петък, 15 ноември 2024 г.

Салата Любовница

 


Салата „Любовница“ е слоеста салата за празничната трапеза на пластове с варено цвекло, моркови и сирене. За пикантност към горепосочените продукти се добавят стафиди, сини сливи, чесън и се поръсват със смлени орехи. По желание можете да пропуснете сините сливи, да добавите сладко-кисела ябълка и да замените твърдото сирене с топено сирене.

Въпреки че в салатата няма месо, тя засища благодарение на сиренето и сушените плодове. Зеленчуците и сиренето трябва да бъдат настъргани на ситно ренде: така те ще бъдат по-добре напоени и просто ще се стопят в устата ви.

Има вариант с добавка на пилешко месо и други продукти и се нарича „Господарка“.

Продукти за 3 порции: 170 г червено цвекло, 170 г моркови, 100 г сирене „Гауда“, 100 г майонеза с лимонов сок, 40 г сушени сини сливи, 20 г стафиди, 60 г орехови ядки, 2 скилидки чесън.

Клонка пресен магданоз за украса.

Начин на приготвяне:

Поставете цвеклото в тенджера със студена вода, след като заври, намалете топлината до средна, гответе 30 минути.

Докато цвеклото се готви, настържете сиренето на ситно ренде. Пресовайте чесъна през преса и смесете със сиренето.

Залейте стафидите с вряща вода за 3 минути, като през това време настържете морковите на ситно ренде. Отцедете течността от стафидите и ги смесете с морковите.

Обелете цвеклото и го настържете на ситно ренде. Измийте сините сливи и нарежете на малки кубчета, смесете с цвеклото.

Поставете майонезата в сладкарски пош или пош с отрязан ъгъл. Започнете да сглобявате салатата: поставете моркови и стафидите върху плоска чиния, покрийте слоя с мрежа от майонеза.

Поставете втория слой смес от сиренето и чесъна. Покрийте също с майонеза. Поставете цвеклото със сини сливи най отгоре и поръсете със счукани орехови ядки /можете да ги запечете/ . Украсете с клонка пресен магданоз.

Налейте си студена ракия или водка. Наздраве!

Добър апетит! 


Вместо „Гауда“ може да използвате друго твърдо или полутвърдо сирене. Можете да замените майонезата с натурално кисело мляко без добавки и ще получите лека, по-диетична версия на ястието.

вторник, 12 ноември 2024 г.

Печени пикантни сладки картофи

 


Пикантните печени сладки картофи са вкусни както за гарнитура км месни ястия, така и за самостоятелно консумиране.

Продукти: 3 броя сладки картофи – 500 г, 4 с. л. зехтин, 1 ч.л. смлян кимион, 1ч.л. смлян пушен червен пипер, 1 /2 ч.л. лук на прах, 1 ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 равна ч.л. сол, ½ ч.л. лют червен пипер, 2-3 щипки захар.

Начин на приготвяне: Обелете кожата на картофите и нарежете на малки парчета с дебелина 1 см . Поръсете ги със зехтина и след това разбъркайте добре с лъжица да се намаслят всички парчета.

Смесете подправките и поръсете картофите. Разбъркайте добре.

Разстелете картофите на един слой върху тава застлана с хартия за печене. Да има разстояние между парчетата.

Печете на 220° С  предварително загрята фурна, на средно ниво около 25 -30 минути,  докато картофите омекнат. Проба, надупчете един картофите с вилица. Ако тя влиза свободно, картофите са изпечени.

Сервирайте веднага.

Добър апетит!

четвъртък, 7 ноември 2024 г.

Салата Пипирана

 


Пипирана – това е салата предимно от чушки и домати, традиционна за Андалусия. Допълнително към нея може да се сложат риба тон, твърдо сварени яйца, маслини и каперси. Използват се пресни домати, както и такива от консерва. Има варианти както с термично обработени домати, така и без такива.

Ще ви предложа варианта с термо обработка. Опитах такава миналата година в Ронда.

Продукти: 500 г печени червени чушки, 550 г червени домати, 4 големи скилидки чесън, 60 мл зехтин, 1 ч.л. с връх захар, 1 ч.л. равна сол и ½ ч.л. смлян черен пипер.

По желание – няколко щипки лют червен пипер.

За поръсване – пресен магданоз, твърдо сварено яйце, риба тон и маслини.

Начин на приготвяне: Направете отгоре на доматите разрез на кръст и ги потопете във вряла вода за 45 секунди. Извадете и го потопете в студена вода. Обелете кожата и почистете семето. Нарежете на кубчета.

Загрейте в тиган на силен огън 40 мл зехтин. Запържете за 40 секунди пресования чесън. После добавете нарязаните домати. Пържете от 8 до 15 минути /в зависимост от сорта домати/, докато изври водата. След това сложете почистените от семето и нарязани на дребни парчета чушки. /Който обича люто, сега е момента да поръси с пипер./ Разбъркайте и дръжте на огъня още 2 минути. Накрая добавете солта, захарта, черния пипер и 20 мл зехтин. Разбъркайте и свалете от огъня.

Оставете да изстине, поръсете с накълцани пресен магданоз, сварено яйце и маслини.

Добър апетит!