Виена е известна със своите сладкиши. Каквито
и шедьоври да опитате във виенските сладкарници – торти, сладкиши, кифлички,
пайове, понички и разбира се разнообразни мъфини, те буквално се топят в
устата.
Виенските кексчета се пекат в кръгла форма за
саварини /кекс/ и това е невероятно нещо: ако изпечете виенски кекс в традиционна
правоъгълна форма, той изглежда става по-малко вкусен (вероятно защото губи
виенския си чар).
За най-известен виенски кекс се смята Kaisergugelhupf
"императорски". Говори се, че кайзер Франц Йосиф I не е сядал да
закусва при липсата на този наистина кралски кекс на масата. Често към него се
присъединява и съпругата му, почитана от всички на Кайзерин Сиси, която, когато
ставало дума за виенски сладкиши, забравяла за диетата.
Тази
рецепта е изцяло взета от виенската готварска книга на Plachutta - The Best of
Viennese Cuisine. Съвсем малка редакция от мен. Добавих малко ром към
букета от аромати.
Продукти:
300
г пълнозърнесто брашно, 300 г пудра захар,
300 г масло при стайна температура, 6 яйца при стайна
температура,
80 г едро нарязан шоколад, 80 г едро нарязани орехови ядки, 2 ванилии
на прах (или 2 ч. л. течен ванилов екстракт), 2 ч. л. настъргана лимонова
кора, 8 г бакпулвер /1 и 1/2 ч. л. /, 20 мл ром, щипка сол
Краве масло за смазване и филирани бадеми за поръсване на формата. Пудра захар
за поръсване на кекса.
Начин
на приготвяне:
Важно: Яйцата и маслото трябва да са на стайна
температура, в противен случай тестото обича да коагулира и да образува
бучки. Затова извадете яйцата и маслото достатъчно дълго преди печене!
За
да улесните работата си, пригответе предварително три
купи . Една средна за приготвяне на суха смес. Втората също е
средна за разбиване на яйцата. Третата купа -най-голямата, там маслото се разбива
и накрая всичко се разбърква.
За начало намажете кексовата форма с краве масло и поръсете с люспи
бадеми. Загрейте фурната до 170°C.
После пресейте брашното и бакпулвера в първата средна
купа. Добавете ореховите ядки, шоколада и разбъркайте. Сухата смес е
готова.
Сложете мекото краве масло, пудрата захар, ванилиите (или
екстракт), щипка сол, рома и лимонова кора в друга голяма купа. Разбийте с
помощта на миксер до гладък пухкав крем. Маслото със захарта трябва да набъбне
на обем и да е хубаво, кремообразно. Трябва да разбивате около 5-6 мин.
В другата средна купа разбийте яйцата, докато побелеят и
увеличат обема си. Трябва да се получи смес, близка до тази за целувки.
Около 6-8 мин. разбиване.
Сега комбинирайте всичко това в най-голямата купа с разбитото
масло. Винаги добавяйте част от разбитите яйца и част от сухата смес, на три
пъти. Смесете всичко до еднородна смес. Аз първо разбивах с миксер със
спираловидни бъркалки, накрая с дървена лопатка, като остъргах стените на
купата.
Готовото тесто изсипете в намазаната форма за кекс с
голяма лъжица. Не е необходимо да трамбовате тестото. Достатъчно е да
бъде разпределено равномерно по цялата вътрешност на формата. Поставете на
долно ниво във фурната и печете 60 минути.
Продължителността
на печене ще варира - в зависимост от вида на фурната, вида и
размера на формата. Направете първия тест след 45 минути, като боднете с
дървена клечка. Ако кекса е готов – клечката трябва да излиза суха.
Дотогава не отваряйте вратата на фурната.
Оставете изпечения сладкиш да изстине за 5-6 минути във
формата, след като го извадите от фурната. После го обърнете. Това става
като върху формата за кекса се постави голяма чиния. Хванете чинията и
формата здраво от двете страни със суха кърпа и ги завъртете внимателно. Кексът
трябва да излезе лесно. Ако не е паднал веднага в чинията, просто изчакайте още
малко да изстине.
Накрая поръсете изстиналия кекс с пудра захар.
Добър
апетит!
Времето
за печене в рецептата е посочено за ламаринена форма за кекс с размер ф-23 см .
Аз вместо начупен шоколад използвах шоколадови капки.