понеделник, 17 февруари 2014 г.

Домашно кисело мляко. Как да си направим.

домашно краве кисело мляко

Един литър прясно мляко се вари на водна баня, като се разбърква непрекъснато, до като изгуби 1/5 от обема си. След това се охлажда до  45 градуса – трябва да е малко по-топло от телесната температура. Свареното мляко се прехвърля в топъл порцеланов съд и в него постепенно се разтваря една лъжичка кисело мляко, като
се бърка в една посока, докато се разнесе равномерно. Съдът се завива с вълнено одеяло. подквасването продължава около три-четири часа. При разклащане на съда трябва да престанат да се образуват вълнообразни движения. Остава се да се охлади още 2 часа в хладилник, за да се спре ферментацията и да се избегне прокисването
му.


Това е една стара рецепта, но не напълно приложима. Ето как го правя аз. Имам възможност да вземам прясно мляко издоено от кравата пред мен .

домашно краве кисело мляко
Сварявам го. Прясното мляко от което ще правим домашно кисело мляко трябва да е ПЪЛНОМАСЛЕНО. По време на варенето го разбърквам по малко, да не избива маслото отгоре.  Оставям го да изстине на стайна температура. Трябва да бъде леко топло – като поставим пръст в него да чувстваме топлина и спокойно да го държим потопен. Който има кухненски термометър може да измери температурата. Оптимална е 43-44 градуса. Махам образувалата се маслена коричка отгоре и наливам в стъклени буркани. На 1 буркан тип „Омния” 800мл. слагам по 1 с.л. кисело мляко /не много пълна – без връх/ закваска. Разбивам леко закваската в отделен съд, добавям внимателно малко от свареното прясно мляко, да стане гъста каша. После слагам тази кашичка при млякото в буркана и бъркам в една посока да се разствори. Завивам с вълнено одеало и оставям 4-4.5 часа. След този престой млякото в буркана вече трябва да изглежда като киселото. Слагам в хладилник да престои още 4 часа и готово.
домашно краве кисело мляко

домашно краве кисело мляко
Домашно овче кисело мляко


Домашно овче кисело мляко

Добър апетит!


Домашно биволско кисело мляко

Домашно биволско кисело мляко
 

13 коментара:

  1. Докато в началото четях рецептата исках да те питам каква е целта да се намали обема на млякото с 1/5. След това разбрах че не го приготвяш по този начин.
    И аз подквасвам като теб. Млекарят , от когото взимам мляко казва, че % на закваската трябва да отговаря на % на гъстота на прясното мляко и тогава най-сполучливо се заквасва млякото.
    Вкусът на домашно приготвеното кисело мляко въобще не може да се сравни с това от магазините! Е, не трае месец, защото няма консерванти, пък и кой ще го държи толкова време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По описаният начин, рецептата е стара. Така са го правели нашите баби и дядовци. Намаляването на обема е свързано с гъстотата на млякото. Но си е играчка и трябва много търпение. Затова карам по по краткият начин. Нищо,че се губи част от маслеността. :)

      Изтриване
  2. Винаги съм го правил по гореописаният начин и не съм имал проблеми. Но вземам качествено прясно мляко. По скъпо е, но всяко удоволствие се заплаща. :) Знаем поне,че вкъщи си хапваме истинско кисело мляко. Това също не трае много. След третият ден започва да накиселява.

