четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Ашуре

 


Някои твърдят че това е най-старият десерт в света

Ашуре (тур. Aşure), или пудинг на Ной, Десерт Ноа е турска десертна каша, която се състои от зърнени храни, боб, плодове, сушени плодове и ядки. В Турция се сервира целогодишно, но особено по време на Мухарам, първият месец от ислямския календар.

Думата "ашуре" идва от арабския شاشوراء 'Āshūrā, което означава "десети".

В турската традиция това ястие се приготвя главно на 10-ия Мухарам или Ашура, както и след 10-ти Мухарам в ислямския лунен календар. Сред шиитите той е известен като ден на траур, тъй като на този ден се почитат шиитските мъченици, преди всичко Хусейн ибн Али; за сунитите това е ден на доброволен пост в знак на благодарност към Аллах за спасението на пророка Муса (Мойсей) и синовете на Израел от войските на фараона. Евлия Челеби определя ашура в книгата си за пътувания: „Ашура е каша (пепел), която трябва да се приготви на десетия ден от Мухарам“.

Също на турски Ash (Aş) означава смесена каша. Думата идва от персийската дума "ашур", означаваща смесване

Според легендата, когато Ноевият ковчег спрял на планината Арарат, семейството на Ной решило да отпразнува това събитие със специално ястие. Тъй като запасите им били почти изчерпани, всичко, което останало, било приготвено заедно: основно зърно, сушени плодове и т.н.

Ашуре няма единна рецепта; те варират в зависимост от региона и семейството.

Традиционно ястието съдържа поне седем съставки. В същото време има мнение, че е необходимо да се използват поне десет съставки, в съответствие с традиция "десет", докато алевитите винаги използват дванадесет. Сред тях са пшеница, ечемик, ориз, бял боб, нахут, захар (или друг подсладител, например меласа, получена от грозде), фурми, нар, сушени плодове (от ябълки, кайсии, касис, фурми, смокини, круши, стафиди) и ядки (бадеми, лешници и орехи). Също така много готвачи добавят портокалова и лимонова кора. Освен семена от анасон, сусам, кедрови ядки, семена от черен кимион, сушени сини сливи, зърна от нар, шам фъстък, кардамон, канела, карамфил, индийско орехче и бахар Някои вариации са подправени с анасонов ликьор, розова вода и / или вода с оранжев цвят. Зърната и бобовите растения се накисват, а след това се варят и се смесват със сушени плодове и плодове. Изсипва се в купи, форми, съхранява се на хладно място.

Ашуре е един от малкото турски десерти, който не съдържа животински продукти. В повечето случаи това е веганска рецепта и е един от най-известните и популярни вегански десерти в турската кухня, въпреки че има и рецепти с мляко и млечни продукти.

След дългата история на ястието, ето вариантът на който се спрях и се хареса на всички в къщи. Той е сладък – без боб, нахут или ориз.


Продукти:
220 г грухана пшеница, 1 л вода, 80 г орехови ядки, 100 г стафиди, 30 г сушени кайсии, 180 г захар, 50 г мед, 25 г пшенично нишесте, 20 мл розова вода или кората на един лимон, сокът на 1 портокал, 2 ванилии

Вода

Начин на приготвяне: Вечерта почистете житото, сложете го в голяма тенджера и го покрийте с 1 л вода. Поставете го да заври, захлупете и намалете огъня на слаб. Нека да се вари 15-20 минути.  Изключете нагревателния уред. Покрийте тенджерата с кърпи. Оставете зърното да се охлади и кисне за една нощ. 

На следващата сутрин пшеницата трябва да е поела течността. Ако е останала не я изхвърляйте. Отделете 2/3 от свареното жито и пасирайте до гладка смес. Върнете обратно в тенджерата. Нишестето разтворете в 350-400 мл вода. Зависи колко гъсто искате да е ястието. Добавете го заедно със сушени плодове, счуканите орехи, захарта, меда, ванилията, розовата вода или портокалов  сок и лимонова кора в тенджерата. Оставете сместа да заври. Разбърквайте внимателно с дървена лъжица, докато се сгъсти. Свалете го от огъня и напълнете в купички за десерти.

След като се охлади напълно сложете го в хладилник да стегне за 4-6 часа.

Преди сервиране украсете ашуре със свежи семена от нар, кедрови ядки, ситно нарязани сушени плодове и шам фъстък.

Добър апетит!

Варих житото точно 25 мин. Добавих 400 мл вода при разтварянето на нишестето. Обичаме ашурето да е по редичко – с гъстотата на кисел. Вместо розовата вода сложих настъргана кора от лимон и прясно изцеден портокалов сок. Поръсих допълнително със счукани орехови ядки, шам фастък и залях със сироп от нар. Божествено!

Боб чорба по манастирски

 


Продукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 малък пащърнак, 2 корена магданоз, 15- 20 малки глави лук – арпаджик, 2-3 червени домата, по 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, мащерка и копър, сол, вода

Начин на приготвяне: Почистения и измит зрял боб накисваме от вечерта до сутринта в студена вода, в която сме разтворили 1 ч.л. сол. След това  измиваме боба и го оцеждаме на гевгир. Наливаме отново студена вода. Слагаме на силен огън да кипне. Изхвърляме водата и наливаме нова, студена – 4 пръста над боба. Кипваме и намаляваме огъна на слаб. Захлупваме. Ако има нужда добавяме още топла вода – в зависимост кога боба ще омекне. Двадесет минути след захлупването слагаме ситно нарязаните морков, пащърнак и целина, и целите глави почистен арпаджик. Когато зърната омекнат прибавяме обеленото и настъргано на едро ренде домати и подправките. Посоляваме на вкус. Можем да сложим и 1 люто чушле по желание.Поднасяме чорбата подправена с малко оцет.

Добър апетит!


Аз леко промених рецептата като добавих 3 с.л. растително масло и 1 ч.л. смлян червен пипер. Нарязах на дребно една малка сладка червена чушка.