неделя, 16 февруари 2014 г.

Торта Гараш

Това е любимата ми торта. Всяка Нова година от 1985 насам тя присъства на празничната трапеза.Обикновено я правя два дни преди да я консумираме. 

Продукти:

За блата: 5 белтъка, 300 г  захар, 320 г смелени орехи, 1 ванилия.
За крема: 100 г захар, 1/2 к.ч. вода, 180 г млечен шоколад, 5 жълтъка, 375 г краве масло.
За кроканта: 100 г захар, 3 с.л. вода, 1/2ч.ч. орехи.




Приготвяне:
Блат - Белтъците се разбиват на сняг,като на 5 пъти се прибавя захарта и се бие докато сместа се сгъсти.Добавят се смелените орехи и ванилията и всичко се омесва. Разделя се на 4 части и се изпичат в дъното по-голяма тортена форма /22см диаметър /,застлана с хартия
  /двоен лист от голяма тетрадка/. Пече се при 140 градуса в предварително загрята фурна около 30 мин. . Изважда се, обръща се ,намазва се с вода с помощта на четка и отлепя. Действа се внимателно, защото изпеченият блат е чуплив. Не трябва да става като ореховка твърд, а по мек. Когато съвсем леко пожълтенее в краищата е готов изпечен.
Крем - Захарта се сварява на сироп. В него на водна баня се разтапя натрошения шоколад. После се прибавят леко разбърканите жълтъци и се омесва добре. Оставя се да изстине. Кравето масло на стайна температура се разбива на пухкав крем, като се добавя по малко от изстиналата шоколадената смес.
Крокант – Захарта смесена с водата се карамелизира и се изсипва в намазан лист алуминиево фолио с мазнина върху орехите. След като изстине се счуква на ситно.


Изстиналите блатове се намазват с крема, ръси се с кроканта и така се редят един върху друг.Крема трябва да стигне за слепването на блатовете,покриването най-отгоре и отстрани.
Най-отгоре тортата може да украсите по желание. Оставяте на студено поне 24 часа блатовете да поемат от крема. После се топи в устата.

Тортата може да се залее с шоколадов ганаш - 50 мл течна сметана, 100 г черен шоколад, 10 г краве масло. Слага се сметаната на водна баня. Когато започне да прави мехурчета се добавя натрошеният на ситно шоколад. Бърка се енергично. След като се разтопи шоколадът се слага кравето масло и бърка до хомогенна смес. Сваля се от огъня и като изстине се залива тортата.
 

Добър апетит!

11 коментара:

  1. Оооооо, помня като бях малка, майка ми правеше тази торта точно за Нова година. Страшно вкусно нещо!!! Обаче, два дена преди консумиране???????!!!!!!! Това е възможно, само ако някой сложи жандармерията да пази пред хладилника! Благодаря, че ми напомнихте за тази чудна торта! Ще я спретна на фемилито моментално! И силно се съмнявам, че ще устискаме 2 дена :)))
    Хубав ден! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно се издържа наистина. Само да гледаш без да пипаш. :) Но е хубаво да престои известно време да се напоят блатовете с крема........ И тогава наистина се топи в устата. Благодаря и Успех!

      Изтриване
  2. изглежда много вкусна със сигурност ще я пробвам

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна и наистина трудно може да издържи човек толкова дни да не я опита!

    ОтговорИзтриване
  4. Любимата ми! Никога не ми омръзва този вариант.

    ОтговорИзтриване
  5. malko mi prilicha na Garash totra :) , no e intresno a nadqvam se i vkusnaaa :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятна торта ,прекрасно изпълнение с добре открояващи се блатове!Никога не съм я правила.Сега като прочетох обясненията ти ,ще се престраша да я направя ,още повече ,че с тая торта имаш голям опит. Не ми се струва трудна ,но ще ми е необходима помощта ти .За блата -орехите мисля да ги смеля много ситно на блендер ,ако греша поправяй .Кремът ,задължително ли е с млечен шоколад,може ли да използвам натурален или няма да е достатъчно сладък.(а може и захар да прибавя тогава )Най-големият ми страх са жълтъците ,(нямам пресни яйца),така обработени само с топъл сироп не е ли рисковано .Тавата ми за торта е с д=25 см ,мога ли да очертая кръгове в/у пекарска хартия -22см и така да излея от сместа или е рядка и няма да ми се получи .Затрупах те с въпроси ,но искам и моята да е сполучлива ,като твоята торта.
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!

      За предпочитане е да смелите ореховите ядки ръчо, не на блендер. В противен случай блатовете ще станат сбити, а не пухкави, въздушни.
      За кремът е добре да е с млечен шоколад. С черен ще нагарча леко.
      Няма проблем да се очертаят кръгове на кухненска, пекарска хартия и изпекат блатове. Сместа за блата е гъста и лепкава. Малко трудно се разстила на хартията. Успех!

      Изтриване
  7. Благодаря ти за отговора ,но нямам уред за смилане на орехите ,така че се отказвам за жалост.
    Ани

    ОтговорИзтриване