понеделник, 3 февруари 2014 г.

Украински борш.



 Здравейте на всички!
Тук ще си говорим за кулинария и всичко свързано с нея.Като за начало искам да Ви предложа една вкусна рецепта за Украински борш.

В различните краища на Украйна се прави различно борша – съставки, месо. Ето един вариант.

Необходими продукти: 1 кг тлъсто месо с кости /използвах свинско от гърдите с кости/, 3 средно големи картофа, 2 средно големи червени цвекла, 1 голям морков, 1 корен от магданоз /сложих 1/3 средно голяма глава целина/, 1/3 ч.ч. /250 мл / боб /накиснат 5 часа и сварен/, 1/2 средно голяма зелка, 1 голяма глава лук, 4-5 по големи скилидки чесън, 100 г солена сланина, 2 с.л. магданоз, 2 домата /3 с.л. доматено пюре, 1/2 ч. л.. захар, 2 с. л. зехтин, 50 г свинска мас, 1 с.л. лимонов сок, 3 бр. дафинов лист, 6 зърна черен пипер и сол на вкус.  

Начин на приготвяне: Супата се вари в бульон. По същество това е говеждо /свинско/месо от гърдите. Можете да използвате парчета месо без кости, но може с кости. По подходящо е второто. Сложете в голяма тенджера да варите месото – около 2-2,5часа на слаба /умерена/ температура под похлупак. Не трябва да има буйно кипене. И много вода. По време на варенето, водата се изпарява и остава около половината. Махате появилата се пяна. За тези продукти Ви е нужен около 2,5 - 3 л бульон.
След това време, месото се отделя /изважда/. Добавяме го отново, нарязано на малки парчета в края, когато супата е почти готова. В момента, когато месото е отстранено, трябва да добавите сол на вкус в бульона. Докато супата се приготвя, се подготвят зеленчуците. Основните съставки на борш - това са картофи, зеле, моркови, лук, и разбира се червено цвекло. За 2,5 - 3 литров бульон са достатъчно 3 средни картофа, 2 средни или 1 голяма глава цвекло, 1 морков, 1 глава лук, 1 корен от магданоз, 1/2 средна зелка и 1/3 ч.ч. зрял боб. Зеленчуците трябва да бъдат почистени и измити.
Картофи - нарязани на кубчета, цвеклото - настъргано на едро ренде, моркови, магданоза - нарязани на ивици, лука - полумесеци, зелето – нарязано на дребни ивици, боба – накиснат във вода 5 часа преди да се свари и сварен.
Щом бульонът е готов, слагаме кубчета картофи, варим около 10 мин. /слаб-умерен огън/, и след това прибавяме нарязаното зеле и свареният боб.
През това време, докато картофите се варят, а след това и зелето, настърганото цвекло се запържва в свинска мас. По време на пърженето, цвеклото се поръсва с лимонов сок. Така  ще се запази яркият му цвят по-късно. Освен това се добавя 1/2 ч.л. захар. Цвеклото се пържи отделно от всички други зеленчуци.
След това останалите зеленчуци (моркови, лук, магданоз корен), която са вече нарязани, се пържат отделно в друг съд със зехтина.
Доматено пюре (или настърганите домати), могат да бъдат добавени към цвекло по време на пърженето, или към другите зеленчуци. Аз добавих леко размитото доматено пюре към цвеклото.
15 минути след добавянето на зелето в бульона, слагаме там запържените зеленчуци, цвекло и нарязаното месо.
5 минути след добавянето на зеленчуците слагаме черен пипер - зърна (2 зърна на 1 литър бульон) и дафинов лист (1 брой на 1 литър бульон). Варим още 10 мин. на умерен огън под похлупак.
Какво е украински борш без специален пълнеж. Той се приготвя по следния начин: свинската сланина се настъргва на ренде, омесва се с пресован чесън (4-5 скилидки) и нарязаният пресен магданоз. Тази смес се добавя към борша 2 минути преди края на варенето.

След края на готвенето, оставете супата на слаб огън – 1 ва степен в продължение на 20 минути.
При сервиране – заквасената сметана към борша е задължителна.

Добър апетит!

1 коментар: