Продукти: 600 г пресен спанак, 1 ч.ч. /250мл/ ориз, 1 к.ч. олио – около 70 мл, 1 връзка- пресен лук, 1 стрък зелен чесън, 1 малък домат, обелен, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 морков, 2-3 маслини, нарязани на четвъртинки, 2-3 щипки захар, 1/3 ч.л. смелен черен пипер, сол на вкус – 1 ч.л..
Приготовление: Загряваме олиото в по дълбок и голям тиган /малко над средната температура./ Задушаваме в него нарязаните лук, чесън и морков. Прибавяме измитият и подсушен ориз. Когато стане „стъклен” добавяме ситно нарязаният домат / омесен със захарта/ и нарязаният на лентички спанак. / от спанака запазваме 3-4 свежи листенца/.Още около минута задушаваме на умерена температура. Наливаме 3 ч.ч. топла вода. Оставяме докато оризът набъбне и почти поеме почти всичката вода. След това прибавяме нарязаните маслини, джоджен, магданоз, листенца спанак, черният пипер и солта.
Прехвърляме в затоплена тавичка. Печем
в предварително загрята фурна на 180 г още 10-15 мин. докато водата в
съда се изпари. Сервираме с кисело мляко.
Добър апетит!
Любимото ни ядене, на всички в къщи...
ОтговорИзтриванеНие го обичаме с повече зелении (лопуш, резене, полски мак,...)
Скоро, като набера още коприва, ще направя оризът с нея. Веднъж така се увлякох в зелениите, че оризът стана зелен накрая. :)
ИзтриванеИ аз много го харесвам, но го правя главно през пролетта, като излезе лободата.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Правя го с лапад, коприва. Но спанакът на вилата ми вече е за бране и се възползвах. :)
ОтговорИзтриване