Лучникът
е традиционно българско ястие, като всеки район има своя рецепта. Характерни
негови особености са универсалността и възможностите за импровизации, които
предлага. Той се похапва както за обяд, така и за вечеря, дори на закуска.
Великолепно мезе е както за червено, така и за бяло вино. Може да се приготви с
различни мръвки на вкус и по предпочитание, макар класическият лучник да е
постен. Основната му съставка – лукът, може да бъде от различни видове: кромид,
шалот, бял, лилав, праз. Най-важното в готвенето на лучник е да се спазва
съотношението на основните видове продукти. Особено любимо е това блюдо в
Централна Северна България. Моите детски спомени са, че любимата ми баба /лека
й пръст/ слагаше и картоф. Така го направих и аз.
Продукти:
За
тестото - 600 г брашно, 300 мл хладка вода, 10 г прясна мая, 1
щипка сол, 1 щипка захар, 2 с.л олио.
Мазнина и брашно за тавата
За
плънката – 500 г лук на глави, 1 връзка пресен лук, 200 г праз
лук, 150 г картофи, 1 малка червена чушка, 40 мл зехтин, 40 г краве масло, 1 ч.
л. чубрица, 1/4 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, ½ с.л червен пипер, ½ ч.л.
черен пипер, 1 ч.л. сол.
За
намазване – 1 жълтък и 1 ч.л. олио.
Начин
на приготвяне: Разтваряте маята в 50 мл хладка вода,
прибавяте захарта и 1 с.л. брашно. Оставяте на топло да шупне. Пресявате
брашното, посолявате, правите „кладенче“ и в него шупналата мая, 2 с.л. олио и
половината вода. Омесвате тестото, като постепенно в процеса на месене доливате
вода. Покривате го с кухненска хартия или фолио. Оставяте на топло да втасва
/удвои обема си/.
През това време нарязвате лука на полукръгчета, праза на
кръгчета, чушката, пресния лук и картофите на дребно. Задушавате първо луците и
праза в тиган с мазнина за кратко /3-4 минути/. Добавяте в тигана картофите и
чушката. Пържите на слаб огън още 15 минути. Овкусявате с червения пипер, черния
пипер, солта и сухата чубрица. Намазвате тава с диаметър 22 см с олио и я
набрашнявате. Разделяте тестото на две- 2/3 и 1/3 части. Разточвате по голямата
част и я слагате в тавата. Краищата на тестото трябва да висят отстрани на
тавата. Слагате плънката и поръсете с пресен копър и магданоз. Разточвате и
другата половина и покривате плънката, като загъвате краищата на тестото да залепнат
(целта е пълнежът да не се разтече). Разбивате жълтъка от яйцето в олио и
намазвате лучника. Печете във фурна на 180 градуса, докато получи златист цвят.
Около 45 минути.
След като се изпече, изваждате и поръсвате със студена
вода. Загъвате с кърпа да омекне. След 30 минути нападате лучника.
Добър
апетит!