Продукти: 1 кг моркови, 4 с.л. ябълков оцет-
9 градуса, 6 с.л. зехтин, 1 ч.л. смлян сладък червен пипер / по желание щипка лют червен
пипер/, 1 ч.л. семена от кориандър, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън и 1 с.л. с връх сол.
Начин на приготвяне: Марковите се
измиват, обелват с белачка за картофи и настъргват на най едрото ренде което
имате. Посоляват се със солта и слагат на цедка да се оцедят за 10 мин. После
се изплакват с течаща вода, след което отново изцеждат добре. Преместваме
морковите в подходяща купа емайл или от стъкло. Прибавя се пресованият чесън и
оцета. Омесва се. 3 с.л. зехтин се загряват. След като заври се прибавя
червеният пипер. БЪРКА СЕ 1 мин. на умерен огън. Не повече, защото пиперът
придобива горчив оттенък. Заливат се морковите с горещият прецеден зехтин.
Омесва се. Лукът се нарязва и запържва до златисто в останалите 3 с.л. зехтин,
заедно с кориандъра, прецежда се и се заливат морковите. Добре омесени се
оставят в захлупени да престоят в хладилника 12 часа.
П.П. На Изток използват Сусамово
масло. Ако намерите, заменете с него зехтина.Морковите се нарязват на тънки дълги лентички, но аз за по лесно ги настъргвам на най едрото ренде, което притежавам.
Интересна салата! За пръв път срещам такава!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Опитай...... и ще се влюбиш в нея. :) Поздрави!
ИзтриванеМ, харесва ми това, Ванка!
ОтговорИзтриванеАко я направя тази вечер за утре вечер, ще става ли или е много времето?
ОтговорИзтриванеНяма проблем да я направите от предната вечер. За предпочитане е да я съхранявате на хладно в затворен съд.Успех!
ИзтриванеБлагодаря и тук 😀 Извинявам се за двойното запитване 😚
Изтриване