вторник, 25 декември 2018 г.

Шоколадова торта


 
За празнуването на Рождество Христово синът ми искаше шоколадова торта. „Ама с много шоколад“. Това бях негови думи. Чудех се каква точно да направя и реших да приложа лично творчество. Комбинирах шоколадов блат, с шоколадов крем и шоколадова глазура. Получи се наистина много шоколадова торта и много вкусна. Та ето и рецептата.

За тава с диаметър 20 см
Продукти за блата: 4 бр. яйца  /220 г/, 120 г захар, 100 г брашно тип 500, 20 г какао на прах, 1 ванилия на прах – 0.2 г
Крем:  120 г краве масло, 80 г млечен шоколад, 100 г подсладено кондензирано мляко /сгущенка/ на стайна температура, 2 жълтъка, 20 г захар, 40 мл коняк, 40 г заквасена сметана,
Сироп: 65 г захар, 75 мл вода
Шоколадова глазура: 100 г захар, 100 г глюкоза, 100 г черен шоколад 60% какао, 80 г кондензирано мляко /сгущенка/ на стайна температура, 2 ч.л. желатин, 50 мл вода,
Шоколадови дражета и чипс за украса, 50 мл вода за разтваряне на желатина.

Начин на приготвяне: Яйцата на стайна температура. Разделете на жълтъци и белтъци. Разбийте жълтъците със 100 г захар до побеляване. Белтъците разбийте на пяна, прибавете 20 г захар и продължете да разбивате до леко сгъстяване. Не трябва да стане твърда смес като за целувки. Прибавете внимателно към разбитите жълтъци и омесете с дървена лъжица, като бъркате отдолу нагоре. След това на порции поръсвайте с омесените и пресети брашно, какао и ванилия. Не бъркайте сместа много, само докато се получи еднородна смес, без бучици.
Сложете веднага сместа в тава с диаметър 20 см и застлано с готварска хартия дъно /или намазано с олио и посипано тънко с брашно/. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 мин. без да отваряте вратата. Проверка за готовност с дървена клечка – не трябва да има тесто по нея или като натиснете изпечения блат, той трябва да „пружинира“. Извадете, оставете да престои 10 мин в тавата и обърнете върху решетка. Така блата остава 12-16 часа на стайна температура 18 градуса. Ако стаята е топла и суха, след изстиване, загънете блата с безцветно фолио да не изсъхне. Това се прави, да не се разкашка или разпадне блата при сиропиране. След изтичане на времето, го разрежете по височина на два еднакви блата. Ако е изпечен добре, ще Ви се получи блат с височина около 5.5  - 6 см. Разрязан на две – по 3 см. Режете със затоплен, сух нож за хляб или такъв за торти.
Крем – Разбийте жълтъците със захарта, прибавете коняка и разбъркайте. Сложете ги в съд на водна баня да се сгъстят. След това прибавете кондензираното мляко /сгущенка/ и начупеният на дребни парчета шоколад. Бъркайте енергично да пълното разтапяне на шоколада. В отделен съд разбийте размекнатото краве масло и сметаната. При постоянно бъркане влейте изстиналата смес с шоколада и сгущенката. Оставете в хладилник за около 60 мин. да стегне леко. Извадете и преди ползване разбийте отново.
Сироп – 65 г захар заварете с 75 мл вода около 5-6 мин. Изстудете.

Сглобяване -  Разрежете блата на две равни части по височина – по 2.8-3 см. Сиропирайте първото парче от блата с 1/3 от сиропа, намажете с 2/3 от крема, сложете второто парче от блата и сиропирайте 2/3 от сиропа. Намажете тортата много тънко отвсякъде с останалия крем.
Шоколадова /огледална/ глазура - Разтворете желатина във водата. В подходящ съд загрейте глюкозата, захарта и водата. Водата не трябва да кипва, да бъде гореща и захарта да се разтопи.
В друг съд на водна баня разтопете шоколада с подсладената сгущенка. Омесете добре. Не трябва да има мехури. После внимателно прибавете сместа с глюкозата. Разбийте с телена бъркалка / не трябва да се появява пяна/, сложете желатина. Разбъркайте. Оставете в хладилник да престои 18 часа.

Преди да се залее тортата – глазурата се загрява на слаб огън до 35-36 градуса при постоянно бъркане. Тортата се вади в последния момент от хладилника. Слага се върху подходяща решетка с по широк съд отдолу. Глазурата се сипва бавно отгоре с кръгообразни движения започващи от центъра й. Украсява се с шоколадови топчета и чипс /или по Ваш избор/. Оставя се в хладилник да престои още 4-5 часа.


Добър апетит!

 

Марината за зелена салата / Марината ди Венеция /


 

Продукти:  50 мл винен оцет 6 градуса /1/4 ч.ч. /, 150 мл балсамов оцет /3/4 ч.ч. /, 2 с.л. дижонска горчица, 4 с. л. мед, 1 ч. л. ситно настърган чесън, 1 ч.л. нарязан лук, 1 с.л. прясно нарязан магданоз, 1 ч.л. прясно нарязан босилек, 200 мл /1 ч.ч. / олио, 200 мл /1ч.ч./  зехтин, 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, 1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне: Смесва се оцет, горчица и мед до гладка паста. Добавя се  чесъна, лука и подправките, сместа от течните масла. Бавно разбъркваме . Добавяме сол и черен пипер. Готово. Съхранявайте в хладилник, в затворен съд. След 2-3 дни прецедете.
Маринатата /дресинга/ е подходящ за салата Айсберг и всички видове зелени салати.

Добър апетит!

петък, 14 декември 2018 г.

Тиквени палачинки 2


 


Продукти: 260 г бяло брашно, 250 г тиквено пюре, 250 мл хладко прясно мляко, 40 г заквасена сметана, 25 г краве масло, 2 яйца, ½ ч.л сода бикарбонат, 1/3 ч.л. лимонена киселина, 30 г захар, щипка сол, 4 г ванилия на прах.
40 г краве масло за пържене, пудра захар за поръсване, сладко от сини сливи при поднасяне.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата, захарта и тиквеното пюре. Прибавете при постоянно разбиване последователно сметаната, разтопеното краве масло, прясното мляко, лимонената киселина. Накрая сложете пресятото брашно, омесено със содата и солта. Разбъркайте добре. Сместа трябва да се получи като гъста боза. Ако е по рядка прибавете още брашно.
В загрят тиган – Ф 26,  на умерено силен огън / от 9 степен на 5 приготвям/, намажете дъното с малко краве масло и сипете две малки черпачета от сместа. Изпечете от двете страни до леко порозовяване. След като се появят мехурчета и почти изсъхне сместа в тигана отгоре, обръщате. По около 80-120 сек. отнема.

Поднесете със сладко от сини сливи, поръсени с пудра захар или с мед.

Добър апетит!

сряда, 12 декември 2018 г.

Маслени бисквити


 

Продукти: 315 г бяло брашно тип 500, 150 г краве масло, 120 г пудра захар, 30 г заквасена сметана 35%, 1 яйце и 1 жълтък, 3 г ванилия на прах, 2 г бакпулвер / 1/3 ч.л./.
Сладко или течен шоколад за слепване, 30-40 г пудра захар за поръсване /по желание/

Начин на приготвяне: Смесете пресятото брашно, ванилията, бакпулвера и пудрата захар. Прибавете към тях размекнатото краве масло, сметаната, яйцето и жълтъка. Замесете меко тесто, поставете го в кесия и оставете в хладилник за 25 мин.
Извадете и върху набрашнена плоскост разточете лист с дебелина 5 мм. Изрежете кръгове /някои с дупки/ . В голяма тава със застлана пекарска хартия сложете изрязаните кръгове и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 12 мин. Извадете и оставете за изстинат напълно. Слепете готовите бисквитки със сладко /мармалад/ или течен шоколад. По желание можете да поръсите с пудра захар /когато са слепени със сладко/.

Добър апетит!

неделя, 9 декември 2018 г.

Маслени бисквити с портокалов дъх




Продукти:
Тесто – 230 г размекнато краве масло, 200 г пудра захар, 400 г бяло брашно тип 500, 2 жълтъка, 25 г накълцан портокал /вътрешност, без ципи/, 25 мл прясно изцеден портокалов сок, 2 ванилии, ½ ч.л бакпулвер.
Глазура – 100 г пудра захар, 1 белтък, 3-4 капки лимонов сок.
Украса – сладко от портокал или нарязани портокалови резанки.

Начин на приготвяне: В дълбок съд смесете пресятото брашно, омесено с бакпулвера и ванилиите, пудрата захар, жълтъците, накълцания портокал и сока от портокал. Замесете меко тесто. Колкото да стане еднородна смес, не го месете много. Сложете го в кесийка и оставете на студено в хладилник за 20 мин.
След това извадете тестото, сложете върху дървена дъска посипана с малко брашно. Разточете лист с дебелина 5 мм . С водна чаша изрежете кръгчета разточено тесто. С тъпата страна на ножа направете рисунки /резки/ на ½ част отгоре на кръговете.
Печете в тава, застлана с хартия за печене 12 мин., в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
Извадете и оставете да изстинат.
Разбъркайте 100 г пудра захар с един белтък и няколко капки лимонов сок до еднородна смес. Трябва да бъде гъста и съвсем леко да се стича от лъжица. Украсете с нея изстиналите бисквити, като сложите отгоре по една парче портокалова резанка или малко сладко.
Оставете на студено / не в хладилник / за няколко часа да стегне глазурата.


Добър апетит!

сряда, 28 ноември 2018 г.

Топла немска картофена салата с кисело зеле

 

Не знам защо немците наричат това ястие салата, човек спокойно може да се нахрани само с него. Има си всичко, картофи, зеле, месо. Та, да се насладим на рецептата. Задължително към „салатата“ да има сервирано червено вино или бира.

Продукти за 4 човека: 400 г обелени картофи,  120 г бекон, 100 г наденички вурст, 250 г кисело зеле, 1 малка глава бял лук, 1 малка глава червен лук, 2 скилидки чесън, 20 г свинска мас, 25 мл растително масло, 1 ч.л. смлян бял пипер /може и чер/, 1 с.л. нарязан на ситно пресен магданоз, ½ ч.л. сол /на вкус/, 1 дафинов лист, 120 мл пилешки бульон /заменете го със зелев сок /.
 
Начин на приготвяне: В подходящ съд – тенджера, изсипете нарязаното на ситно кисело зеле  и свинската мас. Запържете на 3-4 мин. на умерено силен огън. След това прибавете 120 мл пилешки бульон или зелев сок, дафиновия лист, намалете огъня на умерен, захлупете. Оставете да къкри 30 мин., до извиране на течността, като периодично разбърквате.
Обелените картофи нарежете на едри парчета и сварете в леко подсолена вода. Извадете, нарежете ги според вкуса си и оцедете.
Беконът, наденичките и белия лук накълцайте на дребни парчета. Скилидките чесън пресовайте. Загрейте 25 мл растително масло на умерен огън. Запържете картофите за 2 мин., след това прибавете нарязаните бекон, наденички лук и чесън. Пържете още 3 мин и прибавете сол, киселото зеле и смлян бял пипер. Разбъркайте още минута и отнемете от огъня. Захлупете за 1-2 мин. прибавете нарязаният на полумесеци червен лук и накълцания пресен магданоз. Леко омесете и сервирайте веднага.



Добър апетит!
Аз лично бях свършил замразеният пилешки бульон във фризера. Не ползвам купешки и направих „салатата“ със зелев сок. Много вкусно нещо се получи и много домашно червено вино изпи. Много добро попадение за ястие. Често ще се прави.

понеделник, 19 ноември 2018 г.

Торта с огледална глазура


 


Тази торта е плод на въображението ми. В хладилника имах Маскарпоне и заквасена сметана, както и отворени бурканчета сладко. Четях си небрежно рецептата на Олга Носкова за огледалната глазура и ме осени идеята да направя торта с такава глазура.

Необходими продукти: 500 г Маскарпоне, 500 г заквасена сметана 25%, 420 г подсладена сгущенка /кондензирано мляко/, 300 г мармалад /сладко/ от сини боровинки, 300 г мармалад /сладко/ от малини, 30 г бадемово брашно или смелени бадеми, 30 г желатин.
За блата – 1 яйце L, 4 с.л с връх брашно, 4 с.л. захар, 1/3 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 50 мл разреден сироп / при мен от малини/ за сиропиране на блата.
Огледална глазура - 100 г захар, 100 г глюкоза, 100 г бял шоколад, 80 г кондензирано мляко /сгущенка/, 2 ч.л. желатин, 50 мл вода, сладкарска боя, при мен червена.
За кроканта – 60 г захар, 2 с.л. вода, 10 г краве масло.
50 мл вода за разтваряне на жълатина.

