Това
ястие напоследък набира огромна популярност. И нищо чудно! Сочните патладжани,
съчетани със сладко-лютив чили сос и ароматни зеленчуци, са невероятно вкусни. А
тези патладжани се приготвят много лесно и бързо. Още по бързо се изяждат.
Продукти
за две порции: 300 г патладжани, 1 малка връзка кориандър
/може да се замени с магданоз/, 3 стръка пресен лук, 1 малка люта червена
/зелена/ чушка, 1 ч.л. сол, 2 с.л. с връх царевично нишесте.
Чили
сос
– 3 см корен джинджифил, 3 с.л. оризов оцет, 3 с.л. соев сос, 3 ч.л. кафява
захар, 2 ч.л. царевично нишесте, 1 с.л. сусамово олио, 3 скилидки чесън.
Препечени сусамови семена за поръсване /по желание/, вода
за накисване на патладжаните. Растително масло за пържене.
Начин
на приготвяне: Настържете чесъна и джинджифила. Накълцайте
кориандъра и зеления лук. Разрежете лютата чушка наполовина, отстранете
семената и дръжката. Нарежете на тънки филийки.
Смесете всички съставки за соса.
Патладжанът разполовете по дължина и след това нарежете на филийки с дебелина 1 см . Поръсете със сол, залейте с вода да ги покрие и оставете така 60 минути. Внимавайте да е през цялото време под
водата. Извадете, оцедете и подсушете добре с хартиена кърпа.
В найлонова кесия сложете подсушените патладжани и 2 с.л.
с връх царевично нишесте. Разтръскайте добре да се покрият всички резени с
него.
Налейте поне 4 с.л. растително масло и запържете половината
патладжан до хрупкавост. Средно по около 4 минути от всяка страна. Извадете и
оставете върху хартия да се оцеди. Повторете същата операция и с другата
половина. Когато са готови, върнете първата половина в тигана, заедно с
нарязаните люта чушка и лук. Запържете за 40 секунди като разбърквате
внимателно с дървена лъжица. Изсипете соса и гответе, като разбърквате леко,
докато се сгъсти. Това става много бързо.
Подредете патладжана върху чинии, поръсете с кориандър
/магданоз/. По желание поръсете с препечени сусамови семена.
Добър
апетит!