петък, 23 юни 2023 г.

Патладжани по китайски в чили сос

 


Това ястие напоследък набира огромна популярност. И нищо чудно! Сочните патладжани, съчетани със сладко-лютив чили сос и ароматни зеленчуци, са невероятно вкусни. А тези патладжани се приготвят много лесно и бързо. Още по бързо се изяждат.

Продукти за две порции: 300 г патладжани, 1 малка връзка кориандър /може да се замени с магданоз/, 3 стръка пресен лук, 1 малка люта червена /зелена/ чушка, 1 ч.л. сол, 2 с.л. с връх царевично нишесте.

Чили сос – 3 см корен джинджифил, 3 с.л. оризов оцет, 3 с.л. соев сос, 3 ч.л. кафява захар, 2 ч.л. царевично нишесте, 1 с.л. сусамово олио, 3 скилидки чесън.

Препечени сусамови семена за поръсване /по желание/, вода за накисване на патладжаните. Растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Настържете чесъна и джинджифила. Накълцайте кориандъра и зеления лук. Разрежете лютата чушка наполовина, отстранете семената и дръжката. Нарежете на тънки филийки.

Смесете всички съставки за соса.

Патладжанът  разполовете по дължина и след това нарежете на филийки с дебелина 1 см . Поръсете със сол, залейте с вода да ги покрие и оставете така 60 минути. Внимавайте да е през цялото време под водата. Извадете, оцедете и подсушете добре с хартиена кърпа.

В найлонова кесия сложете подсушените патладжани и 2 с.л. с връх царевично нишесте. Разтръскайте добре да се покрият всички резени с него.

Налейте поне 4 с.л. растително масло и запържете половината патладжан до хрупкавост. Средно по около 4 минути от всяка страна. Извадете и оставете върху хартия да се оцеди. Повторете същата операция и с другата половина. Когато са готови, върнете първата половина в тигана, заедно с нарязаните люта чушка и лук. Запържете за 40 секунди като разбърквате внимателно с дървена лъжица. Изсипете соса и гответе, като разбърквате леко, докато се сгъсти. Това става много бързо.

Подредете патладжана върху чинии, поръсете с кориандър /магданоз/. По желание поръсете с препечени сусамови семена.

Добър апетит!

събота, 17 юни 2023 г.

Родопски клин със сирене

 


Родопската баница или така нареченият клин може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене. Клинът може да бъде (в различни комбинации) с ориз, мляко, сирене, масло, коприва, спанак, тиква... В различните населени места в Родопите, както и пататника, можете да го срещнете в различни разновидности. Най-разпространен е обаче този с ориз, яйца и сирене, който си е и типичния родопски клин. Днес ще Ви представя този вариант.

Продукти:

Тесто -  300 г бяло брашно, 140 мл хладка вода, 7 мл оцет /1ч.л./, 15 мл растително масло, 4 г сол.

Плънка – 200 г ориз, 250 г сирене, 500 мл вода, 3 броя яйца L, 2-3 г сол.

За смазване – 100 г краве масло, 25 мл растително масло.

 

Начин на приготвяне: Оризът премиваме, слагаме в съд и заливаме с вода. Оставяме да се накисне 15 мин. Оцеждаме.

Замесваме тесто от брашното, водата, оцета, растителното масло и солта. Покриваме го с влажна кърпа и оставяме да почине 30 минути.

През това време сваряваме ориза с 500 мл вода. Оставяме напълно да изстине. После прибавяме настърганото на едро ренде сирене, яйцата и сол на вкус. /Зависи колко солено е сиренето/. Разбъркваме добре.

Тестото разделяме на две части – едната по голяма /около 2/3 от количеството/, другата по малка. Разточваме листи с размери 32 см и 24 см.

Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие с размери 24 см на дъното намазваме обилно с 30 г краве масло /разтопено/. Слагаме отгоре голямата кора тесто. Краищата и трябва да висят отвън стените на тигана. Намазваме с 25 мл растително масло и изсипваме плънката. Подравняваме. След това слагаме малката кора, загъваме я с краищата на голямата, Намазваме отгоре с 20 г краве масло.

Загряваме котлона на умерена температура. /При мен от 9 степени на 5-та/. Печем 14 минути. После с помощта на голям капак или кръгла дървена подложка обръщаме печивото.  Тигана намазваме с 30 г масло и клина връщаме да се изпече за още 12 минути. Намазваме отгоре с 20 г масло.

След сваляне от огъня го загънете да престои 15 минути и сервирайте топъл с кисело мляко или айран.

Добър апетит!

 


Печенето зависи много от вида на тигана който ще използвате. Внимавайте да не го препечете, ако използвате такъв с по тънко дъно. Аз изпичам в чугунен с дебело дъно.

неделя, 11 юни 2023 г.

Кюфтенца в доматен сос по римски

 


Кажете ми, ще се намери ли поне един българин от месоядните, който да не обича нежни месни кюфтенца в сос? Аз не съм срещал такива. И италианците не правят изключение. Нали такива кюфтенца миришат на детство, мама и домашна кухня. А се прави това ястие толкова просто. Сега ще Ви представя една рецепта, която опитах в едно квартално ресторантче в Рим тази година.

Продукти: 600 г кайма смес /50% телешка и 50 % свинска/, 200 г твърд хляб, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 кг обелени домати, 2-3 скилидки чесън /или 1 ч.л. чесън на прах/, 1 средно голяма глава лук, 1 връзка пресен магданоз, 1 ч.л. равна смлян черен пипер, 30 г настъргано сирене „Пармезан“, 30 г настъргано сирене „Пекорино“, 3 ч.л. сол, 100 мл вода, 80 мл зехтин.

Начин на приготвяне: Натрошете хляба и го залейте с млякото. Нека престои така 10-15 мин., да поеме течността.

Чесънът пресовайте ситно. Магданозът накълцайте. Смесете каймата, черния пипер, чесъна, ½ от магданоза, 1 ч.л. сол, и сирената. Разбъркайте. След това прибавете изстискания хляб и омесете няколко минути до еднородна смес. Оставете в хладилника за 2 часа.

После настържете доматите на ситно ренде.

В дълбока тенджера загрейте зехтина. Запържете за няколко минути нарязания на ситно лук. Добавете настърганото домати и водата. Нека всичко да се вари около 15 минути на умерен огън.

През това време пригответе каймата, като я направите на малки кюфтенца, големи колкото орех. След 15-та минута ги прибавете при доматите в тенджерата. Захлупете и оставете ястието да къкри 45 минути.  Накрая преди да свалите от огъня поръсете с останалите сол и магданоз.

Добър апетит!