петък, 31 март 2023 г.

Тирамису в чашки

 


Настоящата рецепта се отличава от стандартната по отношение на крема, но си е голяма вкусотия. В къщи всички поискаха втора порция.

Продукти: 2 големи жълтъка50 г захар, 80 мл ликьор Марсала, 250 г маскарпоне,  400 г заквасена сметана, 300 г подсладено варено кондензирано мляко / дулсе де лече /, 100 г бял шоколад, 15-16 бр. бишкоти Савоярди, какао на прах за поръсване.
За бишкотите: 300 мл силно кафе, 2 с. л. захар

 

Начин на приготвяне: Правим силно кафе - еспресо. Още докато е горещо в него се разтваря захарта и се оставя да изстине.

Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят в подходящ съд за водна баня. Слагаме тенджера с вода да заври. Купата с жълтъците слагаме над водата. Добавяме към тях ликьора Марсала. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 15 мин., може и по малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва, едва от лъжицата на парцали. След това добавяме затопленото кондензирано мляко и шоколада на парчета. С телена бъркалка разбъркваме докато се разтопи последния и сместа стане еднородна.
Сваляме от огъня и оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме с телена бъркалка /на ръка/ Маскарпонето в друг съд, добавяме на части кремът с яйцата при непрекъснато бъркане. После разбитата сметана.  Оставяме настрана.

В подходящи чашки разпределяме на дъното потопени в кафето парчета бишкоти. След това крем, отново потопени бишкоти и крем.
Оставяме покрити с прозрачно фолио за престои на студено поне 4 часа.

Преди сервиране поръсваме отгоре с какао.

Добър апетит!

Продуктите са за 6 чаши /200 мл/.


вторник, 28 март 2023 г.

Хрупкави картофени рулца

 


Под въздействието на едни картофени рулца от Тунис, наречени „пръстите на Фатима“ сътворих тази рецепта. Оригиналната не ми допадна, рулцата поеха много мазнина и реших малко да я видоизменя. Тоест побългаря.

Продукти: 10 броя листи за баница, 500 г картофи, 200 г сирене, 1 глава лук, 1 ч.л. лют червен пипер, 3-4 скилидки чесън, ½ ч.л. кимион, 2 с.л. пресен кориандър, 1 ч.л. с връх настъргана кора от лимон, 2 с.л. зехтин, сол на вкус /според солеността на сиренето/.

Растително масло за смазване на корите и пържене.

За паниране – 2 яйца, 2 с.л. вода, галета.

 

Начин на приготвяне: Сварете картофите и ги почистете. Настържете на едро ренде. Сиренето също. Добавете подправките и зехтина. Омесете на ръка добре.

Яйцата с водата разбийте на пяна.

Един лист кора за Баница прегънете на две по дължина. Леко смажете с олио с помощта на четка. Напълнете с 1/10 от сместа, завийте на руло, като прегънете краищата му да не пада сместа при пържене.

Загрейте мазнината на умерено силен огън. Потопете последователно рулото в разбитите яйца, после оваляйте в галетата и изпържете до светлокафяво.

Поставете на кухненска хартия да се оцеди. Сервирайте изпържените рулца топли с кисело мляко.

Добър апетит!





Подправките към картофите могат да бъдат според Вашия вкус. Сиренето може да се замени с равно количество добре оцедена извара, а кориандъра с пресен магданоз.

петък, 24 март 2023 г.

Пилешки султан кебап

 


Султан кебап с пиле е пиле със зеленчуци, запечено в хрупкави тънки кори с вкусна шапка от нежен кремообразен сос бешамел, посипан с настърган кашкавал. Парче кебап - всеки ще получи тестена топка от тънки кори, напоена със сос от зеленчуково рагу с пилешки гърди и "тюрбан" от кора със сирене.

Така приготвено пилешкото бяло месо никога няма да е сухо, а зеленчуците в пълнежа могат да бъдат разнообразни. Например тиквички, патладжан.

Продукти: 4-6 бр точени кори печени на сач, 500 г пилешки гърди, 100 г грах, 1 брой тиквичка, 1 брой морков /средно голям/, 1 брой голяма червена сладка чушка, 1 голяма глава лук, 200 г грах, 3-4 скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 40 г краве масло, 25 мл олио, 2 ч.л. сол, 4 стръкчета пресен риган /1 ч.л. сушен риган/, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. мащерка , 30 мл вода.

