И, аз така да се каже съм от „шоко” маниаците.
Обичам много всичко в което има шоколад. Днес ще Ви предложа една шоколадова
торта измислена от мен.
Продукти: 180 г брашно, 150 г краве масло, 165 г захар, млечен шоколад
около 200 г, 4 бр. яйца L, 7 г бакпулвер - около 1 кафена лъжичка с връх, 2-3
с.л. вода.
Пълнеж – 2 - 3 бр. банани
Крем – 300 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. захар, 50 г
заквасена сметана, 1 ванилия.
Заливка – 120 г черен шоколад, 60 мл течна сметана
Плодове за украса – по желание.
Начин на приготвяне: Предварително се загрява фурната на 180
градуса /без вентилатор/.
Блат - Стопява се млечният шоколад на слаб огън с мъничко вода на
водна баня. Отстранява се съда от огъня и добавя кравето масло, брашното и
бакпулвера. Разбърква се добре.
Отделно се разбиват на пяна жълтъците, захарта и малко вода , след това
се слагат в съда с шоколадовата смес.
Разбиват се на пяна белтъците и внимателно се прибавят в сместа при
непрекъснато бъркане с дървена лъжица.
Намазва се с малко краве масло тава с размер 26 см, изсипва се сместа за блата
и се пече около 20-25 мин., като след 20 мин. започва да се проверява с дървена
клечка за готовност. Не трябва да има тесто по клечката след като се бодне
печащият се блат.
Оставя се да изстине, изважда се от формата /тавата/, разрязва се на две.
Прави се крема. Загрява се 200 мл мляко. В отделен метален съд се
омесват пресятото брашно, ванилията и захарта. При постоянно бъркане се прибавят
100 мл мляко до гладка смес. Слага се на огъня и залива отгоре на тънка струйка
при постоянно бъркане с останалото горещо мляко. Вари се до сгъстяване, оставя
се да изстине и прибавя сметаната.
На подходяща подложка се полага едната част от разрязаният блат, след това се
редят обелени и нарязани банани, залива се отгоре с крема, после другата част
от блата.
Заливката - На слаб огън се загрява сметаната и прибавя начупеният
на парчета черен шоколад. Бърка се до еднородна гладка смес. С нея заливаме тортата.
Украсяваме отгоре с плодове по избор. Оставяме в хладилник за около 4 часа.
Добър апетит!
Сместа за блата може да се раздели на две части и изпече поотделно. Вместо
брашно, при направата на крема можете да използвате нишесте.