Начин на приготвяне:

Блат- Разбивате захарта с яйцето на пяна, прибавяте постепенно омесените брашно, бакпулвер и ванилия. Изпичате в тавичка с диаметър 18 см за 15-18 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна до приятно порозовяване. Горещия блат сиропирате със студен разреден сироп.
Желатинът подготвяте според инструкциите на производителя. След това загрявате мармалада /пасирано сладко от малини/, без да кипва и омесвате с желатина. Заливате блата. Слагате в хладилник да стегне – около 2-3 часа.
Разбивате 150 г Маскарпоне на стайна температура, след това прибавяте при постоянно бъркане омесените бадемово брашно, 150 г сметана и 100 г подсладена сгущенка. 5 г желатин, разтваряте в 50 мл студена вода. Като набъбне загрявате без да кипне и прибавяте при постоянно бъркане омесените Маскарпоне, сметана и сгущенка. Заливате върху пласта от сладкото с малини. Оставяте в хладилника да стегне.
След 2-3 часа приготвяте мармалада /сладкото /от сини боровинки, по описания начин със сладко от малини и заливате. Оставяте отново в хладилник да стегне.
Хубаво е това всичко да се направи в тавичка с падащо дъно.
Вече вземате тава с по голям диаметър -22 см и високи стени, с падащо дъно. Изваждате внимателно съдържанието от малката 18 см тавичка и го прехвърляте по средата на голямата тава. Заливате със следната смес приготвена от 350 г Маскарпоне на стайна температура, след това прибавяте при постоянно бъркане омесени 350 г сметана и 320 г подсладена сгущенка. 15 г желатин, разтваряте в 150 мл студена вода. Като набъбне загрявате без да кипне и прибавяте при постоянно бъркане омесените Маскарпоне, сметана и сгущенка. Заливате отгоре и отстрани. Оставяте в хладилника да стегне поне 12 часа.
Огледална глазураРазтворете желатина във водата. В подходящ съд загрейте глюкозата, захарта и водата. Водата не трябва да кипва, да бъде гореща и захарта да се разтопи.
В друг съд на водна баня разтопете шоколада и омесете с подсладената сгущенка. Омесете добре. Не трябва да има мехури. После внимателно прибавете сместа с глюкозата. Разбийте с телена бъркалка / не трябва да се появява пяна/, сложете желатина и сладкарската боя с избрания от Вас цвят. Оставете в хладилник да престои 18 часа. Направих глазурата преди да почна тортата и оставих в хладилник.
Крокант – водата и захарта се карамелизират на умерен огън без да се бърка докато стане светло кафяв цвета. После се прибавя кравето масло и разбърква добре. Излива се върху намазан с мазнина съд или алуминиево фолио.
Преди да се залее тортата – глазурата се загрява на слаб огън до 35-36 градуса при постоянно бъркане. Тортата се вади в последния момент от хладилника. Слага се върху подходяща решетка с по широк съд отдолу. Глазурата се сипва бавно отгоре с кръгообразни движения започващи от центъра й. Украсява се с фигурки от крокант и плодове. Оставя се в хладилник да престои още 4-5 часа.

Добър апетит!


Получи се нещо, наистина великолепно. Гостите ми с удоволствие изядоха предложените парчета от тортата. Аз размених местата на изпечения блат и този със сладкото от малини. Вие можете да си ги наредите по Ваш вкус.

вторник, 30 октомври 2018 г.

Доматен сос


 

Продукти:  400 г пресни домати, 20 г доматена паста, 1 ч.л. смлян червен пипер, 40 мл зехтин, 70 мл вода, 4 големи скилидки чесън, 2 щипки сух риган, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. нарязан на ситно магданоз, щипка захар,  около 1/2 ч.л. сол или на вкус.

Начин на приготвяне: Пресните домати попарвате за 20 сек. и веднага заливате със студена вода. После обелвате кожата им и почиствате от семената. Смилате. Доматената паста разреждате с водата. Скилидките чесън обелвате и накълцвате на тънки кръгчета.
Загрявате в подходящ съд, на умерена температура зехтина. Запържвате чесъна, след това за 40 сек., червения пипер. Слагате почистените и смелени червени домати, размитата доматена паста. Бъркате докато се сгъсти – около 20- 25 мин. /зависи колко гъст предпочитате соса времето за варене може да е повече или по малко/.Накрая прибавяте подправките, солта и захарта. Нека поври още около минута и сосът е готов.
Добър апетит!

Идеално допълнение към повечето меса, риба, пържени чушки. Понякога разреждам доматената паста с 50 мл вода и 20 мл ароматно бяло вино – Шардоне.

събота, 27 октомври 2018 г.

Броколи със сметанов сос и пармезан



Продукти: 500 г пресни броколи, почистени и измити, 20 мл зехтин, 30 г краве масло, ½ ч.л. чесън на прах /2 скилидки чесън, нарязани на ситно/, ½ ч.л. смлян бял пипер, 1/2 ч.л. стрит сушен риган, щипка смляно индийско орехче сол на вкус, около ½ ч.л.
60 г настърган пармезан
Сметанов сос: 250 мл. течна сметана 35 %, 100 мл прясно мляко 3.2% , 25 г брашно, 20 г краве масло, 10 мл лимонов сок, 3 г сол.

Начин на приготвяне: Почистените и измити броколи накъсваме на малки розички и варим на умерен огън около 10 мин. Прецеждаме.
Докато се варят броколите можем да направим соса. Загряваме на умерен огън сметаната. Прибавяме на тънка струйка размитото в млякото брашно. След като се сгъсти сместа слагаме кравето масло, лимоновия сок и солта. Разбъркваме.
Сварените броколи, запържваме в зехтина и кравето масло за 3-4 мин. на умерен огън, докато поемат мазнината. След това заливаме отгоре с горещия сос, добавяме подправките и солта. Бъркаме още около минута и поръсваме отгоре с настърган пармезан. Отнемаме от огъня и захлупваме. Оставяме да престои 5 мин. и сервираме.
По желание можем да поръсим с пресен магданоз и 1-2 щипки лют смлян пипер.

Добър апетит!
Ако използвате скилидки чесън, вместо чесън на прах, нарежете ги на дребно и запържете заедно с броколите.



сряда, 24 октомври 2018 г.

Искендер Кебап


 

Искендер  Кебап е едно от най-популярните месни ястия както в самата Турция, така и в чужбина. Деликатесът от град Бурса съчетава най-добрите качества на анадолската кухня - тя е лесна за приготвяне, се състои от минималния брой съставки. Наслада е както за окото, така и за небцето.
  Ястието представлява тънък слой агнешко /говеждо/ месо, изпечено на огъня, лежащо върху комбинация от плосък хляб, залят с горещо разтопено масло и доматен сос. Сервира се със зеленчуци на скара и кисело мляко

Продукти за две порции: 400 г агнешко или говеждо филе.
Марината:  1 глава лук, 25 мл зехтин, 20 мл бяло вино,  5 г сушен риган, 5 г смлян червен пипер, 1  ч.л. равна смлян чер пипер, сол на вкус – около 1 ч.л. , 2-3 щипки кимион, щипка захар.
За доматен сос: 1 с.л доматена паста, 25 мл зехтин, 2 големи домата, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. чер пипер, 2 скилидки чесън, 2-3 щипки смлян червен пипер /може да добавите и лют, въпрос на вкус/, по желание 1 с.л. прясно нарязан магданоз или 1ч.ч. смлени семена на кориандър, 30 мл вода за разреждане на доматената паста.
30 мл зехтин за пържене на месото
30 г краве масло за заливка
2 малки домата и 4-5 средно големи зелени чушки за гарнитура, 250 г цедено кисело мляко, 2-3 пърленки.

 
Начин на приготвяне: Нарязвате месото на много тънки парчета с дебелина 2-3 мм, дължина 5 см и ширина 2.5-3см . Лукът почистете и настържете на ренде. Оставете да се оцеди добре и вземете само оцедената вода. Другото изхвърлете. Смесете с другите подправки, виното, зехтина солта и захарта. Сложете всичко в дълбока купа, внимателно разбъркайте с дървена лъжица и оставете да се маринова в хладилник 12 часа. Периодично разбърквайте.
Първо подгответе пърленките по тази рецепта.
След това направете соса. Запържете нарязаните скилидки чесън в зехтина. Добавете смелените домати, очистени от семето и кожата. Разбърквайте докато омекнат, сложете разредената с вода паста. Малко преди да свалите от огъня добавете подправките и солта.
Месото извадете от хладилника и оставете 30 мин. да почине на стайна температура. После изпържете от двете страни в зехтин по около 2 мин., на предварително загрят тиган на силен огън.В същата мазнина запържете зеленчуците – чушки и домати.
Сложете да се разтопи кравето масло.
Подредете в по голяма чиния, първо разкъсаните пърленки, върху тях изпърженото месо. Залейте отгоре с горещото краве масло, доматения сос. Украсете с изпържените зеленчуци и цеденото краве мляко. Поднесете топло ястието и се насладете на аромата му.

Добър апетит!


П.П. За да се получи добро ястие, много зависи от качеството на месото. Добре е да е от младо теле, а не „от баба му“, и агне, а не овца.
По старото телешко /овче/ месо е нужно да бъде мариновано в кисело мляко, зехтин и подправки. Ще му е трябва да престои 24 часа в тази марината.

 

събота, 20 октомври 2018 г.

Сладки кошнички с шоколадов крем и карамелен сос



Продукти:
за 600 г маслено тесто – 250 г бяло брашно, 160 г краве масло, 95 г пудра захар, 30 г бадемово брашно, 1 яйце L, ½ ч.л. ванилия на прах, 2 щипки сол.
За шоколадовия крем – 100 мл течна сметана 35%, 200 г черен шоколад 60% какао, 40 г краве масло.
За карамелен сос – 220 г захар кристал, 65 мл вода, 150 мл течна сметана 35%, 70 г краве масло.
Разтопено краве масло за смазване на формата.

Начин на приготвяне: Нарежете СТУДЕНОТО краве масло на малки парчета. В стъклена купа смесете пудрата захар и ванилията. На дървена дъска пресейте брашното и го разстелете. Посипете отгоре с две щипки сол. Разположете отгоре нарязаното студено краве масло. Претрийте брашното и маслото докато станат на трохи. Съберете го в купчина. Направете дупка в средата и прибавете яйцето, бадемовото брашно и омесената пудра захар с ванилия. Замесете тесто с плавни движения. Без да го удряте в дъската, като го разстилате с дланта напред. След като е готово, направете топка, приберете в кесия и сложете в хладилник минимум за 4 часа.
После извадете, след като се отпусне разточете и образувайте 10-11 кошнички /използвам намаслена форма за мъфини от този вид да ги оформя/.

Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 22 мин., до леко покафеняване.
Извадете формата от фурната и оставете изпечените кошнички да изстинат напълно. След това ги измъкнете, излизат лесно.
Направете шоколадовия крем. На водна баня в подходящ съд загрейте сметаната, прибавете натрошения на дребно шоколад. Бъркайте докато се разтопи, след това сложете кравето масло /на стайна температура/. Смесете до еднородна смес. Оставете леко да изстине – около 90 сек. и залейте кошничките.
Карамелен сос - Смесете захарта и водата. Сложете на умерен огън без да бъркате повече. Когато започне да прави мехури и стане светлокафява сместа, отнемете от огъня. Влейте топлата сметана и бъркайте постоянно до хомогенна смес. След това сложете кравето масло на стайна температура и разбъркайте докато се стопи напълно.
Залейте върху стегнатия /напълно охладен/ шоколадов крем в кошничките.
Не съхранявайте готовите кошнички в хладилник. От кравето масло в тестото, стават твърди. По добре е на стайна температура или закрита тераса.

Добър апетит!

четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Сос със сини сливи и люта чушка


 

Продукти: 250 г сладко от сини сливи, 60 мл тъмен соев сос, 40 мл бяло вино /шери/, 20 мл сусамово масло, 20 мл оризов оцет, 1 люта червена чушка, изчистена от дръжките и семето – 10 г, по 1 щипка канела, смлян анасон и джинджифил.

Начин на приготвяне: Чушката нарязвате на ситно. Смесвате всички продукти и пасирате до гладка смес. Кипвате на умерен огън и отстранявате. Оставяте да се изстуди на стайна температура и 1 час в хладилника. Готово.
Идеално допълнение към птиче месо.

Патица по пекински



Тази рецепта дълго отлагах да я правя. Причината бе, че не бях сигурен дали ще постигна /поне да се доближа/ до съвършенството на приготвянето й. Опитах за първи път такава патица в един ресторант в Санкт Петербург /Ленинград/ в далечната 1991г. и много ми допадна.
Така, най накрая се реших и ето резултата.
Първо малко история.
Патицата по пекински е най-известното ястие от китайската кухня, сервирано не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят.
Старата рецепта за правене на тази птица остава непроменена от 1330 г., когато личният готвач на император Ху Си Хий го публикува в работата си "Основните принципи на храненето“. Селяните по онова време съзнателно предават най-тлъстите патици за императорската маса. Така, за няколко дни под постоянния надзор на личния готвач на императора, патиците биват подготвени. Друг интересен момент от тази история е методът за печене на пекинската патица. От древни времена имало два начина да се изпичат птици, които се конкурират помежду си. Първият е да изпичате патицата вързана над огъня. Така ястието има крехко месо и хрупкава червеникава кора. Другият е да се пече върху огън от смес на дърва от различни плодови дървета.
Патицата трябва да е млада, но доста голяма и месеста, с чиста кожа. Има дори и специална порода патици, която се нарича Пекин и се използва изключително за приготвяне на това традиционно ястие.
Процесът на приготвяне на патицата обаче е толкова сложен, че познавачите казват: “Когато китаец иска да опита “Патица по пекински”, той… отива на ресторант.”
Да не досаждам, а да започваме.

Продукти: Млада патица – 2 кг и 300 г поне, шери или бяло вино – 50 мл, мед – 150 г, сусамово масло /зехтин/ - 20 мл, тъмен соев сос – 80 мл, 30 г джинджифил корен, около 1 ч.л. с връх на прах комбинация от Сичуан пипер, звезден анасон, карамфил, канела и сух копър /преобладава Сичуан пипер, другото е по 1 щипка/, щипка джинджифил на прах, оризов оцет – 20 мл, 1 бр. малка глава лук, сол – 1ч.л.
2 л вода.

Начин на приготвяне: Оскубаната и почистена от вътрешности патица се измива много добре на течаща вода /стайна температура/ и подсушава.
Използвайте остър нож, за да премахнете излишната кожа на птицата. Отрежете горната фаланга на крилата, излишната мазнина от трупа, което може да предотврати образуването на лек хрупкав горен слой. Особено внимание трябва да се обърне на областта на врата и опашката. След изваждането на излишната мазнина, сложете патицата права на шише пълно с вода. Залейте с марината от 2 л вряща вода омесена с 3/4 ч.л. смес от Сичуан пипер, звезден анасон , карамфил, канела и копър, 1 с.л. шери или бяло вино, нарязан лук и корен джинджифил, малко сол.. Аз лично бях окачил патицата на кука над мивката и я залях. После сложих на шише пълно с вода, поставих в тавичка и в хладилника да изсъхне за 12 часа.
След това извадете. Нека се отпусне на стайна температура за 1 час. Подсушете я с кърпа. Натъркайте я навсякъде със смес от останалото шери и оцета. След 10-15 минути, без да избърсвате патицата я натрийте със сол, нейодирана. Аз лично използвах много ситно счукана морска сол.
Отново във вертикално положение поставете патицата върху тавичка в хладилника и периодично в продължение на 12 часа изливайте течността, изтичаща се от птицата.
Извадете я. Оставете да се отпусне на стайна температура за 1 час.
После я намажете отвсякъде със смес от 75 г мед и 20 мл соев сос. Отново в хладилника за 12 часа вертикално и отидете да почивате с мисълта, че на другия ден ще опитате най-накрая патица по пекински
J.
Извадете я. Оставете да се отпусне на стайна температура за 1 час. Загрейте фурната до 190 градуса. Поставете патицата не в тавичка, а директно върху решетка /Използвам такава с диаметър 24 см и малки крачка/, която слагам върху оригиналната на печката. Покрийте патицата навсякъде с алуминиево фолио, без долната част. Фолиото не трябва да опира в патицата. Аз го подпрях с дървени клечки за зъби. Сложете тава с вода под решетката и печете 75 мин. /на второ долно ниво, от 5 нива във фурната/. Извадете птицата от фурната. Махнете фолиото. В дълбока купа смесете 30 мл соев сос, щипка джинджифил, щипка черен пипер, щипка смлян анасон, щипка канела, 20 мл сусамено масло. Намажете с четка патицата отвсякъде.
Сложете обратно във фурната без фолио на температура от 250 градуса. Печете 25 минути, трябва внимателно да следите да не прегори патицата. Аз след 15 мин. покрих с фолио. Извадете и намажете със смес от 75 г мед и 30 мл соев сос. Обърнете я много внимателно. /Въпреки че внимавах, успях да нараня леко едната страна  на патицата/.
Изпечете още 25 мин. на 250 градуса по гореописания начин.