150 г настъргано сирене чедър за поръсване

За соса: 350 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно /равни/, 35 г краве масло, ½ ч.л. настъргано индийско орехче, ½ ч.л. млян черен пипер, ½ ч.л. сол.

Растително масло за смазване дъното на тавата за печене

Начин на приготвяне:

Сос: В тиган на умерен огън разтапяме маслото, поръсваме с брашното. Щом се появят мехури наливаме топлото мляко и бъркаме с телена бъркалка докато се сгъсти. Накрая поръсваме с подправките и солта. Изключете котлона.

В отделен тиган на силен огън разтопете олиото и маслото. Добавете нарязания на ситно лук и го запържете до порозовяване. Когато лукът порозовее, сложете нарязаното на кубчета по 2 см пилешко месо. Запържете го заедно с лука за 4 минути. Прибавете нарязаните на ситно моркови, тиквички, чушка, скилидки чесън и граха в тигана през една минута и разбъркайте. Накрая, добавете доматеното пюре, което сте размили с вода, сол, черен пипер, червен пипер и подправки. Оставете на огъня за още 5 минути. Разбърквайте периодично. Не трябва да остане течност. 

Лист точена кора леко нагънете и сложете в подходяща купичка.  Отстрани да висят краищата на кората. Поставете пилешката плънка в нея и прегънете висящите  краищата навътре, затворете топката и я обърнете надолу. Поставете я в намаслена тава. Така докато свършите плънката и корите.

С помощта на черпак залейте всяка оформена топка със сос и поръсете с настъргано сирене чедър.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 – 20 минути, докато сиренето чедър се зачерви.

Сервирайте топло.

Добър апетит!

 


П.П. При мен стигнаха 5 кори да напълня плънката. Но всеки може да си направи „топките“ според своя вкус и виждане. Ако използвате обикновени кори за баница, ще Ви трябват по 2 кори за всяка топка. Вместо тиквичка може да се използва патладжан, а червения пипер да бъде лют. Замених млякото за соса с равни количества течна сметана и мляко.

неделя, 12 март 2023 г.

Салата с червено цвекло и тофу

 


Продукти за 1 порция: 1 брой средно голямо червено цвекло /150 г/,  20 г листа салата Манголд,  60 г сирене тофу.

Сос – 10 г дижонска горчица, 25 г мед, 15 мл зехтин extravirgin,3 мл бял соев сос, 3 мл лимонов сок

Начин на приготвяне:

Сос – всички продукти ги смесваме и разбиваме с телена бъркалка.

Червеното цвекло увиваме с алуминиево фолио и изпичаме във фурната за 1,20 ч. на 180 градуса. Оставяме да изстине напълно, почистваме от кората и нарязваме на малки кубчета.

Смесваме салатата /листата/ и цвеклото. Добавяме 25 мл от соса. Разбъркваме. Прехвърляме в чиния, украсяваме с кубчета тофу и заливаме отгоре с останалия сос.

Добър апетит!

Източник: Шеф Рустам Тангиров.

П.П. Направих промени в рецептата. У нас не всички долюбват сирене Тофу, затова го замених със сирене Моцарела. Манголда замених с листа от рукола, млад спанак и листа от червено цвекло. Получи се нещо много вкусно.

събота, 11 март 2023 г.

Пиле Тандури

 


Това ястие идва при нас от Индия, или по-скоро от Пенджаб. Получило е  името си поради метода на приготвяне. Прави се в тандур - специална фурна, при много висока температура. Поради факта, че месото се маринова дълго време, то се изпича много бързо.

В Индия това пиле се приготвя и сервира по улиците заедно с хляб наан, кисело мляко и зеленчуци. Тъй като съставът на подправките за маринатата практически не се променя, те се наричат ​​още "Tanduri masala ".

Друга особеност на това ястие е наситеният червен цвят на изпеченото месо. В домашни условия това не може да се постигне, пилето ще бъде оранжево, червено, но не ярко червено. Честно казано, пенджабците просто добавят червени хранителни оцветители. Може би има семейни тайни как се оцветява месо без химически добавки, но те все още не са ни разкрити.

Предупреждавам, пилешкото е много сочно и вкусно, но е за търсачи на силни усещания. Ако намалите количеството тандури масала до две лъжици, няма да е много пикантно, но все пак...

