Обичам дребните сладки и въобще сладичко. То си ми личи. Тези ги правя от години – със свинска мас и амонячна сода. Дано и на Вас Ви харесат с екзотичният мирис на Узо и розова вода.
Продукти: 1 кг брашно, 500 г краве масло /свинска мас/, 1 яйце, 150 грама пудра захар, 150 грама накълцани /натрошени/ печени обелени бадеми, ½ кафена чашка Узо или Метакса, 1 чаена лъжичка амонячна сода /сода за хляб/, 3-4 с.л. розова вода, 3 бр. ванилии и още около 350 г пудра захар за овалване.
Начин на приготвяне: Попарваме бадемите и ги обелваме. Запичаме ги около 5-6 мин. на предварително загрята на 190 градуса фурна. Като изстинат ги натрошаваме на едро /или накълцваме/.
Разбиваме мекото масло. Отделно разбиваме яйцето с пудрата захар и смесваме с маслото. Ако използваме амонячна сода, „угасяме я” в няколко капки лимонов сок или оцет и тогава прибавяме към сместа.След това натрошените бадеми и Узото. Разбъркваме до еднородна смес. Накрая прибавяме пресятото брашно. / Ако се използва сода за хляб или бакпулвер, го смесваме с брашното/. Замесваме ронливо маслено тесто със средна твърдост.
Загряваме фурната до 175 ° С. От тестото правим топчета с големината на средноголям орех, или фигурки с дебелина 1 см . Редим в тава застлана с готварска хартия и печем 15-20 мин. до златисто. / При мен на 14 мин. бяха си сменили цвета /.Изваждаме от фурната и веднага се поръсваме с розова вода, а след това овалваме в пудра захар омесена с ванилия.Оставяме да престоят поне 24часа.
Начин на приготвяне: Попарваме бадемите и ги обелваме. Запичаме ги около 5-6 мин. на предварително загрята на 190 градуса фурна. Като изстинат ги натрошаваме на едро /или накълцваме/.
Разбиваме мекото масло. Отделно разбиваме яйцето с пудрата захар и смесваме с маслото. Ако използваме амонячна сода, „угасяме я” в няколко капки лимонов сок или оцет и тогава прибавяме към сместа.След това натрошените бадеми и Узото. Разбъркваме до еднородна смес. Накрая прибавяме пресятото брашно. / Ако се използва сода за хляб или бакпулвер, го смесваме с брашното/. Замесваме ронливо маслено тесто със средна твърдост.
Загряваме фурната до 175 ° С. От тестото правим топчета с големината на средноголям орех, или фигурки с дебелина 1 см . Редим в тава застлана с готварска хартия и печем 15-20 мин. до златисто. / При мен на 14 мин. бяха си сменили цвета /.Изваждаме от фурната и веднага се поръсваме с розова вода, а след това овалваме в пудра захар омесена с ванилия.Оставяме да престоят поне 24часа.
Тук - плоски на около 1см дебелина
Посрледният път половината от бадемите ми бяха смелени на прах. И се получи това – с малко по тъмен цвят.
Узото може да замените с Метакса.В тестото може да добавите 1-2 с.л. портокалов сок.
Добър апетит!
Любимите ми! Днес разправях на една приятелка за тях и за чудото, което направи розовата вода, след като ги "порфюмирах" с нея. Благодаря ти отново за прекрасната рецепта, Ванка!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Йоли! <3 Твоето мнение значи много за мен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Цялата къща ухае на курабийки и розова вода.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви! За втора година вече ги правя и много се харесват в къщи. Дори срещнах рецептата Ви в друг блог. Там продуктите бяха наполовина на Вашите.
ОтговорИзтриванеПожелавам Ви най-красивата и щастлива Коледа!
Нови творчески успехи! Поздрави Цвети!
Благодаря! Весели празници на Вас и Вашето семейство!
ИзтриванеОтносно рецептата - тя е много популярна и с малки разлики в направата и продуктите. Така,че е обичайно рецептите написани в блоговете да са почти едникви.