сряда, 5 февруари 2014 г.

ТЕЛЕШКО ВАРЕНО


Една от любимите ми супи. Ето как я правя. 

Продукти: около 400 г телешко месо от гърдите + 1 телешки кокал, 3 картофа, 1 по голяма глава лук, 2 средноголеми моркова, 2 малки резена целина,2 малки обелени домата, парче краве масло, колкото орех,1 равна с.л. сол, 5-6 зърна черен пипер,1-2 бахар,1/2  средноголям
пащърнак, 1-2 дафинови листа,магданоз, 1-2 щипки захар. 
Хрян, оцет и сол.

Начин на приготвяне: Месото се измива и нарязва на едри парчета. Слагаме около 1.5 л вода, няколко капки лимонов сок за бистрота и го полусваряваме. Отне ми около 1 ч. и 35 мин. на умерена температура. Обираме пяната и прецеждаме бульонът. Кокалът изхвърляме, месото връщаме обратно.
Картофите, лукът, пащърнакът и доматите се обелват и се нарязват на едри парчета.
Морковите се измиват много добре с твърда четка и се нарязват на едри парчета.
Добавят се едро нарязаните зеленчуци /без доматите/, подправките  /бахарът зърната леко спукани / и солта.
Вари се на среден огън още 15 мин., след което се добавят доматите, захарта и кравето масло.
Вари се още 15 мин.
Сваля се от огъня и веднага се поръсва ситно нарязан магданоз.
Телешкото варено се сервира горещо.
В отделна чиния се слага настърган хрян, подправен с оцет и сол на вкус.
Добър апетит!

В зависимост от "телешкото" месо, времето за варене може да е различно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар