Продукти:
500 г пилешки гърди без костите, 2 белтъка, 1 ч.ч. /200мл/ пшенично нишесте,
1/2 ч.л. бакпулвер, 100-150 мл студена вода, 150 мл течен мед, 1 и1/2 ч.л.сладък
чили сос.
Пшенично или
царевично нишесте за овалване – 70-80 г
Начин на приготвяне: Разбивате
белтъците като доливате постепенно 1/2 от водата. Нишестето смесвате с
бакпулвера и прибавяте при постоянно биене с миксер при разбитите белтъци.
Добавете още вода докато стане като средногъста боза. Ако получената смес е рядка прибавете още
нишесте, ако е гъста – студена вода. Трябва да се получи кремообразна смес със
средна гъстота.
Нарязвате измитите
и почистени пилешките гърди на хапки. /Аз нарязвам първо по ширина по 1 см дебелина, после тези парчетата
на половина, по 3-4 см дължина./ Посолявате ги на вкус /не слагайте много сол,
защото медът е сладък/. Подсушените хапки, ПЪРВО овалвате в нишесте, после потапяте в
кремообразната смес и пържите/трабва да плуват/ в сгорещена мазнина . От 9
степени нагревателен уред пържа на 5-та степен – малко над умерената. По около 1мин. и 20 сек. от всяка страна, до получаване
на хрупкава корица и омекване на месото.
Леко загрейте
меда в микровълнова фурна за около 15 сек., добавете чили соса, объркайте и
залейте изпържените, още топли хапки.
Сервирайте!
Добър
апетит!
П.П.
Понякога слагам подправки в месото 1 ч.л. смлян бял пипер и чесън на прах,
омесени. Така престоява 1 час под похлупак. Вместо сладък чили сос, прибавям 1 и ½
с.л. ЛЮТ чили сос, но всичко си е въпрос на вкус.
За украса
може да използвате пресен лук или розмарин.
Изглеждат доста съблазнително, да! :) Не съм ги пробвала с мед, Ванка! Записвам си обаче за проба и твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеИ да ти честитя и тук за блога, Ванка! Поздравления! Желая ти успех, нови кулинарни вдъхновения и много последователи!
Поздрави!
Благодаря Ирма! <3
ОтговорИзтриванеЧовек се учи докато е жив! Не съм правила само с белтък, както и с добавката на бакпулвер. Записвам си и при първа възможност ще пробвам. Сосчето също е интересно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
С белтък, докато са топли имат хрупкава корица. Сосът го обичам с люто чили. Получава се невероятна смесица от сладко - лютив вкус. Поздрави!
Изтриване