Пилето тандури, както го познаваме днес, изглежда е измислено от Кундан Лал Гуджрал в Пешавар, днешен Пакистан. Той се опитал да сготви пилето в цилиндрична пещ от глина, тандур и постига успех.

Гуджрал е бил принуден да избяга в Индия поради политически преследвания от британците. Той се установил в Делхи и се опитвал да изкарва прехраната си използвайки кулинарните умения, които е научил в Пешавар. И така е бил построен емблематичният Moti Mahal, който се превръща в международно известен ресторант. Този ресторант популяризира в международен мащаб индийските пилешки рецепти.

От различните рецепти с които съм се запознал, се спрях на тази.

Продукти: 1 кг нарязано пилешко месо (бутчета или крилца ), 1 ч. л. сол, 2 с. л. лимонов сок, ½ ч. л. черен пипер, 1 с. л. чеснова джинджифилова паста, 2 с. л. сладък червен пипер, 1 ч. л. лют червен пипер, 1 ч. л. кориандър на прах , 1 ч. л. смлян кимион,  ½ ч. л. куркума на прах, 1 с. л. Tandoori Masala, 400 г кисело мляко, 2 с. л. зехтин.

Разтопено масло или олио за намазване.

Начин на приготвяне: Поставете пилешкото месо в дълбок съд. Изстискайте лимоновия сок върху пилето и подправете с 1ч.л. сол и ½ ч.л. черен пипер. Разбъркайте и захлупете. Оставете така 1 час.

Смесете останалите подправки с киселото мляко. Разбъркайте добре с ръце, докато се образува паста, с която да мариноваме пилето. След като имаме пастата, добавяме две супени лъжици олио и разбъркваме отново. Залейте месото.

Захлупете и оставете в хладилник за една нощ.

Печене - Загряваме фурната до 220ºC . Покриваме тава с алуминиево фолио и поставяме решетка отгоре. Поставяме месото добре напоено с маринатата върху решетката. Слагаме тавата в фурната и печем 8-10 минути. Обръщаме месото и печем още 5-6 минути. След това понижаваме температурата на фурната до 180ºC. Намажете пилето с разтопено масло или олио. Печем още 15 минути.

Това пиле тандури е идеално с ориз басмати. Преди сервиране, поръсете с кориандър или, ако не ви харесва, с магданоз и поднесете с няколко резенчета лимон. Или по желание с няколко резена лук, които можем да задушите с малко олио и лимон.

Добър апетит!

 


П.П.

Чеснова джинджифилова паста

Тази паста е често срещана съставка в индийската храна. Можете да я направите сами, защото е доста лесно.

Пропорцията за приготвяне на паста от чесън и джинджифил е 50/50, но ако предпочитате, можете да направите аромата на джинджифил или чесън да доминира малко повече. Обелете пресния корен от джинджифил и го нарежете на филийки. Обелете скилидките чесън и ги сложете заедно в чашата на блендера. Добавете малко масло и започнете да разбивате, докато остане гъста паста. Ако имате остатъци и искате да я съхраните -  замразете във форма за кубчета лед.

Сместа от подправки tandoori masala  също можете да си я направите сами у дома.

Съставки: 4 с. л. джинджифил на прах; 3 с. л. кориандър на прах; 3 с. л. кимион; 2 с. л. сладък червен пипер; 1 с. л.  смляна канела; ½ с. л. карамфил; 2 с. л. сол; 1 с. л. кардамон на прах (по желание); 1 с. л. черен пипер (по желание)

 

 

 

 

 

 

 

 

Тесто за пица

 


Продукти
480 г бяло брашно, 30 г фин пшеничен грис, 300 мл хладка вода, 20 мл зехтин, 15 г сол, 10  г захар, 35 г суха закваска  Левито  Мадре.

 

Начин на приготвяне: Смесете сухите съставки. Направете кладенче и налейте хладката вода и зехтина. Замесете средно меко тесто. Поставете го в намаслен съд, покрийте и оставете на топло да си удвои обема. Отнема около 60 мин.

Количеството е достатъчно за 3-4 пици /в зависимост колко дебели ги предпочитате/ с диаметър 30 см .

На набрашнен плот разточете блата, Оставете да престои 20 мин, преди да добавите плънката.

Успех в направата на пици. 


П.П. Ако не искате да бъде леко хрупкав блата, можете да замените гриса с 20 г бяло брашно /общо 500 г да бъде то/. Вместо суха  закваска Левито Мадре, използвайте 7 г суха мая или 20 г жива.