Начин
на приготвяне: Оцетът,
олиото, захарта, солта, черният пипер и бахарът се слагат в подходящ съд и
кипват. Камбите се почистват от дръжките и семето, и последователно попарват в
маринатата, докато променят цветът си – 1-2 мин. Морковите, зелето и целината
се омесват и заливат с горещата марината. В сместа престояват 24 часа на
хладно. На следващият ден попарените камби се пълнят със сместа от зеле,
моркови и целина. Нареждат се в 3 л буркани и заливат с маринатата. Затварят
се с капачки и съхраняват на хладно.
На 3 л буркан слагам по 4 бр. аспирини за дълготрайност.
Мне очень понравился Ваш рецепт, попробую приготовить, Спасибо большое!
ОтговорИзтриванеСпасибо! Успех в создании соленья! Приятного аппетита!
ИзтриванеЕеее, нямаш ли жал...аз още нищо не съм правила...чудя се и дали изобщо да правя...с тези ужасни купешки продукти, които и за прясно да се ядат не стават...Е, все ще се изкуша да сложа нещо...разчитам и на мама, но тази година продукцията и е пренебрежимо малка.
ОтговорИзтриванеЗдравей Веси!
ИзтриванеКакво се туткаш още, че не правиш туршии. Тя есента неусетно ще мине. :) После ще ми идваш на гости. :)
Поздрави!
Ванка, никога не мога да докарам тази туршия. Не ми става и това е! Ще ме накараш пак да се престраша, така хубаво изгрежда твоята.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли!
ИзтриванеТуршията лесно се прави, още по лесно се хапва. Със студена ракия. :)
Поздрави!
Здравейте, тези пълнени камби могат ли да се направят в бидон, а не в буркани?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, правил съм ги в малки 4 л бидончета, като слагам аспирини за дълготрайност. С по големи не съм експериментирал.
ИзтриванеДано отговорът ми Вие от полза. Успех!
Значи има шанс :) Моето бидонче е 20 литра и може би ще опитам с аспирин. Надявам се да издържи 3-4 месеца. Благодаря за отговора :)
ИзтриванеЗдравейте! Нещо само не ми стана ясно - кое Ви вакуумира бурканите, като нито маринатата, нито камбите са Ви топли, а не сте написал да се подваряват? Надявам се да поделите, че за първа година ще правя туршия и много искам да се получи като хората :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
Изтриване.................. На буркан /3 л / слагам по 4 бр. аспирини за дълготрайност.
Поздрави и успех!
а камбите къде стоят до като се мариноват зелето и морковите?
ОтговорИзтриванеВ една по дълбока тава на хладно, захлупени.
ИзтриванеА може ли камбите да не се мариноват за да са по хрупкави
ОтговорИзтриванеЛично аз винаги съм ги мариновал. На мога да Ви кажа как ще се получи туршията без да са мариновани камбите.
ИзтриванеИмам спомен, че баба ми ги посоляваше и ги оставяше да престоят една нощ. По този начин избягваше потапянето им в марината.Съставките и пропорциите са същите, като от нейната рецепта. После отделения сок от камбите прибавяше към маринатата. А и имам спомен, че нещо ги оточваше и заливаше с марината 3 поредни вечери. Ще пробвам и ще споделя опит.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеАспирина се слага на цели таблетки или трябва да се стрие?
Слагам го цели таблетки. Като обърна няколко пъти буркана с готовите камби той се разтваря. Можете също да го разстворите в студената марината и така да залеете напълнените камби.
ИзтриванеБлагодаря за отговора! А ако камбите са омекнали има ли начин да ги спася? На вкус не са развалени,но плънката и камбите са меки...
ИзтриванеЗдравейте! И камбите и плънката трябва да бъдат леко хрупкави. Най често омекването става от използването на некачествен оцет или незатворен добре буркан. Както и от съхранение на топло място.
ИзтриванеОсвен бърза консумация на направените камби, не ви препоръчвам друго за съжаление. Не съм имал този проблем. На снимката по горе, камбите са престояли в буркана 18 месеца и пак са много добри за ядене- не са омекнали, нито загубили вкус. Поздрави!
На снимката и маринатата Ви е бистра. Моята стана мътна след добавянето на аспирина(български и счукан),а после обръщах бурканите.
ИзтриванеВсе паак да кажа,че ми беше останала една камба и около 400мл от маринатата.След седмица я хапнах,а сока си го изпих просто!Много,много вкусно.
Пак ще опитам следващата есен.
Здравейте!
ИзтриванеНа мен обикновено не ми достига от маринатата и правя допълнителна. Искрено съм учуден,че на Вас Ви е останала 400 мл . Вероятно сте редили камбите по плътно. Понякога разтварям предварително аспирините в маринатата, да не обръщам после бурканите и размесвам съдържанието им. Но туршията наистина си заслужава. Поздрави!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеКолко буркана излизат от посоченото количество?
Здравейте! 8-10 големи 1.2 л тип "омния" или 3 бр - 2.5 л . Количеството зависи от това колко плътно нареждате пълнените камби.
Изтриванеа олиото каде го слагате
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен! Прочетете по внимателно рецептата и ще разберете. :) "Оцетът, олиото, захарта, солта, черният пипер и бахарът се слагат в подходящ съд и кипват." Успех!
ОтговорИзтриване