събота, 22 февруари 2014 г.

Крем „Дипломат”


Ето една рецепта за крем „Дипломат” от тефтерите.  Може би има отклонения от традиционния, но е много вкусен. J

Продукти: 1 л. прясно мляко, 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. брашно, 30 гр. желатин, 2-3 с.л. какао, 1 с.л. ром /коняк/ или 2-3 ванилии, 1/2 ч.ч.счукани орехи и стафиди.

Приготвяне: Накисваме желатина в студена вода и го разтопяваме на водна баня. Разбиваме жълтъците със захарта и брашното и постепенно прибавяме несвареното мляко. Добавяме вече разтворения желатин и варим сместа на водна баня
на умерена температура, докато се сгъсти като бъркаме непрекъснато. Сваляме от огъня и охлаждаме. Разбиваме белтъците на сняг и постепенно ги сипваме към охладения жълт крем, като внимателно разбъркваме с лъжица. Прибавяме рома/ коняка/ и счуканите орехи. Разделяме крема на две части - в едната прибавяме какаото, а в другата можем да прибавим малко стафиди /по желание/. Изсипваме във форма отначало жълтия крем, а след това кафявия и го оставяме да се желира в хладилника.

Наистина ще Ви е сладко
!

 
По желание можете да го залеете с разтопен карамел или украсите с плодове.

 

Добър апетит!

 

2 коментара:

  1. Като го гледам този крем ми се иска да се въоръжа с една лъжичкааааа.... Преглъщам.
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване