Питки
След
като направихме телешко варено да Ви предложа едни питки към него. Вкусни и
мекички.
Продукти: 500 г брашно, 1.5 ч.л. сол, 1 ч.л. бакпулвер, 20 г прясна мая, 1/2 чаена
лъжичка захар, 1 с.л. олио, 100 г заквасена сметана, 1 яйце, 250 мл прясно мляко, 1 с.л. бял оцет.
Приготовление: В голяма тава се изсипва брашното, бакпулвера и солта.
Разбъркайте. Направете „кладенче”. Смесете прясната мая със
захар и малко мляко. Оставете
на топло да набъбне. Сипете при брашното. Добавете мазнината, сметана, яйцето, млякото и оцета. С дървена
лъжица разбъркайте, а след това омесете до гладко тесто и оставете да втасва 40 мин., докато удвои обема си. Тестото трябва да е гладко и бяло, малко лепкаво. Да се разтяга като дъвка. Разделяте
на парчета с размера на топки за голф.
Поръсвате
с брашно работният плот, слагате парче от тестото, пак поръсвате с брашно
отгоре, притискате с ръце и разточвате кръгъл „лист” с дебелина 2-3 мм. Внимателно
прехвърляте в съда за печене. Пече се за
една до две минути от всяка страна в сух тиган при умерена температура.Аз ги изпекох в тиган с тефлоново /незалепващо/
покритие.
Питките трябва да бъдат леко розови, тъмни, но не черни, меки и гъвкави . Ако, изпечената
страна на питката е черна, температурата на печене е твърде висока.Редете ги една върху друга след
изпичането им.
По принцип това е рецепта за универсално тесто . Може да се използва за
направата на питки, гевреци, понички, пици ... Почти
е идентично с тестото за направа на Мексикански питки тортили.
Можете да
ги напълните с пълнеж по Ваше желание и хапнете така.
Добър
апетит!
П.П.
Тестото може да Ви поеме повече брашно в
зависимост от типа на използваното.
Всички продукти да са със стайна температура.
Ванка, много са апетитни питките.
ОтговорИзтриванеИ както обичам телешко варено...
Взимам си една лъжица и сядам :)
Можеш ли да махнеш тази проверка с цифри ?
Честит блог! И успех! :)
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен :)