Харесва ми кавказката кухня. Особено тази торта. Лесно се прави и е много вкусна.Препоръчвам Ви я.
Продукти:
Тесто: Яйца - 6 броя, захар - 400 г, сода
- 1/3 ч.л., ванилия - 1 и 1/2 ч.л., брашно - 200 г, накълцани на дребно орехи -
200 г
Крем: Краве масло - 250 г,кондензирано /подсладено/ мляко - 2/3 банка - 300 мл, захар - 1/2 ч.ч., прясно мляко – 150 мл, 1 с.л. брашно
Крем: Краве масло - 250 г,кондензирано /подсладено/ мляко - 2/3 банка - 300 мл, захар - 1/2 ч.ч., прясно мляко – 150 мл, 1 с.л. брашно
Декорация: смелени орехи -
100 г
Приготовление:
Разбийте белтъците докато те си увеличат размера двойно. Без да преставате да биете , постепенно добавете захарта и ванилията. След това един по един жълтъците.
Ако използвате сода за хляб, тя предварително угася в 1 супена лъжица оцет и добавете към сместа. В яйчната маса на малки порции, добавете брашното и счуканите орехи. Старателно с дървена лъжица разбърквате до еднородна смес. Разделяте на три части. Печете в застлана с намазнена хартия за печене форма с диаметър 28 см. 10 мин. на 190 градуса. Когато извадите, оставяте да изстине 10 мин. и тогава отлепяте хартията. Изпечените блатове са много нежни и лесно се чупят, докато са горещи.
Крем - Сварявате млякото, 1 с.л. брашно и захарта, докато стане гъст крем.Оставяте да изстине НАПЪЛНО. Размекнатото краве масло разбивате, като постепенно добавяте кондензираното мляко и крема. Оставяте в хладилник да стегне 2-3 часа. Хубаво е да го направите преди да изпечете блатовете.
Готовите блатове /напълно изстинали/ ги слепвате с крема и украсявате със смелените орехи.
Направих повече крем 300 г краве масло и цяла банка кондензирано мляко. Сложих по малко захар, защото кондензираното мляко беше подсладено. В крема сложих 2 ч.л. коняк . В тестото сложих само 1 ч.ч. /250 мл/ захар, около 200 г ./Получи се нещо много вкусно!
Разбийте белтъците докато те си увеличат размера двойно. Без да преставате да биете , постепенно добавете захарта и ванилията. След това един по един жълтъците.
Ако използвате сода за хляб, тя предварително угася в 1 супена лъжица оцет и добавете към сместа. В яйчната маса на малки порции, добавете брашното и счуканите орехи. Старателно с дървена лъжица разбърквате до еднородна смес. Разделяте на три части. Печете в застлана с намазнена хартия за печене форма с диаметър 28 см. 10 мин. на 190 градуса. Когато извадите, оставяте да изстине 10 мин. и тогава отлепяте хартията. Изпечените блатове са много нежни и лесно се чупят, докато са горещи.
Крем - Сварявате млякото, 1 с.л. брашно и захарта, докато стане гъст крем.Оставяте да изстине НАПЪЛНО. Размекнатото краве масло разбивате, като постепенно добавяте кондензираното мляко и крема. Оставяте в хладилник да стегне 2-3 часа. Хубаво е да го направите преди да изпечете блатовете.
Готовите блатове /напълно изстинали/ ги слепвате с крема и украсявате със смелените орехи.
Направих повече крем 300 г краве масло и цяла банка кондензирано мляко. Сложих по малко захар, защото кондензираното мляко беше подсладено. В крема сложих 2 ч.л. коняк . В тестото сложих само 1 ч.ч. /250 мл/ захар, около 200 г ./Получи се нещо много вкусно!
Понякога заливам с шоколадов Ганаш -
60мл течна сметана на слаб огън се загрява и прибавят начупени парчета
млечен шоколад – 100 г . Бъркате докато шоколадът се разтопи и получи еднородна
смес. Оставяте за 1 мин. да изстине и заливате тортата отгоре.
Добър апетит!
Много Ви благодаря за рецептата!Тортата е вълшебнаааа!
ОтговорИзтриване