събота, 30 юни 2018 г.

Хе с риба и моркови


 
Хе е национална корейска закуска. Приготвя се от риба или месо с добавяне на зеленчуци. Особеността на ястието е, че продуктите се мариноват в оцет и не са подложени на топлинна обработка. Сега ще Ви предложа как да си направите Хе с риба.

Продукти за 2 порции: Сельодка /мариновано филе от херинга/- 350 г, моркови – 2 бр. /средноголеми/, лук – 2 малки глави, скилидки чесън – 5 бр. /средноголеми/, сусамено семе - 1ч.л., бял оцет - 1-2, с.л., сол - ½ ч.л., бял соев сос - 1 ч.л. , комбинирана подправка за моркови по корейски -1 ч.л. .
Пресен магданоз при поднасяне.
1 с.л. зехтин /олио/ по желание.

Начин на приготвяне: Ако имате под ръка готова маринована херинга, пристъпвате към подготовката на зеленчуците. Ако имате сурово филе от херинга, ще ви трябва още оцет, вода и сол и трябва да я мариновате поне 2 часа в тази смес.
Зеленчуците – нарязвате морковите на лентички /като спагети/. Става по лесно ако имате комбинирана белачка за картофи и зеленчуци. Лукът нарязвате на кръгчета или полумесеци. Слагате в голяма купа. Добавяте нарязаната на дребни парчета 2-3 см сельодка и пресованите скилидки чесън. Поръсвате с подправките,сусаменото семе,  солта, захарта, соевия сос и оцета. Внимателно разбърквате.
Ако сельодката не е много мазна /с олио/ по нея, можете да добавите и 1 с.л. зехтин към сместа.
Слагате в хладилник да престои 1ч. и 30 мин. При поднасяне поръсете с нарязан пресен магданоз.
Много леко и приятно се получи. Използвах корейската закуска за вечеря.
Добър апетит!

петък, 29 юни 2018 г.

Тарт с кайсии



Продукти:
За тестото - 250 г бяло брашно, 125 г краве масло, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 40 мл студена вода.
За крема  - 250 мл течна сметана 36%, 250 мл прясно сварено мляко, 65 г нишесте / 20 г царевично и 45 г пшенично /, 3 г ванилия на прах, 160 г захар, 5 бр. яйчени жълтъци – L.
За поръсване – 30 г бадемово брашно
10 бр. средноголеми, добре узрели кайсии
10 г краве масло за смазване на формата

Начин на приготвяне:
Тесто – Пресявате добре брашното. Омесвате със солта и захарта. Слагате на повърхност за месене /табла, дъска/ и правите кладенче в средата. Поставяте там студеното счупено яйце /от хладилника/ и нарязаното на малки кубчета студено масло. Започвате да омесвате брашното с маслото и яйцето, като го правите на трохи. Накрая прибавяте водата и месите до еднородна смес, поставяте в кесия и в хладилника на студено за 30 мин.
Изваждате, разточвате кръг с дебелина 3 мм и диаметър 32 см. Форма с диаметър 26 см смазвате с разтопено краве масло. Поставяте разточеното тесто и притискате към стените. Надупчвате с вилица тестото по дъното на формата. Оставяте в хладилник за 20 мин. Това се прави да не се свлича тестото от стените на тавичката по време на печенето. След това изваждате, покривате тестото с готварска хартия и отгоре слагате зърна боб, нахут.
Загрявате фурната на 190 градуса. Печете 15 мин., след това махате хартията със зърната и допичате още 5 мин. Изваждате тавата с тестото отвън да се охлади.
Правите вече крема - Разбивате жълтъците със захарта до „побеляване“ /захарта напълно трябва да е усвоена/. След това прибавяте омесените нишестета и ванилия. Бъркате до еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркване с миксер наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.
На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате докато се получи гъст крем. Отнема около 40-45 мин. Изстудява се напълно крема, може и в хладилник.
Поръсвате изстиналото тесто в тавата с бадемово брашно и нареждате плътно отгоре нарязаните на четвъртинки кайсии. Трябва да покрият цялото дъно.



Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 мин.. След 15 мин. можете да покриете отгоре с фолио да не прегори. Изключете фурната, отворете вратата в горния край и оставете около 10 мин. да се охлажда. После извадете. Нека изстине напълно. Най вкусен е на другия ден. Насладете се.
Добър апетит!

