петък, 7 февруари 2014 г.

Свинско задушено с гъби


 
Продукти: 1кг свинско месо-да няма сланина по него
2
бр. малки глави лук или една по-голяма
2 бр.моркови
250 г гъби
50 мл бяло вино +  1 с.л.
чер пипер,малко смлян кимион, 1-2 дафинови листа, 2-3 с.л. кисело мляко, сол на вкус.

Свинска мас /олио/ за пържене.

Приготовление: Нарязва се месото на парчета. Поръсва се с бяло вино, посолява се с чер пипер и се нарязва единия морков на кръгчета. Постояват така 10 минути.После се намазват всички парчета месо с кисело мляко. Стоят така мариновани най-малко 2 часа. В тенджера се запържват  парчетата месо / като всяко парче преди това приглаждаме с четчица да падне излишното краве мляко /, колкото да побелеят 1-2мин.. Тенджерата трябва да е дълбока, защото  пръска при пърженето . Прехвърляме в затоплен гювеч. Прибавяме нарязаните на дребно гъби, другия морков, нарязания на ситно лук,чер пипер, дафинов лист, кимион и 50 мл бяло вино. Доливаме топла вода до средата на месото. Задушаваме на умерена фурна – 180С градуса около 2 часа. След това изваждаме месото и го разпределяме в чинии.
Можем да си направим сос към месото. В тенджера загряваме 60 г краве масло и задушаваме в него 2 равни супени лъжици пресято брашно, С оглед колко сос Ви е останал в гювеча прибавяме топла вода и малко бяло вино Всичко със сосът трябва да бъде общо 2 ч.ч. Бъркаме докато се сгъсти на тих огън и заливаме месото с него. Можем да добавиме една ч.л. горчица в соса преди да залеем месото с него.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар