Продукти: 750
г неголеми тиквички /3-4 броя/, 100 г брашно, 150 г галета, 150 г обикновен
царевичен корнфлейкс, ½ ч.ч. настърган пармезан, 3-4 яйца, 1 ч.л. с връх чесън
на прах, сух копър, кориандър, 1 равна ч.л. смлян бял пипер, 3-4 с.л. олио, 1
ч.л с връх сол /на вкус/, 1с.л. вода.
Пикантен
сос
– 300 г заквасена сметана, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 с.л.
горчица, 1 с.л. мед, 1 с.л. ябълков оцет 9 градуса, 1 ч.л. оцет балсамико, 2
с.л. зехтин, 1-2 с.л. пресен копър, нарязан на дребно, 2-3 щипки смлян бял
пипер, /по желание 2-3 щипки смлян лют червен пипер/.
Начин
на приготвяне: Тиквичките измиваме добре, почистваме и
нарязваме на ивици с дължина 5-6 см, ширина 1.5 см и дебелина 0.5 см.
Посоляваме ги и ги оставяме на гевгир да се оцедят за около 60 мин. Брашното
объркваме с чесъна на прах, яйцата разбиваме на пяна с 1 с.л. студена вода.
Омесваме галетата, счуканият на ситно корнфлейкс, настърганият пармезан, сух
копър, кориандър и бял пипер.
Овалваме оцедените нарязани тиквички първо в брашното,
после в разбитите яйца и накрая в сместа с галетата и корнфлейкса. Слагаме ги в
голяма тава /използвам фабричната на фурната/ застлана с готварска хартия.
Поръсваме с 3-4 с.л. олио и печем около 18 мин. на предварително загрята на 200
градуса фурна. На половината на времето за печене ги обръщаме.
Сос –
Запържваме до светлокафяво нарязаната глава лук и скилидки чесън в 1 с.л. зехтин.
В блендер слагаме всички продукти и 1-2 с.л. сметана.
Разбиваме до гладка смес. После смесваме с останалата сметана. Поднасяме
готовите тиквени пръчици със соса.
П.П.
При желание можем да изпечем тиквичките с този сос вместо с яйца. Като
първо ги овалваме в
брашно, после в соса и накрая в галетата.
Добър
апетит!