петък, 14 февруари 2014 г.

Родопска закуска


 

Едно ястие от българската кухня. Особено популярно в южните краища.
Може да се използва за мезе на ракията, за намазване върху топли или  препечени филийки.



Продукти: 500 г извара, 50 г масло, 50 мл олио, 20 г чеснов лук /скилидки/, 10 г чубрица, 5 г червен пипер, сол на вкус.

Приготовление:
Разбъркват се изварата с омесените олио и разтопено масло, като постепенно прибавяте счуканите  чеснови скилидки, червеният пипер и стритата чубрица. Накрая посолявате. Сместа се оформя в съда по желание. Може да се гарнира с маслини, пресни или кисели краставички.

Не съм сложил само червен пипер. Така пожелаха в къщи. Понякога слагам и по 1 ч.л. маслинова паста вместо маслини.

Добър апетит!

Източник : Българска национална кухня.

 

5 коментара:

  1. У дома го правим с каквото сирене имаме, понякога дори с извара и у казваме касапско сирене, Ванка! Иначе си е същото на вкус, по същата рецепта. Може би родопската закуска не прави компромиси с изварата, но знам колко е вкусно. А и търпи доста вариации - последно му добавях суджук и наситнена люта чушка. Ползвахме за сандвичи и пълних картофи даже с него. Страхотен деликатес е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирма! Всякак я обичам. Особено ми допада да навия рулце шунка с кисела краставичка и родопска закуска. За съжаление съм затрил някъде снимката. Весел празник!

      Изтриване
  2. И ние го приготвяме със сирене. Върху препечени филийки е чудно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С извара е оригиналът. Но понякога слагам около 400гр. извара и пакетче крема сирене.. Поздрави!

      Изтриване
  3. О, това ми хареса - комбинацията с извара и крема сирене. Благодаря. Ти си неизчерпаем на идеи. Поздрави!

    ОтговорИзтриване