    ОтговорИзтриване
  3. Хайде да се присъединя и аз и да споделя и моя начин:)
    Правя кисело мляко напоследък в къщи и съм много доволна от резултата. Даже си мислех да напиша пост в блога, но си помислих на кого ли ще му е интересно как се прави кисело мляко, като всички в България знаят, като колко прави 2+2....В Гърция обаче не е така и даже им се струва много сложно и непостижимо да си направят кисело мляко.
    Аз също варя млякото, оставям да се охлади докато спадне температурата му и стане приятно топло когато бръкнеш с пръст в него. За успеха на кисело мляко всичко зависи от закваската. Каквато закваска сложиш, такова кисело мляко ще се получи. Използвам цедено кисело мляко за закваска, като пресмятам по 1 1/2 с.л. за всеки буркан. Размивам закваската в малко прясно мляко и я добавям към цялото количество в тенджерата, после наливам в буркани, които слагам в фурната на 50 градуса за 1 час, а после изключвам фурната и оставям още 3 1/2 часа. След това нареждам бурканите в хладилника и на сутринта имам приказно кисело мляко, което е гъсто, стегнато и с минимална сурватка.
    Най-важното, фурната е голямо удобство! Няма такова кътане, завиване с одеяла, кърпи....
    За закваска купувам цедено мляко то типа на Олимпус,
    полученото кисело мляко държи дълго без да накиселява с времето.
    Успешен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. А да ви попитам откъде купувате домашно прясно мляко? Аз съм в София и наоколо не мога да намеря. Ако може да ми кажете някаква подходяща марка пресни млека за заквасване ще съм ви благодарна. Олимпус освен закваска става ли и прясното им мляко да се използва? Мерси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купувам прясно мляко от близка ферма. Оттам и вземам закваската. Това е твърде далеч от София. От киселите млека съм използвал единствено "Боженци" - 3.2%. Дано съм Ви бил в помощ.

      Изтриване
  5. Интересни са ви рецептите,доста добавих към любими.Бих споделила и моят опит в квасенето на кисело мляко.Аз слагам бурканите в микровълнова фурна, завивам с кърпа,затварям вратичката и след 4 часа е готово.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Както казва народът -човек се учи докато е жив.

      Изтриване
  6. Страхотен блог рецептите ти са разнообразни хубави и точни.От 1 година квася мляко за детето ми по но напоследък отгоре само каймака кисели и е с леко вкиснал дъх .На какво се дължи това? Били ми споделил от твоя опит за съвет.В началото всочки неше идеално но сега това с вкислалото горно мляко около 1 пръст под капачката ме притеснява.Още на др вечер е леко вкиснало отгоре надолу в буркана няма.Държа го 4 часа завито в вълнено одеало.Би ли споделил къде бъркам .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря!

      За да стане хубаво кисело мляко много зависи от изплзваното прясно мляко и закваската.
      Също от времето и температурата на заквасване.
      Когато презаквасвате, съставът на киселото мляко, се променя непрекъснато. На практика, всяка следваща партида ще е по-кисела от предишната. Възможно да е това проблемът.
      Все пак трябва да опишете цялата процедура, за да се опитам да Ви помогна.
      Поздрави! Хубав ден!

      Изтриване
  7. Благодаря за отговора!
    Купувам 4 литра мляко от лидъл 3,6 % кипвам 3,5 лиъра до 45*.Слагам 1 кофичка кис.мляко Кортен 2% разредено с 500 мл прясно мляко .Изливам закваската в тенджерата разбърквам наливам в буркани затварям и завивам с вълнено одеало.След 4 часа го изваждам да се ухлади за 1 час и пребирам в хлахилника.
    Досега винаги ми се е получавало идеално но от както стана много горещо отгоре докарва на кисело и лек дъх на мухъл още на др.ден.Не е стояло много време .Аз обирам отгоре млякото и го хвърлям и давам долното от буркана.Бурканите се вакумирват и капките от парата от вътрешната страна ли започват да вкисват? Незнам ?Сега ще наблюдавам като се застуди септември дали ще продължи .Млякото ми винаги става гъсто като от село но това с дъха искам да го избегна !!!Лек ден и на вас!!!

    Извинявам се за дългото писане но исках да ме разберете :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Аз винаги ползвам прясно издоено мляко. С купешки не съм експериментирал. По принцип 1с.л. закваска е достатъчна на 1 буркан 800 мл. Не добавям друго кисело мляко.
      Възможно е проблемът да идва от топлото време при така описаната от теб технология. Повече ме притеснява този дъх на "мухал" още на другия ден. Това според мен е доказателство,че ферментацията не е наред. Или в прясното мляко присъстват антибиотици.
      Хубав ден и успех!

      Изтриване
  8. Мерси за отговора!!! Ще се насоча към селско прясно мляко!Продължавай все така с кулинарните рецепти.Успех!!!Благодаря за отговорите!

    ОтговорИзтриване