четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Панирани пилешки хапки.

 

Продукти: 500 г пилешки гърди без костите, 2 белтъка, 1 ч.ч. /200мл/ пшенично нишесте, 1/2 ч.л. бакпулвер, 100-150 мл студена вода, 150 мл течен мед, 1 и1/2 ч.л.сладък чили сос.

Пшенично или царевично нишесте за овалване – 70-80 г




Начин на приготвяне:  Разбивате белтъците като доливате постепенно 1/2 от водата. Нишестето смесвате с бакпулвера и прибавяте при постоянно биене с миксер при разбитите белтъци. Добавете още вода докато стане като средногъста боза.  Ако получената смес е рядка прибавете още нишесте, ако е гъста – студена вода. Трябва да се получи кремообразна смес със средна гъстота.
Нарязвате измитите и почистени пилешките гърди на хапки. /Аз нарязвам първо по  ширина по 1 см дебелина, после тези парчетата на половина, по 3-4 см дължина./ Посолявате ги на вкус /не слагайте много сол, защото медът е сладък/. Подсушените хапки,  ПЪРВО  овалвате в нишесте, после потапяте в кремообразната смес и пържите/трабва да плуват/ в сгорещена мазнина . От 9 степени нагревателен уред пържа на 5-та степен – малко над умерената. По  около 1мин. и 20 сек. от всяка страна, до получаване на хрупкава корица и омекване на месото.
Леко загрейте меда в микровълнова фурна за около 15 сек., добавете чили соса, объркайте и залейте изпържените, още топли хапки.
Сервирайте!
Добър апетит!

П.П. Понякога слагам подправки в месото 1 ч.л. смлян бял пипер и чесън на прах, омесени. Така престоява 1 час под похлупак. Вместо сладък чили сос, прибавям 1 и ½ с.л. ЛЮТ чили сос, но всичко си е въпрос на вкус.

За украса може да използвате пресен лук или розмарин.

4 коментара:

  1. Изглеждат доста съблазнително, да! :) Не съм ги пробвала с мед, Ванка! Записвам си обаче за проба и твоята рецепта.
    И да ти честитя и тук за блога, Ванка! Поздравления! Желая ти успех, нови кулинарни вдъхновения и много последователи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Човек се учи докато е жив! Не съм правила само с белтък, както и с добавката на бакпулвер. Записвам си и при първа възможност ще пробвам. Сосчето също е интересно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С белтък, докато са топли имат хрупкава корица. Сосът го обичам с люто чили. Получава се невероятна смесица от сладко - лютив вкус. Поздрави!

      Изтриване