сряда, 5 февруари 2014 г.

Питки


След като направихме телешко варено да Ви предложа едни питки към него. Вкусни и мекички.

Продукти: 500 г брашно, 1.5 ч.л. сол, 1 ч.л. бакпулвер, 20 г прясна мая, 1/2 чаена лъжичка захар, 1 с.л. олио, 100 г заквасена сметана, 1 яйце, 250 мл прясно мляко, 1 с.л. бял оцет.

Приготовление: В голяма тава се изсипва брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте. Направете „кладенче”. Смесете прясната мая със захар и малко мляко. Оставете на топло да набъбне. Сипете при брашното. Добавете  мазнината, сметана, яйцето, млякото и оцета. С дървена лъжица разбъркайте, а след това омесете до гладко тесто и оставете да втасва 40 мин., докато удвои обема си. Тестото трябва да е гладко и бяло,  малко лепкаво. Да се разтяга като дъвка. Разделяте на парчета с размера на топки за голф.

Поръсвате с брашно работният плот, слагате парче от тестото, пак поръсвате с брашно отгоре, притискате с ръце и разточвате кръгъл „лист” с дебелина 2-3 мм. Внимателно прехвърляте в съда за печене. Пече се за една до две минути от всяка страна в сух тиган  при умерена температура.Аз ги изпекох в тиган с тефлоново /незалепващо/ покритие.

Питките трябва да бъдат леко розови, тъмни, но не черни,  меки и гъвкави . Ако, изпечената страна на  питката е черна, температурата на печене е твърде висока.Редете ги една върху друга след изпичането им.

По принцип това е рецепта за универсално тесто . Може да се използва за направата на питки, гевреци,  понички, пици ... Почти е идентично с тестото за направа на Мексикански питки тортили.

Можете да ги напълните с пълнеж по Ваше желание и хапнете така.

Добър апетит!

 

П.П. Тестото може да Ви  поеме повече брашно в зависимост от типа  на използваното. Всички продукти да са със стайна температура.

2 коментара:

  1. Ванка, много са апетитни питките.
    И както обичам телешко варено...
    Взимам си една лъжица и сядам :)

    Можеш ли да махнеш тази проверка с цифри ?

    ОтговорИзтриване
  2. Честит блог! И успех! :)
    Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване