сряда, 19 февруари 2014 г.

Пловдивски гевреци


Необподими продукти: 1 кг. брашно, 20 г мая, сол, 4 с.л. глюкоза, 500 мл вода, сусамено семе.

Начин на приготвяне:
От брашното, размитата в малко хладка вода мая и 500 мл вода, в която е разтворена солта, се омесва гладко тесто, което се оставя 15-20 минути на топло. След като втаса, тестото се разделя на късове по около 100 г и от тях се правят фитили с дължина към 40 см, от които се оформят гевреците. Нареждат се в тава, поръсена с брашно, и се оставят 10-15 минути на топло, а след това се пускат в 1 л. вряща вода, в която е добавена глюкозата, и се варят 3-4 минути, докато изплуват на повърхността. Изваждат се, поръсват се със сусам и като позасъхнат се пекат направо на пода на пещта.
Това е оригиналната рецепта от книгата Българска национална кухня.

Промените от мен.
Правя половин доза – около 550 г брашно, 1/4 кубче прясна мая-10.5 г, 1ч.л. сол, от по големите, с връх. 300 мл. вода, леко топла, 1с.л. прясно мляко и 45 г разтопена свинска мас. Маята размивам с млякото и добавям 1с.л. пресято брашно. Обърквам да стане рядка кашичка и оставям на топло да набъбне. После омесвам всички продукти до гладко тесто. Оставям да втаса около 40мин. след което го разделям на 10 части. Правя фитили и слепвам краищата. Слагам върху леко набрашнена повърхност и ново втасване за 20мин. След това затоплям около 1.5 л вода заедно с гликозата. Като заври пускам гевреците /тестото/ да се варят от всяка страна по 2 мин .Вадя, поръсвам със сусам. Оставям ги да се оцедят добре и вече сухи ги нареждам в тава с незалепващо покритие. Пека в загрята фурна – 190градуса около 20 мин. /може и по-вече/, но индикатор ще Ви е зачервяването им отгоре. След изваждането ги напръсквам с вода леко и завивам да се задушат. Стават меки и много приятни.




Добър апетит!

10 коментара:

  1. Мога ли да си взема 2-3 броя от кошничката?

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни са! Една добра закуска! Харесвам ги поръсени с едра сол.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! За солта - всеки сп оред вкусът си. Поздрави!

      Изтриване
  3. Радвам се много, че най-после си направи блог, Ваньо! Да ти е честит!
    И разбира се неустоимите пловдивски гевреци. Превъзходни са, както всичко, което си ни представил до сега.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, втасахме я сега! И гевреци трябва да правя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш на колко твои вкусотии съм хвърлил око..... ммммммм :)

      Изтриване
  5. Така е - човек като си има апетит, не трябва да влиза тук по това време, ама... ;)
    Чудни гевреци, Ванка! Греят! :)
    Хубава вечер от мен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване