петък, 21 февруари 2014 г.

Моркови по корейски


Продукти: 1 кг моркови, 4 с.л. ябълков оцет- 9 градуса, 6 с.л. зехтин, 1 ч.л. смлян сладък червен пипер / по желание щипка лют червен пипер/, 1 ч.л. семена от кориандър, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън и 1 с.л. с връх сол.
Начин на приготвяне: Марковите се измиват, обелват с белачка за картофи и настъргват на най едрото ренде което имате. Посоляват се със солта и слагат на цедка да се оцедят за 10 мин. После се изплакват с течаща вода, след което отново изцеждат добре. Преместваме морковите в подходяща купа емайл или от стъкло. Прибавя се пресованият чесън и оцета. Омесва се. 3 с.л. зехтин се загряват. След като заври се прибавя червеният пипер. БЪРКА СЕ 1 мин. на умерен огън. Не повече, защото пиперът придобива горчив оттенък. Заливат се морковите с горещият прецеден зехтин. Омесва се. Лукът се нарязва и запържва до златисто в останалите 3 с.л. зехтин, заедно с кориандъра, прецежда се и се заливат морковите. Добре омесени се оставят в захлупени да престоят в хладилника 12 часа.

Добър апетит!

П.П. На Изток използват Сусамово масло. Ако намерите, заменете с него зехтина.Морковите се нарязват на тънки дълги лентички, но аз за по лесно ги настъргвам на най едрото ренде, което притежавам.

6 коментара:

  1. Интересна салата! За пръв път срещам такава!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако я направя тази вечер за утре вечер, ще става ли или е много времето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем да я направите от предната вечер. За предпочитане е да я съхранявате на хладно в затворен съд.Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря и тук 😀 Извинявам се за двойното запитване 😚

      Изтриване