понеделник, 24 февруари 2014 г.

Кьотбулар – кюфтенца от месо



 
Шведска рецепта за кюфтета. Стават апетитни и много вино отнасят. J 

Продукти: 250 г смляно говеждо месо, 250 г смляно свинско месо, 2 средноголеми сварени картофа, 2 с.л. галета, 2 с.л. ситно настърган лук /можете да го пасирате/, 1 ч.л. картофено брашно, 200 мл сварено прясно мляко, 1 и 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер,можете и да добавите 1 ч.л. много ситно нарязан магданоз. Мазнина за пържене. 

Начин на приготвяне: Смесват се всички продукти много добре и се оставят на студено за около половин час да отлежат. Оформят се топчета, колкото голям орех и се пържат в сгорещената мазнина. Съдът трябва да е дълбок, за да може по време на пърженето да се разклаща по малко, за да се зачервят отвсякъде кюфтетата. Не се слагат много наведнъж,за да могат да се изпържат добре. Сервират се топли или студени според предпочитанието.

От останалата след пърженето мазнина може да се направи сос. Като се добави 1ч.ч. заквасена сметана и разбие добре. Подправя се с малко горчица, захар, сол и чер пипер. Поднася се към топлите кюфтета. Лично аз ги обичам върху канапе от варен ориз със зеленчуци.

 
Добър апетит!

7 коментара:

  1. Отговори
    1. яица не са ли необходими /искам да ги направя но това ме притеснява/моля за отговор

      Изтриване
    2. Не, няма яйца. Но 2-та картофа да са от по големите- около 350-400гр. Лъжицата картофена брашно да е с връх.

      Изтриване
  2. ami ako nqmame kartofeno bra6no,moje li da se zamesti s drugo ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитайте с обикновенно, като увеличите дозата - 1с.л. с връх.

      Изтриване
  3. Иване, Иванеее, изглеждат много хубави, зачервени, апетитни, ако реча да готвя от твоите гозби публикувани в блога ти, сигурно ще стана 100 кила. Това е в кръга на шегата. Много вкусни са!
    Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В кръга на шегата съм любител на по големите форми.
      И аз благодаря!

      Изтриване