Дълги години правех мекиците само с прясна мая. Но една дискусия
с YOSIF във форумът на бившият сайт на Бон апети ме накара да променя мнението
си и да добавя сода за хляб към рецептата. Мекичките станаха още по мекички и
не толкова жилави. Искам да благодаря на покойният YOSIF за дадената идея. Той
беше Ерудит в кулинарията и ценител на вкусното и прекрасното. Царство му
небесно.
Та ето рецептата в окончателният й вариант.
Осма година я правя по този начин.
Продукти: Около 450 - 500 г
брашно, 1 яйце, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.ч смес от прясно мляко и вода - общо 150 мл ,
200 г кисело мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 20 г прясна мая.
Начин на приготвяне: Прясната
мая се размива в малко топло прясно мляко и захарта.Содата се слага в киселото мляко да се угаси и след това в брашното. От всички продукти се
омесва тесто - меко,лепкаво.
Омесеното
тесто трябва да престои 10-12 часа в хладилник, в затворен намазнен съд. Най-добре е да се замеси вечерта
и на сутринта е готово. Тестото издържа няколко дни в хладилник.
При пърженето е хубаво да си намазним ръцете, защото тестото е много меко и лепкаво. Но мекиците се получават страхотни на вкус. Опитайте ги!
Така изглежда готовото тесто |
При пърженето е хубаво да си намазним ръцете, защото тестото е много меко и лепкаво. Но мекиците се получават страхотни на вкус. Опитайте ги!
Добър апетит!
Ако брашното е по плътно - просто намалете
количеството. Слагайте го на части. Полученото тесто трябва да бъде лепкаво и меко.
Ванка, винаги са толкова апетитни твоите мекици :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за информацията за содата!
Ще ги опитам непременно!
Благодаря Дани!
ИзтриванеЩе станат и мои!
ОтговорИзтриванеРадвам се!
ИзтриванеС това тесто е много удобно, защото е винаги на разположение в хладилника и когато ти трябва го ползваш!
ОтговорИзтриванеМного пухкави и меки са се получили мекиците!
Да, така е! Лека му пръст на Йоската, беше превъзходен кулинар и Ерудит.
ИзтриванеСтрахотно пухкави изглеждат! Значи номерът бил в тази половин чаена лъжица сода...човек се учи цял живот!
ОтговорИзтриванеТака се получи :) Стават меки, а не жилави.
ИзтриванеНямам пр.мляко,само с вода дали ще се получи?И разбирам,че трябва да е 1/2ч.ч.-нали?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! 1/2 ч.ч. смес от прясно мляко и вода. Като нямате мляко сложете само вода. Най много да станат малко по жилави. Успех!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеИскам да направя тези мекици, доста положителни отзиви има за тях из кулинарните групи във Facebook, но имам въпрос - може ли да заменя прясната мая със суха? И ако все пак използвам жива мая, то тя се разтваря в половинката чаша с вода и млякото, или в отделно количество мляко?
Благодаря :)
Дида
Здравейте! Благодаря!
ИзтриванеМоже да използвате суха мая, но първо я оставете да набъбне в малко топло мляко - 2с.л. Също и с прясната мая може да процедирате така, заедно със захарта. Може да вземете от количеството мляко с което се прави сместа с водата или да добавите отделно 2 с.л. В този случай ще трябва да прибавите още 50гр. брашно към общото количество.. Успех!
Благодаря :) - мисля още утре за закуска да ги направя.
ИзтриванеХубав ден
Дида
Иска ми се от всичко да опитам, но ми отиде фигурата..... :D ....... много вкусни и разнообразни рецепти има тук.Няма да се чудя какво да сготвя отварям сайта и всичко е пред очите ми. Благодаря Ванка за вкусните рецепти!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, че се отбивате тук! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Мекиците изглеждат чудесно! Ясно е, че тестото е по-рядко, но пробвали ли сте да правите с него друго или трябва да се добави още брашно?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря!
ИзтриванеСтават чудесни мекици от това тесто. Защо трябва да правя нещо друго?
За всяко нещо си има рецепта. Няма универсална за всичко. :)
Благодаря за отговора, просто попитах, не съм казвал, че "трябва". Благодаря и за непоискания съвет :)
ИзтриванеЗа нищо! Просто се учудих на въпроса. Често под прикритието на "Анонимен" се правят странни коментари. :) Не съм имал предвид нещо да Ви засегна.
ИзтриванеПоздрави!
Не аз съм задала горния въпрос, но имам отговор - пробвах остатъка за блат на пица - страхотно се получи. Просто ми остана тесто и тъй като не им се ядяха отново мекици го превърнах в блат.
ИзтриванеЗдравей! Отбивам се набързо да ти благодаря за чудесната рецепта! Тази сутрин направих мекиците, като ги замесих от вечерта. Станаха много хубави. Само искам да те попитам за тестото - моето като го замесих беше малко по-твърдо. С каква мекота трябва да бъде тестото? Поздрави и хубав ден! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря!
ОтговорИзтриванеТестото става твърдо в зависимост от използваното брашно. Трябва да стане меко, леко лепкаво. Другият път просто намалете количеството брашно с 50 гр. Има вариант и в набухвателите да е проблема, затова съм описал този начин на приготвяне, но това е по рядко. Успех и хубав ден!
Здравейте.Бих искала да направя мекици , но само със сода. Колко би трябвало да използувам и колко време трябва да втасва?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! 1 по голяма чаена лъжица с връх сода за хляб е достатъчна на 500 г брашно. Необходимо е да отпочине около 30 мин замесеното тесто. Ако се възползвате от гореописаната рецепта, прибавете още малко брашно докато тестото стане меко /като "мидичката на ухото"/. Поздрави и успех!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата.Мекиците станаха мммм страхотни.Хубав ден ви желая.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Хубав ден и на Вас!
ИзтриванеУнииикалниии :-)
ОтговорИзтриванеСнощи хлебопекарната-Марийка замеси тестото, втаса и прибрах в хладилника.
Току що хапнахме доволно. Очаровани сме от резултата, това е нашата рецепта вече. Благодарим ви!
Здравейте! И аз благодаря за доверието! Радвам се, че са Ви харесали! Хубав ден!
Изтриване