По желание можете да залеете отгоре с карамел студения сладкиш при сервиране.
Аз лично при замесване на тестото добавих по 20 мл студена вода и прясно мляко. Захарта увеличих на 1 с.л. Ако обичате сладкиша с по сочен крем, трябва да го печете около 20 мин.
Изпекох тарта във форма с размери 20 на 28 см, тъй като нямах такава с диаметър 26 см .

четвъртък, 14 юни 2018 г.

Пържен свински дроб


 

Всеки си има рецепта за това вкусно ястие. Ето и моята. Много вино може да се изпие с така приготвения дроб.

Продукти: 500 г свински /черен/ дроб.
Марината: 200 мл прясно мляко /3.2%/, 1/2ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян черен пипер и кимион на прах, 1/2ч.л. сол, 1 ч.л. соев сос.

50 г бяло брашно за овалване, 200 мл растително масло /олио/ за пържене, сол.

Начин на приготвяне: Почистете от ципи черния дроб. Измийте го добре на студена течаща вода. Нарежете на парчета с дебелина 2 см и отново премийте със студена вода. Веднага прехвърлете в съда с марината. Нарязаният дроб трябва да бъде под течността. Захлупете и оставете в хладилник да престои 2 часа. През това време можете да го разбърквате с дървена лъжица или ръка /като мен/ 2 пъти.
Извадете и подсушете с готварска хартия или оставете на гевгир да се оцеди напълно. Посолете отново на вкус- малко повече от ½ ч.л. при мен. Много е важно сега да го посолите, а не при печенето или след това, да не става сух. След като вече е изсъхнал, прехвърлете в две кесии количеството. Сложете по равно брашно и разтърсете пълните кесии добре. Парчетата дроб трябва от всички страни да побелеят с брашно. Преди да сложите в тигана за пържене изтръскайте дроба да падне излишното брашно. Пържете в предварително загрята мазнина, на умерено силен огън /от 9-та степен, пържа на 5-та/ по около 4-5 мин от всяка страна. Внимавайте да не го препържите. Изпържените парчета дроб можете да слагате в съд с нарязан лук. Сервирайте топъл.

Марината – в прясното студено мляко добавете останалите продукти и разбъркайте.

Добър апетит!

 

П.П. Една глава лук можете на нарежете на полумесеци и да мариновате с 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. растително масло, 2-3 щипки сол. След това да прибавите към изпърженият дроб при сервиране.

четвъртък, 7 юни 2018 г.

Пържени тиквички със смляно месо


 

Продукти: Тиквички – 1 кг, свинско смляно месо /кайма/ - 400 г, 1 яйце, 25 мл прясно мляко, 25 мл бяло вино, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки чубрица, 1 равна ч.л. сол.
80 -100 г бяло брашно за панировката + 1 ч.л. стрит сух копър, 2 XL яйца +25 мл студена вода.
Сол и чер пипер за поръсване на нарязаните тиквички.
Растително масло /олио/ за пържене.

Начин на приготвяне: Объркайте добре смляното месо, 1 яйце, 25 мл прясно мляко, 25 мл бяло вино, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки чубрица, 1 равна ч.л. сол. Оставете захлупено в хладилника за час – час и половина да стегне.
Подберете млади тиквички. Измийте ги добре и нарежете на шайби с дебелина 1.5 см .
Направете в средата на тиквените кръгчета дупки с диаметър 3 – 3.5 см . Поръсете ги със сол и смлян чер пипер.
Смесете пресятото брашно и сухия копър. Двете яйца разбийте с 25 мл студена вода на пяна.
Извадете каймата от хладилника и напълнете с нея дупките на тиквичките.
После оваляйте в брашното, потопете в разбитите яйца и пържете в сгорещено олио по около 4 мин. от всяка страна, до приятно порозовяване.
Огънят при пърженето трябва да бъде умерено силен. От 9-та степен нагревателен уред, пържих на 5-та.
Изпържените тиквички поставете на кухненска хартия да се оцедят.
Сервирайте с чеснов млечен сос.
Добър апетит!



За направата на дупки в отрязаните кръгчета тиква използвах тирбушон за чушки. После тази част от тиквичките панирах и изпържих. Идеално мезе за изстуденото бяло вино се получи, особено с малко лют смлян червен пипер добавен в брашното за паниране.