Продукти:
За
блата - 300 г бяло брашно, 300 г захар, 50 г какао на прах, 2
големи яйца, 200 мл хладко прясно мляко, 60 г краве масло, 200 мл вряла вода, 7
г сода бикарбонат, 7 г бакпулвер, 1 г ванилия на прах.Крем: 430 г подсладено кондензирано мляко, 3 жълтъка, 65 г краве масло, 115 г кокосови стърготини.
За шоколадовия крем /ганаш/ - 120 г черен шоколад с над 60 % какао, 60 мл течна сметана – 36%, 25 г краве масло.
Начин
на приготвяне: Загрейте фурната на 175 градуса C .
Блат - Смесете брашното, какаото, ванилията содата и бакпулвера.
Омесете ги добре. В отделен съд разбийте на пяна яйцата със захарта. След то
при постоянно разбъркване прибавете разтопеното краве масло, хладкото мляко и
омесеното брашно на порции. Накрая на тънка струя, при постоянно бъркане влейте
врящата вода. Застелете кръгла форма /тава за печене/ с диаметър 28 см и височина на стените повече от 5 см. с готварска хартия /дъното и стените/. Излейте сместа за печене и около 45 мин. печете на средно ниво. След 30 мин. можете да покриете с фолио отгоре да не прегори. До този момент не отваряйте фурната. След 40 мин. започнете да пробвате блата с дървена клечка дали е изпечен добре. Бодвате най високата част от него с клечката и вадите. Ако е суха, значи блата е готов, ако има тесто по нея, означава, че трябва да се пече още. Когато е изпечен, изключвате фурната и открехвате вратата да се охлади. След 20 мин. го изваждате. Когато вече напълно е студен, разрязване на две равни части.
Крем – загрейте на умерен огън кондензираното мляко. Прибавете леко разбитите жълтъци, кравето масло / на стайна температура/ и кокосовите стърготини. След като заври оставете още 6-8 мин. да ври всичко, като разбърквате постоянно.
Залейте с охладения крем едната част на блата, поставете другата отгоре и облепете навсякъде с крем. Оставете в хладилник да се охлади и стегне крема.
Шоколадов крем – загрейте на слаб огън течната сметана, прибавете начупените парчета шоколад. След като се разтопят прибавете разтопеното краве масло. Разбъркайте добре до еднородна смес. Оставете да изстине няколко минути и залейте отгоре студената торта.
Можете вместо да изливате шоколадовия крем, да го
оставите да изстине и леко стегне. След това с пош и приставки за него да
нарисувате отгоре и отстрани на тортата шоколадови фигурки.
Добър
апетит!