понеделник, 17 февруари 2014 г.

Кексът на Мама


Ето го любимият ми кекс. Спомен от детските ми години и от хубавите Коледи, които правехме цялата фамилия.

Продукти: 6 бр. яйца, 1 и ½ ч.ч. захар., 2 ч.ч. брашно, 100 мл. хладка вода, 100 мл. олио, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.л. какао, 2 бр. ванилии + брашно и олио за намазване на формата. Пудра захар за поръсване.




Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта на твърд сняг и постепенно се прибавят водата, а след това и олиото, като се бърка постоянно. Брашното се омесва с бакпулвера, ванилиите и и на части се прибавя към сместа. Бърка се докато се появят мехурчета. Форма за кекс се намазва с помощта на четка с олио и фино се поръсва навсякъде с брашно.
Изсипва се ¾ от сместа във формата, 1ч.л. какао се размесва с останалата смес и тя се изсипва отгоре върху предната смес. Трябва за заема малко повече от половината обем на съдът. При печене се надига двойно. Фурната се загрява на 180 градуса и се оставя само на долен реотан. Слага се напълнената форма, на долно ниво във фурната. Когато се надигне сместа и стигне до върха на формата /отнема около 15 мин. / се включва и горният реотан. Пече се още около 25 мин. След изпичането извадете от формата и поръсете с пудра захар.





Невероятен кекс – ароматен и обемен. При желание можете да го залеете с разтопен шоколад.
 

Добър апетит!

 

 

13 коментара:

  1. Ах тези мамини рецепти....винаги са толкова апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо и аз това си мислех, докато чета рецептата - мамино, па мамино! Няма нищо по-вкусно от направеното от нейните ръце! Чудесно е че си наследил нейните умения!
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кексът има разкошен вид! Блазе й на жена ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления, чудесен е!
    Аз не помня от къде е моята рецепта, но правя почти същия от 35 години...само,че с гореща вода.
    Но от маминото по- хубаво няма!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря много!Най добрата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Записах рецептата в телефона си. Правя я за четвърти път. Благодаря, че я сподели с нас!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Сърдечно благодаря за рецептата! Сладък, пухкав, много ни хареса. Ще допълня, че го пекох на фурна с вентилатор на 150 градуса, но първо изпълних Вашите препоръки да се пече първо на долен реотан на 180 градуса. Като изпълни формата намалих на 150 и пуснах вентилатора. Не изсъхна, изпече се чудесно! Общото време за изпичане беше 30 минути.

    ОтговорИзтриване