неделя, 9 февруари 2014 г.

Турски питки със сирене и сусам



 

Продукти: 500 г  брашно, 160 мл  топло мляко, 15 г  прясна мая,   2 бр. яйца, 80 мл зехтин,1 с.л. захар, 1,5 ч.л.  сол .

120 г  натрошено сирене за пълнеж.

2- 3 с.л. разтопено масло за намазване /може зехтин, олио/ , 2 с.л. сусамено семе.

 

Приготовление: Смесете маята с млякото и захарта, оставете на топло да набъбне. Отнема около 10мин.. В пресятото брашно, омесено със солта направете кладенче.  Добавете 1 яйце и 1 белтък, зехтина, набъбналата мая. Замесете гладко тесто. Оставете го да втаса на топло място 45мин., да удвои обемът си.
Разделете готовото тесто на 10 равни части. От всяка част разточете овал с дебелина 5мм Намажете с масло. Нарежете на 7-8 ивици, широки 2см., които от едната страна да стигат до 2 см преди края /като гребен/. Поръсете с натрошено сирене. Навийте на руло под ъгъл и оформете „охлюв”. Подредете в тава застлана с готварска хартия. Оставете готовите охлюви да втасат още 25 мин. Намажете с разбит жълтък в 1-2 капки олио. Поръсете със сусамено семе.
Печете в предварително загрята на 180С фурна около 20-25 мин.
Добър апетит!

 

1 коментар:

  1. Обичам всякакви питки :)
    И тези са ми много апетитни!
    И с оригинално оформяне!
    Ще ги опитам на всяка цена!

    ОтговорИзтриване