. с връх захар, 1/2 ч.л. сол.
Плънка: 5-6 твърдо сварени яйца, 5 -6 стръка пресен лук, 1/2ч.л. сол, 50 мл разтопено краве масло, 1/3ч.л. комбинирана подправка за яйца
1 яйце за намазване + няколко капки разтопено краве масло.
Начин на приготвяне: Разтваряме маята в няколко лъжици топло мляко, прибавяме захарта и 1-2 лъжици пресято брашно. Оставяме на топло да се надигне. Пресятото брашно, омесено със солта слагаме в съда, в който ще месим, правим кладенче и наливаме топлото мляко, олиото и шупналата мая. Омесваме тесто и оставяме да втаса /удвояване на обема/ - отне ми около 45мин.
През това време накълцваме на дребно яйцата, пресния лук, омесваме със солта и подправката, заливаме с разтопеното масло и оставяме в хладилника докато втаса тестото.
Втасалото тесто разделяме на 20 топки. Разточваме и всяка пълним с по 1/20част от плънката.
Слагаме в голяма тава, застлана с хартия за печене и оставяме на топло да втасат още 20-25мин. След това мажем отгоре с разбитото яйце с маслото. Печем в загрята фурна на 200 градуса докато порозовеят отгоре – около 25мин.
Може към плънката да се добави 50 г сирене.
Отгоре могат да се намажат само с разбит жълтък.
Понякога заменям млякото с хладка вода, както е на снимката.
Плънка: 5-6 твърдо сварени яйца, 5 -6 стръка пресен лук, 1/2ч.л. сол, 50 мл разтопено краве масло, 1/3ч.л. комбинирана подправка за яйца
1 яйце за намазване + няколко капки разтопено краве масло.
Начин на приготвяне: Разтваряме маята в няколко лъжици топло мляко, прибавяме захарта и 1-2 лъжици пресято брашно. Оставяме на топло да се надигне. Пресятото брашно, омесено със солта слагаме в съда, в който ще месим, правим кладенче и наливаме топлото мляко, олиото и шупналата мая. Омесваме тесто и оставяме да втаса /удвояване на обема/ - отне ми около 45мин.
През това време накълцваме на дребно яйцата, пресния лук, омесваме със солта и подправката, заливаме с разтопеното масло и оставяме в хладилника докато втаса тестото.
Втасалото тесто разделяме на 20 топки. Разточваме и всяка пълним с по 1/20част от плънката.
Слагаме в голяма тава, застлана с хартия за печене и оставяме на топло да втасат още 20-25мин. След това мажем отгоре с разбитото яйце с маслото. Печем в загрята фурна на 200 градуса докато порозовеят отгоре – около 25мин.
Може към плънката да се добави 50 г сирене.
Отгоре могат да се намажат само с разбит жълтък.
Понякога заменям млякото с хладка вода, както е на снимката.
Добър апетит!
Чудесно предложение за закуска! Не съм срещала с такъв пълнеж.
ОтговорИзтриванеОпитай! Вкусно е!
Изтриване