сряда, 26 февруари 2014 г.

Сладкиш от грис със сушени смокини

Този сладкиш е изцяло плод на моята фантазия. След като го публикувах в някои от кулинарните групи във Фейсбук се появи в нета под различни заглавия и вариации. Много е вкусен и в него са приложени продукти характерни за кухнята на Близкият изток.

 Продукти: 1л прясно мляко, 1 ч.ч./250мл/ захар, 1 ч.ч./200мл/ грис, 2 бр. ванилия, 1 с.л. ром, 4 бр.яйца, 60 г краве масло, 200 г сушени смокини – попарени и нарязани на дребно.

Начин на приготвяне: Млякото се заварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бърка се енергично докато се посгъсти. След това се отнема от огъня, слагат се захарта, кравето масло ванилиите и ромът. Оставя да поизстине 10 мин., след което се прибавят при постоянно бъркане разбитите яйца и нарязаните смокини. В намазана форма / използвах продълговата тавичка от йенско стъкло 2л / се изсипва грисът и пече на 170 градуса 45мин. След това се изважда и оставя да изстине.Залива се със сос или топинг по желание при сервиране.


 
Това е основната версия. Могат да се добавят различни плодове – стафиди, сушени червени боровинки и други според вкусът ни. Отгоре може да се направи заливка.

 





Една малка тайна за ароматите. Можете да изцедите сокът на половин портокал. С 1 с.л. захар на бавен огън го направете на гъст сироп и прибавете вместо ром. Ароматът на  сладкишът става източно блаженство.


 
Добър апетит!

6 коментара:

  1. Щом се е разпространил толкова светкавично из нета, значи е толкова вкусен колкото казваш, хе-хе! Само трябва да му дадеш име,нещо като "млечна пита със смокини" например?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Жани! Нямам представа за разпространението му, но на личната ми страница във Фейсбук прехвърли 2000виждания за днес. Дори предлагат да го нарека сладкиш "Пейч". Много си е вкусен. Поздрави!

      Изтриване
  2. Прехвърли, Пейчев, защото го правих, похвалих го във Фейса и го изядохме светкавично.:) Нещо подобно е на пудинга с грис и стафиди на Марта Стюарт, но твоят е по-добър. Благодаря за рецептата! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Колева! Честит ппразник натеб и всички българи! Поздрави!

      Изтриване
  3. ГРИС-ХАЛВА СЪС СМОКИНИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен!
      Не точно грис - халва. Тя не се пече на фурна.
      По скоро пудинг с грис и смокини.

      Изтриване