петък, 24 август 2018 г.

Сладко лютив сос по тайландски


 

Продукти: 15 броя люти чушлета, 250 мл ябълков оцет, 6 бр. скилидки чесън, 20 мл червено вино, 340 г захар, ¼ ч.л. смлян кориандър, 2 щипки смлян черен пипер, 8 г сол.
1/3 ч.л. лимонтузу по желание.

Начин на приготвяне:  Чушлетата измивате добре и почиствате от семките и дръжките. Нарязвате на дребно и пасирате със скилидките чесън да станат на пюре със ситни парченца.
Загрявате на силен огън оцета, виното и захарта. Като кипне прибавяте пюрираните чушлета, подправките и солта. След като кипне втори път сместа, намалявате огъня на слаб /умерен/ и варите докато всичко стане с гъстотата на сироп. Отнема около 30 – 35 мин.
Ако желаете да съхранявате по дълго време соса /за зимата/, 2 мин. преди сваляне от огъня прибавете лимонтузуто и бъркайте.
Напълнете веднага в затоплени шишета /бурканчета/ и обърнете с капачките надолу.
Насладете се на вкуса!


Добър апетит!

четвъртък, 23 август 2018 г.

Пикантен конфитюр от червени чушки и ябълки


 

Продукти: 720 г сладки червени чушки, 50 г люти червени чушлета, 250 г сладки ябълки, 650 г захар, 50 мл червено вино, 5 зърна бял пипер, 2 щипки / 1г / анасон на прах, 10 мл оцет, ¾ ч.л. лимонтузу.

Начин на приготвяне: Измийте добре чушките и ябълките. Подсушете ги. Почистете от дръжките и семената. Ябълките обелете.
Нарежете на парчета по 1-1.5 см . Поставете в дълбок съд, посипете със захарта и оставете да престоят минимум 12 часа да си пуснат водата. След това добавете виното и прехвърлете да заврат на силен огън. Щом кипне сместа, намалете огъня на умерен, като разбърквате периодично. Варете 45 мин. Свалете от огъня, влейте оцета, сложете подправките и разбъркайте. Оставете сладкото да изстине напълно – 4-5 часа. След това прехвърлете в блендер и го разбийте. Да не става на пюре, а да е на много ситни бучици.
Върнете на огъня да кипне, прибавете лимонтузуто, разбъркайте и варете още минута. Веднага разсипете в затоплени буркани. Последните затворете и обърнете с капачките надолу.
Съхранявайте на хладно и тъмно място.


Добър апетит на любителите на пикантното!

сряда, 15 август 2018 г.

Пържени люти чушлета с млечно чеснов сос


 

Подобна рецепта има в блога на Йоли. При мен е с малка отлика в продуктите.
Продукти: 20 бр. средно люти чушлета, 60 мл оцет, 30 г брашно, 80 мл олио, 5 големи скилидки чесън, 7-8 г сол, 300 г кисело краве мляко 3.6%, 2-3 щипки захар, 1-2 с.л. нарязан пресен копър, 50 мл вода, 2 щипки смлян черен пипер.

40 мл олио, 5-6 г смлян червен пипер.

Начин на приготвяне: Чушките се измиват добре и подсушават. Надупчват се с вилица на 1-2 места да не се пукат и пръскат по време на пърженето. Загрява се олиото на малко над умерена температура в дълбок тиган /тенджера/ и се изпържват чушлетата до побеляване от двете страни. Изваждат се и се слага брашното, запържва се докато промени цвета си, след това прибавя млякото, омесено с водата, захарта и солта. Бърка се до еднородна смес и докато кипне. Отнема се от огъня, прибавят се пресованите скилидки чесън, оцета, щипка, две смлян черен пипер, копъра и изпържените чушлета. Обърква се.
Преди сервиране се поръсва с червен пипер и залива с малко олио.

Добър апетит!

понеделник, 13 август 2018 г.

Аперол шприц (Aperol Spritz)


 

Човек не иска нищо повече в горещата лятна вечер от чаша разхлаждащ коктейл. Напоследък се е наложил един разхлаждащ аперитив, който в Италия се пие вече повече от век. Оригиналната рецепта включва ликьор аперол, пенливо вино просеко, газирана вода, резен портокал и по желание маслина. Това е може би най-разпространения аперитивен коктейл в момента по света. Всеки барман ще ви даде своя собствена рецепта, но това, което е утвърдено като стандарт от Давид Кампари (собственик на едноименната компания, притежаваща марката Aperol), е 3:2:1.

3 части просеко           /75 мл/
2 части Aperol              /50 мл/
1 част газирана вода  /25 мл/

Резен портокал и по желание зелена маслина. Всичко това налято в тумбеста чаша със столче, пълна с бучици лед.


Наздраве!