Начин на приготвяне: Млякото се заварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бърка се енергично докато се посгъсти. След това се отнема от огъня, слагат се захарта, кравето масло ванилиите и ромът. Оставя да поизстине 10 мин., след което се прибавят при постоянно бъркане разбитите яйца и нарязаните смокини. В намазана форма / използвах продълговата тавичка от йенско стъкло 2л / се изсипва грисът и пече на 170 градуса 45мин. След това се изважда и оставя да изстине.Залива се със сос или топинг по желание при сервиране.
Това е основната версия. Могат да се
добавят различни плодове – стафиди, сушени червени боровинки и други според
вкусът ни. Отгоре може да се направи заливка.
Щом се е разпространил толкова светкавично из нета, значи е толкова вкусен колкото казваш, хе-хе! Само трябва да му дадеш име,нещо като "млечна пита със смокини" например?
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Жани! Нямам представа за разпространението му, но на личната ми страница във Фейсбук прехвърли 2000виждания за днес. Дори предлагат да го нарека сладкиш "Пейч". Много си е вкусен. Поздрави!
ИзтриванеПрехвърли, Пейчев, защото го правих, похвалих го във Фейса и го изядохме светкавично.:) Нещо подобно е на пудинга с грис и стафиди на Марта Стюарт, но твоят е по-добър. Благодаря за рецептата! Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Колева! Честит ппразник натеб и всички българи! Поздрави!
ИзтриванеГРИС-ХАЛВА СЪС СМОКИНИ
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен!
ИзтриванеНе точно грис - халва. Тя не се пече на фурна.
По скоро пудинг с грис и смокини.