Продукти:
За
тестото – 275 г фина безсолна извара, 2 яйца L, 100 мл течна сметана 35%, 70 г бяло
брашно, 70 г кафява захар, 20 г мед, щипка сол.
2 големи ябълки, 40 г кафява захар, 40 г краве масло.
Начин
на приготвяне: Почистете ябълките от семките и кората.
Нарежете ги на парчета – около 5 см дължина. В подходящ съд – използвах хромникелова
тавичка с диаметър 18 см . сложете 40 г захар и 40 г краве масло. Загрейте на умерено силен огън и след като
започне да прави мехури прибавете нарязаните ябълки. Бъркайте с дървена лъжица
5-6 мин.
Залейте с приготвеното тесто от горепосочените продукти. /Тесто – разбийте на пяна яйцата със
захарта. Сложете последователно при постоянно бъркане разтопения мед, течната
сметана, солта, пресятото брашно./ Оставете на огъня още 2-3 минути и прехвърлете
всичко в предварително загрята фурна на 190 градуса. Печете 40 минути, като
след 30 –та можете да покриете с фолио да не прегори отгоре.
Добър
апетит!