събота, 22 февруари 2014 г.

Моите мекици.



Дълги години правех мекиците само с прясна мая. Но една дискусия с YOSIF във форумът на бившият сайт на Бон апети ме накара да променя мнението си и да добавя сода за хляб към рецептата. Мекичките станаха още по мекички и не толкова жилави. Искам да благодаря на покойният YOSIF за дадената идея. Той беше Ерудит в кулинарията и ценител на вкусното и прекрасното. Царство му небесно.

Та ето рецептата в окончателният й вариант. Осма година я правя по този начин.

Продукти: Около 450 - 500 г брашно, 1 яйце, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.ч смес от прясно мляко и вода - общо 150 мл , 200 г кисело мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 20 г прясна мая.

Начин на приготвяне: Прясната мая се размива в малко топло прясно мляко и захарта.Содата се слага в киселото мляко да се угаси и след това в брашното. От всички продукти се омесва тесто - меко,лепкаво. Омесеното тесто трябва да престои 10-12 часа в хладилник, в затворен намазнен съд. Най-добре е да се замеси вечерта и на сутринта е готово. Тестото издържа няколко дни в хладилник.









 



Така изглежда готовото тесто 

При пърженето е хубаво да си намазним ръцете, защото тестото е много меко и лепкаво. Но мекиците се получават страхотни на вкус. Опитайте ги!

 
Добър апетит!

 





 
Ако брашното е по плътно - просто намалете количеството. Слагайте го на части. Полученото тесто трябва да бъде лепкаво и меко.

28 коментара:

  1. Ванка, винаги са толкова апетитни твоите мекици :)
    Благодаря за информацията за содата!
    Ще ги опитам непременно!

    ОтговорИзтриване
  2. С това тесто е много удобно, защото е винаги на разположение в хладилника и когато ти трябва го ползваш!
    Много пухкави и меки са се получили мекиците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е! Лека му пръст на Йоската, беше превъзходен кулинар и Ерудит.

      Изтриване
  3. Страхотно пухкави изглеждат! Значи номерът бил в тази половин чаена лъжица сода...човек се учи цял живот!

    ОтговорИзтриване
  4. Нямам пр.мляко,само с вода дали ще се получи?И разбирам,че трябва да е 1/2ч.ч.-нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! 1/2 ч.ч. смес от прясно мляко и вода. Като нямате мляко сложете само вода. Най много да станат малко по жилави. Успех!

      Изтриване
  5. Здравейте,
    Искам да направя тези мекици, доста положителни отзиви има за тях из кулинарните групи във Facebook, но имам въпрос - може ли да заменя прясната мая със суха? И ако все пак използвам жива мая, то тя се разтваря в половинката чаша с вода и млякото, или в отделно количество мляко?

    Благодаря :)
    Дида

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря!
      Може да използвате суха мая, но първо я оставете да набъбне в малко топло мляко - 2с.л. Също и с прясната мая може да процедирате така, заедно със захарта. Може да вземете от количеството мляко с което се прави сместа с водата или да добавите отделно 2 с.л. В този случай ще трябва да прибавите още 50гр. брашно към общото количество.. Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря :) - мисля още утре за закуска да ги направя.

      Хубав ден
      Дида

      Изтриване
  6. Иска ми се от всичко да опитам, но ми отиде фигурата..... :D ....... много вкусни и разнообразни рецепти има тук.Няма да се чудя какво да сготвя отварям сайта и всичко е пред очите ми. Благодаря Ванка за вкусните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Мекиците изглеждат чудесно! Ясно е, че тестото е по-рядко, но пробвали ли сте да правите с него друго или трябва да се добави още брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря!
      Стават чудесни мекици от това тесто. Защо трябва да правя нещо друго?
      За всяко нещо си има рецепта. Няма универсална за всичко. :)

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, просто попитах, не съм казвал, че "трябва". Благодаря и за непоискания съвет :)

      Изтриване
    3. За нищо! Просто се учудих на въпроса. Често под прикритието на "Анонимен" се правят странни коментари. :) Не съм имал предвид нещо да Ви засегна.
      Поздрави!

      Изтриване
    4. Не аз съм задала горния въпрос, но имам отговор - пробвах остатъка за блат на пица - страхотно се получи. Просто ми остана тесто и тъй като не им се ядяха отново мекици го превърнах в блат.

      Изтриване
  8. Здравей! Отбивам се набързо да ти благодаря за чудесната рецепта! Тази сутрин направих мекиците, като ги замесих от вечерта. Станаха много хубави. Само искам да те попитам за тестото - моето като го замесих беше малко по-твърдо. С каква мекота трябва да бъде тестото? Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте! Благодаря!
    Тестото става твърдо в зависимост от използваното брашно. Трябва да стане меко, леко лепкаво. Другият път просто намалете количеството брашно с 50 гр. Има вариант и в набухвателите да е проблема, затова съм описал този начин на приготвяне, но това е по рядко. Успех и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте.Бих искала да направя мекици , но само със сода. Колко би трябвало да използувам и колко време трябва да втасва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! 1 по голяма чаена лъжица с връх сода за хляб е достатъчна на 500 г брашно. Необходимо е да отпочине около 30 мин замесеното тесто. Ако се възползвате от гореописаната рецепта, прибавете още малко брашно докато тестото стане меко /като "мидичката на ухото"/. Поздрави и успех!

      Изтриване
  11. Благодаря за рецептата.Мекиците станаха мммм страхотни.Хубав ден ви желая.

    ОтговорИзтриване
  12. Унииикалниии :-)
    Снощи хлебопекарната-Марийка замеси тестото, втаса и прибрах в хладилника.
    Току що хапнахме доволно. Очаровани сме от резултата, това е нашата рецепта вече. Благодарим ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! И аз благодаря за доверието! Радвам се, че са Ви харесали! Хубав ден!

      Изтриване