сряда, 28 ноември 2018 г.

Топла немска картофена салата с кисело зеле

 

Не знам защо немците наричат това ястие салата, човек спокойно може да се нахрани само с него. Има си всичко, картофи, зеле, месо. Та, да се насладим на рецептата. Задължително към „салатата“ да има сервирано червено вино или бира.

Продукти за 4 човека: 400 г обелени картофи,  120 г бекон, 100 г наденички вурст, 250 г кисело зеле, 1 малка глава бял лук, 1 малка глава червен лук, 2 скилидки чесън, 20 г свинска мас, 25 мл растително масло, 1 ч.л. смлян бял пипер /може и чер/, 1 с.л. нарязан на ситно пресен магданоз, ½ ч.л. сол /на вкус/, 1 дафинов лист, 120 мл пилешки бульон /заменете го със зелев сок /.
 
Начин на приготвяне: В подходящ съд – тенджера, изсипете нарязаното на ситно кисело зеле  и свинската мас. Запържете на 3-4 мин. на умерено силен огън. След това прибавете 120 мл пилешки бульон или зелев сок, дафиновия лист, намалете огъня на умерен, захлупете. Оставете да къкри 30 мин., до извиране на течността, като периодично разбърквате.
Обелените картофи нарежете на едри парчета и сварете в леко подсолена вода. Извадете, нарежете ги според вкуса си и оцедете.
Беконът, наденичките и белия лук накълцайте на дребни парчета. Скилидките чесън пресовайте. Загрейте 25 мл растително масло на умерен огън. Запържете картофите за 2 мин., след това прибавете нарязаните бекон, наденички лук и чесън. Пържете още 3 мин и прибавете сол, киселото зеле и смлян бял пипер. Разбъркайте още минута и отнемете от огъня. Захлупете за 1-2 мин. прибавете нарязаният на полумесеци червен лук и накълцания пресен магданоз. Леко омесете и сервирайте веднага.



Добър апетит!
Аз лично бях свършил замразеният пилешки бульон във фризера. Не ползвам купешки и направих „салатата“ със зелев сок. Много вкусно нещо се получи и много домашно червено вино изпи. Много добро попадение за ястие. Често ще се прави.

понеделник, 19 ноември 2018 г.

Торта с огледална глазура


 


Тази торта е плод на въображението ми. В хладилника имах Маскарпоне и заквасена сметана, както и отворени бурканчета сладко. Четях си небрежно рецептата на Олга Носкова за огледалната глазура и ме осени идеята да направя торта с такава глазура.

Необходими продукти: 500 г Маскарпоне, 500 г заквасена сметана 25%, 420 г подсладена сгущенка /кондензирано мляко/, 300 г мармалад /сладко/ от сини боровинки, 300 г мармалад /сладко/ от малини, 30 г бадемово брашно или смелени бадеми, 30 г желатин.
За блата – 1 яйце L, 4 с.л с връх брашно, 4 с.л. захар, 1/3 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 50 мл разреден сироп / при мен от малини/ за сиропиране на блата.
Огледална глазура - 100 г захар, 100 г глюкоза, 100 г бял шоколад, 80 г кондензирано мляко /сгущенка/, 2 ч.л. желатин, 50 мл вода, сладкарска боя, при мен червена.
За кроканта – 60 г захар, 2 с.л. вода, 10 г краве масло.
50 мл вода за разтваряне на жълатина.

Начин на приготвяне:

Блат- Разбивате захарта с яйцето на пяна, прибавяте постепенно омесените брашно, бакпулвер и ванилия. Изпичате в тавичка с диаметър 18 см за 15-18 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна до приятно порозовяване. Горещия блат сиропирате със студен разреден сироп.
Желатинът подготвяте според инструкциите на производителя. След това загрявате мармалада /пасирано сладко от малини/, без да кипва и омесвате с желатина. Заливате блата. Слагате в хладилник да стегне – около 2-3 часа.
Разбивате 150 г Маскарпоне на стайна температура, след това прибавяте при постоянно бъркане омесените бадемово брашно, 150 г сметана и 100 г подсладена сгущенка. 5 г желатин, разтваряте в 50 мл студена вода. Като набъбне загрявате без да кипне и прибавяте при постоянно бъркане омесените Маскарпоне, сметана и сгущенка. Заливате върху пласта от сладкото с малини. Оставяте в хладилника да стегне.
След 2-3 часа приготвяте мармалада /сладкото /от сини боровинки, по описания начин със сладко от малини и заливате. Оставяте отново в хладилник да стегне.
Хубаво е това всичко да се направи в тавичка с падащо дъно.
Вече вземате тава с по голям диаметър -22 см и високи стени, с падащо дъно. Изваждате внимателно съдържанието от малката 18 см тавичка и го прехвърляте по средата на голямата тава. Заливате със следната смес приготвена от 350 г Маскарпоне на стайна температура, след това прибавяте при постоянно бъркане омесени 350 г сметана и 320 г подсладена сгущенка. 15 г желатин, разтваряте в 150 мл студена вода. Като набъбне загрявате без да кипне и прибавяте при постоянно бъркане омесените Маскарпоне, сметана и сгущенка. Заливате отгоре и отстрани. Оставяте в хладилника да стегне поне 12 часа.
Огледална глазураРазтворете желатина във водата. В подходящ съд загрейте глюкозата, захарта и водата. Водата не трябва да кипва, да бъде гореща и захарта да се разтопи.
В друг съд на водна баня разтопете шоколада и омесете с подсладената сгущенка. Омесете добре. Не трябва да има мехури. После внимателно прибавете сместа с глюкозата. Разбийте с телена бъркалка / не трябва да се появява пяна/, сложете желатина и сладкарската боя с избрания от Вас цвят. Оставете в хладилник да престои 18 часа. Направих глазурата преди да почна тортата и оставих в хладилник.
Крокант – водата и захарта се карамелизират на умерен огън без да се бърка докато стане светло кафяв цвета. После се прибавя кравето масло и разбърква добре. Излива се върху намазан с мазнина съд или алуминиево фолио.
Преди да се залее тортата – глазурата се загрява на слаб огън до 35-36 градуса при постоянно бъркане. Тортата се вади в последния момент от хладилника. Слага се върху подходяща решетка с по широк съд отдолу. Глазурата се сипва бавно отгоре с кръгообразни движения започващи от центъра й. Украсява се с фигурки от крокант и плодове. Оставя се в хладилник да престои още 4-5 часа.

Добър апетит!


Получи се нещо, наистина великолепно. Гостите ми с удоволствие изядоха предложените парчета от тортата. Аз размених местата на изпечения блат и този със сладкото от малини. Вие можете да си ги наредите по Ваш вкус.