Най накрая сте готови с патицата. Отворете вратата на фурната и я оставете за 10 мин. вътре.
По време на печенето можете да си приготвите сос и китайски палачинки /само брашно, гореща вода и малко оризово олио/ с които да поднесете ястието.


Насладете се на вкуса. Добър апетит!

сряда, 3 октомври 2018 г.

Брауни



Продукти: 200 г черен шоколад /75%/, 180 г краве масло, 180 г захар кристал, 3 бр. яйца L, 0.5 г  ванилия на прах, 95 г бяло брашно /тип 500/, 3 г нес кафе ,  80 г счукани орехови ядки, щипка сол.

Начин на приготвяне: Разтопявате кравето масло в подходящ съд на водна баня. Прибавяте натрошеният шоколад, бъркате докато той се разтопи и стане еднородна смес. Отстранявате от огъня и оставяте да изстине до стайна температура.
Разделяте жълтъците от белтъците. Жълтъците разбивате със захарта до побеляване. Слагате в тях ,при постоянно бъркане, на порции омесеното брашно и ванилия. След това смесвате с разтопения шоколад, прибавяте счуканите орехи и разбитите на сняг белтъци и щипка сол. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица.
Изсипвате в застлана к кухненска хартия тавичка с размери 20х24 см и печете на предварително загрята фурна на 175 градуса 25 мин. Като боднете с дървена клечка, тя леко трябва да е влажна.
Извадете от фурната, оставете във формата да престои около минута, след това прехвърлете върху решетка да се изстуди.
Сервирайте със сладолед, сос или сметана.




Добър апетит!

Карамелен сос


 
 
Продукти: 200 г бяла захар кристал, 65 г краве масло, 90 мл течна несладка сметана - топла,  60 мл вода
Начин на приготвяне: Смесете захарта и водата. Сложете на умерен огън без да бъркате повече. Когато започне да прави мехури и стане светлокафява сместа, отнемете от огъня. Влейте топлата сметана и бъркайте постоянно до хомогенна смес. След това сложете кравето масло на стайна температура и разбъркайте докато се стопи напълно. Готово!
Можете да го ползвате за различни сладки печива и кремове.

Добър апетит!

неделя, 30 септември 2018 г.

Солена торта с тиквички и кайма


 

Продукти: 600 г тиквички, 500 г кайма /свинска, смес/, 3 яйца, 140 г брашно, 70 г пшеничен грис, 1 ч.л. смлян чер пипер, 2 с.л. пресен копър, 2-3 скилидки чесън, пасирани, 2 сладки червени чушки, 2 средно големи глави лук, 150 г пресни гъби, 50 мл растително масло, 125 г сирене моцарела, 80 г кашкавал, 1 ч.л. сол, 70 г майонеза
За каймата - 1 ч.л. кимион и 1 равна ч.л. смлян чер пипер + сол, ако каймата не е солена. Пресен магданоз по желание.
Растително масло /олио/ за изпържване на блатовете с тиквички.
 

Начин на приготвяне: Измитите и обелени от кората тиквички настъргвате на едро ренде. Прибавяте яйцата, брашното гриса, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. сол, пасираните скилидки чесън и накълцания пресен копър. Обърквате добре и разделяте на три части. В намаслен тиган с незалепващо покритие /ф-26 см/ изпържвате разделените части от сместа. От едната страна до покафеняване, от другата само колкото да стегне.
Нарязаните на ситно червени чушки, лук, гъби запържвате в 50 мл мазнина до омекване. Изваждате с решетъчна лъжица.
Редите в съд за печене /тава/ покрит с готварска хартия първия блат, с по леко запечената страна към хартията. После разстилате омесената с кимион и чер пипер 250 г кайма, половината от запържените зеленчуци. Следва пак блат, кайма и зеленчуци. Най отгоре последния блат, обърнат с по неизпечената си част към реотаните. Намазвате го с майонеза, покривате с тънко нарязани кръгчета Моцарела.
Запичате в предварително загрята на 180 градуса фурна 20 мин. Изваждате и поръсвате с кашкавал. Още 10 мин. във фурната на 190 градуса и сте готови.
Изваждате и сервирате топло ястието с кисело мляко и прясна салата.
Добър апетит!


Тортата може да се направи и с повече блатове – напр. 4 вместо три, като разпределите равномерно и плънката между тях. Накълцания пресен магданоз ръсите върху каймата.