вторник, 4 февруари 2014 г.

Шкембе чорба



Има много рецепти из нета за тази популярна и обичана от българите чорба /супа/. Днес ще Ви предложа моят вариант. Дано Ви хареса.





Продукти: Телешко шкембе- 1 кг, сварено прясно мляко -200 мл, кисело мляко -200 г, 1 яйце,  2 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер – смлян,сол на вкус
Лют червен пипер, скилидки обелен счукан чесън и оцет на вкус.



Начин на приготвяне : Телешкото шкембе се залива със студена вода в подходящ съд - два пръста над него. Слага се на нагревателен уред, като кипне водата се сменя. Налива се нова и се вари  3-3.5 часа, до пълно омекване. Внимава се през цялото време шкембето да е под вода. Ако е необходимо се долива. Изважда се и като изстине се нарязва на дребно. Бульонът се прецежда през марля или много ситно сито.
Яйцето се разбива с киселото мляко /не трябва да е студено/, добавят се пресятото брашно и топлото прясно мляко. После на тънка струйка всичко се изсипва във врящият на умерена температура бульон. Вари се около 10мин.
4 с.л. олио се загряват в тиган, като заври олиото се снема от огъня и прибавя 1 с.л. смлян червен пипер. Разбърква се и веднага се сипва в тенджерата. Добавя се сол на вкус. Бърка се около 1-2 мин. и сваля от огъня.
В купички се разпределя накълцаното шкембе, залива се с горещ бульон. Поднася се, със счукан с малко сол чесън, залят с оцет. Лютият червен пипер е задължителен, за да се насладим на удоволствието.
През зимата е по-приятна по-гъстата чорба. През лятото - по-рядка. Така,че можете да варирате с брашното – плюс минус супена лъжица.
Добър апетит!


1 коментар: