Като ще да е
питка, да е мека и топла. Ако ухае на чесън още по добре. Това е днешното
предложение – как да си направим вкусни чеснови питки. За топла чорбица,
идеална комбинация.
Продукти:
За тестото: 100 мл топло прясно мляко, 100 мл хладка вода, 12 г
прясна мая, 1 с.л. олио,1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 4 ч.ч. - около 600 г
брашно.
Пълнеж: 60 мл олио,1/2 ч.л. чесново брашно, 2-3 щипки стрита чубрица,
Начин на приготвяне: Разтваряме прясната мая в малко топло мляко. Добавяме 1 с.л. брашно. Разбъркваме и слагаме на топло да набъбне. От втасалата мая с другите продукти замесваме тесто. Оставяме на топло за около 40-50 мин. да втаса. Загряваме олиото, отнемаме от огъня и посипваме в него чесън на прах. Оставяме за изстине и мажем разточеното втасало тесто, поръсваме с чубрица и омесваме. Отново на топло да набъбне за 20 мин. Разточваме питки с дебелина около 0.6 см, диаметър около 20 см и печем на умерен огън в намазан тефлонов тиган или сач.
Пълнеж: 60 мл олио,1/2 ч.л. чесново брашно, 2-3 щипки стрита чубрица,
Начин на приготвяне: Разтваряме прясната мая в малко топло мляко. Добавяме 1 с.л. брашно. Разбъркваме и слагаме на топло да набъбне. От втасалата мая с другите продукти замесваме тесто. Оставяме на топло за около 40-50 мин. да втаса. Загряваме олиото, отнемаме от огъня и посипваме в него чесън на прах. Оставяме за изстине и мажем разточеното втасало тесто, поръсваме с чубрица и омесваме. Отново на топло да набъбне за 20 мин. Разточваме питки с дебелина около 0.6 см, диаметър около 20 см и печем на умерен огън в намазан тефлонов тиган или сач.
След изпичането можете да намажете с масло от двете
страни. Редете една върху друга да се задушават.
Можете да си напълните питките със смес от яйца и
сирене, малко накълцан пресен магданоз. Всичко 1 с.л. с връх на питка.
Добър
апетит!
Меки и ухаещи, подходящи не само за чорба! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря!
ИзтриванеНевероятни питки! Меки, ухаещи............... станаха любими у дома. Всички ги ядат с удоволствие.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта!
И аз благодаря, че се отбихте тук!
ИзтриванеЧудесна рецепта, Пейчев! Благодаря, че я сподели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Колева! Хубав ден! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря ви за тази рецепта,която ни давате.Страхотно е да можеш сам да си направи толкова вкусни питки, а не да си ги купуваш от магазина.Толкова приятно замирисва у дома.Още днес ще се опитам за вечеря да ги направя и дано ми се получат така добре както при вас.Снимките са толкова вкусни, че ми идва да си хапна още от сега.Това, че ни давате идеи да ги напълним и с различна смес като яйца,а защо не и малко сирене би се получило фантастична закуска.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря че се отбихте тук! Радвам се, че Ви допадат рецептите от блога. Успех при направата на питките.
Изтриванепоздравления
ОтговорИзтриванечудесна рецепта обожавам да работя с тесто и те ми стават любими още тази вечер ще ги пробвам