четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Чеснови питки


Като ще да е питка, да е мека и топла. Ако ухае на чесън още по добре. Това е днешното предложение – как да си направим вкусни чеснови питки. За топла чорбица, идеална комбинация.
Продукти:
За тестото: 100 мл топло прясно мляко, 100 мл хладка вода, 12 г прясна мая, 1 с.л. олио,1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 4 ч.ч. - около 600 г брашно.
Пълнеж: 60 мл олио,1/2 ч.л. чесново брашно, 2-3 щипки стрита чубрица,

Начин на приготвяне: Разтваряме прясната мая в малко топло мляко. Добавяме 1 с.л. брашно. Разбъркваме и слагаме на топло да набъбне. От втасалата мая с другите продукти замесваме тесто. Оставяме на топло за около 40-50 мин. да втаса. Загряваме олиото, отнемаме от огъня и посипваме в него чесън на прах. Оставяме за изстине и мажем разточеното втасало тесто, поръсваме с чубрица и омесваме. Отново на топло да набъбне за 20 мин. Разточваме питки с дебелина около 0.6 см, диаметър около 20 см и печем на умерен огън в намазан тефлонов тиган или сач.
След изпичането можете да намажете с масло от двете страни. Редете една върху друга да се задушават.






Можете да си напълните питките със смес от яйца и сирене, малко накълцан пресен магданоз. Всичко 1 с.л. с връх на питка.


 

Добър апетит!

 

 

9 коментара:

  1. Меки и ухаещи, подходящи не само за чорба! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятни питки! Меки, ухаещи............... станаха любими у дома. Всички ги ядат с удоволствие.
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта, Пейчев! Благодаря, че я сподели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за тази рецепта,която ни давате.Страхотно е да можеш сам да си направи толкова вкусни питки, а не да си ги купуваш от магазина.Толкова приятно замирисва у дома.Още днес ще се опитам за вечеря да ги направя и дано ми се получат така добре както при вас.Снимките са толкова вкусни, че ми идва да си хапна още от сега.Това, че ни давате идеи да ги напълним и с различна смес като яйца,а защо не и малко сирене би се получило фантастична закуска.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря че се отбихте тук! Радвам се, че Ви допадат рецептите от блога. Успех при направата на питките.

      Изтриване
  5. поздравления
    чудесна рецепта обожавам да работя с тесто и те ми стават любими още тази вечер ще ги пробвам

    ОтговорИзтриване