Продукти
за 2 порции: Сельодка /мариновано
филе от херинга/- 350 г, моркови – 2 бр. /средноголеми/, лук – 2 малки глави, скилидки
чесън – 5 бр. /средноголеми/, сусамено семе - 1ч.л., бял оцет - 1-2, с.л., сол - ½ ч.л., бял соев сос -
1 ч.л. , комбинирана подправка за моркови по корейски -1 ч.л. .
Пресен магданоз при поднасяне.1 с.л. зехтин /олио/ по желание.
Начин
на приготвяне: Ако имате под ръка готова маринована херинга,
пристъпвате към подготовката на зеленчуците. Ако имате сурово филе от херинга,
ще ви трябва още оцет, вода и сол и трябва да я мариновате поне 2 часа в тази
смес.
Зеленчуците – нарязвате морковите на лентички /като
спагети/. Става по лесно ако имате комбинирана белачка за картофи и зеленчуци. Лукът
нарязвате на кръгчета или полумесеци. Слагате
в голяма купа. Добавяте нарязаната на дребни парчета 2-3 см сельодка и
пресованите скилидки чесън. Поръсвате с подправките,сусаменото семе, солта, захарта, соевия сос
и оцета. Внимателно разбърквате.Ако сельодката не е много мазна /с олио/ по нея, можете да добавите и 1 с.л. зехтин към сместа.
Слагате в хладилник да престои 1ч. и 30 мин. При поднасяне поръсете с нарязан пресен магданоз.
Много леко и приятно се получи. Използвах корейската закуска за вечеря.
Добър апетит!